Utopična različica pametnega doma prihodnosti

Ura je 6 zjutraj in budilka zvoni prej kot običajno. Ne gre za okvaro. Pametna ura je namreč pregledala vaš urnik in se prilagodila, ker imate zjutraj najprej tisto pomembno predstavitev. Vaš tuš se samodejno vklopi in segreje na želeno temperaturo. Električni avtomobil je pripravljen za vožnjo, polnijo ga sončne celice ali vetrna turbina na vaši strehi.

Ko pozno pridete domov, vas čaka nepričakovan paket, dostavljen z dronom. Odprete ga in v njem najdete zdravilo proti prehladu. Izkazalo se je, da so zdravstveni senzorji, vgrajeni v vašo kopalnico, zaznali znake bližajoče se bolezni in samodejno oddali naročilo.

Pametni dom in umetna inteligenca

Švedsko raziskovalno podjetje Berg Insight pravi, da bo 63 milijonov ameriških domov do konca leta 2022 označenih kot pametnih z vsem, od žarnic, povezanih z internetom, do kamer, ki nam omogočajo vohunjenje za našimi ljubljenčki, medtem ko smo v službi.

Čez desetletje pa strokovnjaki pravijo, da bomo od prižiganja in ugašanja luči z našimi glasovi prešli na popolno potopitev v internet prihodnosti (IoT*). Zahvaljujoč napredku na področju umetne inteligence se bodo najpametnejši domovi lahko resnično učili o svojih lastnikih ali stanovalcih in sčasoma predvideli njihove potrebe. Razvoj robotike nam bo ponudil robote, ki nam bodo pomagali pri čiščenju, kuhanju in še čem. Novi senzorji bodo spremljali naše počutje.

Vsa avtomatizirana pozornost bo prišla z visoko ceno. Potrošniki bodo po podatkih svetovalnega podjetja ABI Research porabili 123 milijard dolarjev za opremo IoT, številka pa bo verjetno še narasla. Poleg televizorjev, povezanih z internetom, proizvajalci svoje proračune za raziskave in razvoj ter trženje namenjajo pripomočkom za nadzor doma in varnosti. Tehnologija pametnega doma postaja enostavnejša za uporabo in njene prednosti postajajo jasnejše, zato je industrija pripravljena na vzpon.

 

Varnost bo postala še bolj pomembna

Ko bodo naši domovi več vedeli o nas, bo tudi njihovo varovanje postalo še toliko bolj pomembno. Vsaka naprava, ki je povezana z internetom, je lahko potencialna tarča hekerjev. Ko govorimo o napravah, ki lahko odklenejo naše domove od daleč, pokukajo v naše dnevne sobe s pomočjo kamer in zbirajo naše najbolj občutljive in osebne podatke, bo kibernetska varnost postala še toliko bolj pomembna. Kakršna koli množična kršitev bi lahko bila katastrofalna za celotno industrijo.

 

Umetna inteligenca kot ‘možgani’ pametnega doma

Vrsta tehnološkega razvoja bo pognala tehnologijo pametnega doma daleč od tistega, kar imamo danes na voljo. Inovacije na področju umetne inteligence lahko obrnejo skoraj vse v našem življenju, vključno z našimi domovi. Morda že uporabljate kakšen pripomoček za glasovno pomoč, ki ga poganja AI, da vsako jutro dobite najnovejše novice ali vremensko napoved. Toda v pametnem domu prihodnosti bi lahko te platforme AI služile kot možgani za celotne domove. Učili bi se podatke o stanovalcih ter usklajevali, personalizirali in avtomatizirali vse njihove pametne pripomočke.

Podjetje Crestron razvija programsko opremo, ki sledi navadam osebe, na primer katero glasbo želi slišati zjutraj, katere luči želi imeti prižgane ob določenem času dneva. Potem ko dojame uporabnikove potrebe, samodejno predvaja glasbene sezname ali zatemni luči pred spanjem. To je naslednji evolucijski korak k resnični avtomatizaciji.

 

Roboti bodo imeli svojo vlogo v pametnem domu prihodnosti

Pametni sesalniki, kot je iRobot Roomba, že pobirajo smeti za nami, medtem ko izdelki, kot je Aibo, robotski pes za otroke, kažejo, kako nam lahko pomagajo delati družbo kot hišni ljubljenček.

Podjetje Ori Living, ki se ukvarja z robotskim pohištvom, sodeluje z Ikeo pri kosih pohištva, ki se spreminjajo glede na vaše potrebe. Pospravijo posteljo, ko potrebujete mizo, ali skrijejo omaro, ko je čas za večerjo.

Dizajnersko podjetje Design 3 je pred kratkim predstavilo koncept robota pametnega doma CARL. Bot, prekrit s tkanino, naj bi se počasi vrtel po vašem domu, aktiviral svoje zložljive kamere in senzorje, da zazna vsiljivce, vas obvesti o morebitnih škodljivih emisijah v zraku ali pazi na vašega ljubljenčka.

Podjetje za računalniško grafiko Nvidia dela na pametni robotskih roki, ki lahko deluje kot lastnikov osebni sous chef in počne vse, od rezanja zelenjave do pomoči pri čiščenju. Lahko bi postal še posebej koristen za zaposlene starše ali uporabnike s posebnimi potrebami.

 

Zdravstvene aplikacije bodo del pametnega doma

V naslednjem desetletju bodo zdravstvene aplikacije spodbudile vsaj del rasti pametnih domov. Kamere in senzorji, vgrajeni v hladilnike, bodo predlagali bolj hranljive alternative, če ljudje nekoliko prepogosto posegajo po sladkih gaziranih pijačah. Podobna tehnologija v omarah z zdravili bo preverjala, ali so uporabniki vzeli svoja zdravila. Senzorji se bodo pojavili celo v straniščih, da bi preverili znake morebitnih zdravstvenih težav s skeniranjem človeških iztrebkov, preden jih splaknete. Podjetje za kopalniško opremo Toto je eksperimentiralo s stranišči za vzorčenje urina. Eno podjetje pa je razvilo napravo, vključno z ogledalom, ki je namenjena spremljanju zdravja uporabnikov zgolj z analizo njihove kože.

Pametni domovi bodo imeli tudi lastne zdravstvene senzorje, ki bodo preverjali težave, kot so poškodbe zaradi izliva vode, napade škodljivcev in tako naprej.

 

Bomo še imeli zasebnost?

Vse to učenje in skeniranje, ki ga bo izvajal pametni dom prihodnosti, lahko razumljivo povzroči pomisleke glede zasebnosti. Nekatere naprave pametnega doma so že bile tarča hekerjev, ne glede na to, ali želijo dostopati do podatkov, ki jih hranijo, ali pa jih uporabiti kot orodje v večjih shemah kibernetske varnosti.

Verjetno boste nekega dne imeli povezani dom, ne glede na to, ali to nameravate ali ne. Arhitekt Michael Gardner, ustanovitelj gradbenega podjetja Luxus Desing Build, pravi, da se pametni domovi vedno bolj gradijo pametno od temeljev dalje. »To je sestavni del doma, ki ga načrtujemo od samega začetka, pri čemer je bila predhodna tehnologija že pozabljena misel.«

 

Strokovnjaki menijo, da bodo ljudje na koncu spoznali, da je tehnologija pametnega doma tako pomembna kot elektrika, hlajenje ali klimatizacija. Tehnologija pametnega doma in podatki, ki jih zbira, bodo kot vodovod – zanašali se boste na to.

 

Opomba: IoT – ang. izraz Internet of things, prihodnost interneta, razširjen internet na ‘internet stvari’.

 

Avtor: M.B.

Vir: time.com