V preteklosti je obstajala jasna razlika med tem, kaj je bil merilnik aktivnosti in kaj pametna ura. Merilnik aktivnosti je bil pas s senzorji, ki so podatke prenašali na vaš pametni telefon, pametna ura pa je imela zaslon, ki je bil v bistvu podaljšek vašega pametnega telefona. Zapestna naprava, ki vam je omogočala preverjanje sporočil, e-pošte, klicev in celo družabnih omrežij. V zadnjih nekaj letih pa sta se napravi združili.

Merilniki aktivnosti (ali pametne zapestnice), so postali bolj zapleteni. Dobili so zaslone in celo možnost prikazovanja obvestil s pametnih telefonov, medtem ko so se pametne ure resnično usmerile na kondicijsko področje. Danes je stara garda fitnes merilcev, kot sta Jawbone in Pebble (in do neke mere celo Misfit), precej zaostala. In najbolj priljubljena naprava za sledenje telesni pripravljenosti (Apple Watch) je pravzaprav pametna ura.

Kljub temu je več razlogov, zakaj bi namesto pametne ure (kot sta Apple Watch ali Garmin Forerunner), raje izbrali merilnik aktivnosti (kot sta Fitbit Inspire 2 ali Garmin Vivosmart 4). Spodaj je predstavljenih nekaj glavnih razlik med obema vrstama naprav.

Pametna ura nudi več funkcij

Glavna razlika med merilniki aktivnosti in pametno uro je seznam pametnih funkcij in možnosti uporabe. Pametna ura ima na splošno enake sposobnosti sledenja kondiciji kot merilnik aktivnosti. Na primer, večina pametnih ur ima senzorje srčnega utripa in vgrajen GPS za natančnejše sledenje vašemu zdravju, skupaj z motiviranjem in posebnim sledenjem vadbe, ki jih imajo le najnaprednejši merilniki aktivnosti.
Pametne ure imajo tudi naprednejše funkcije, kot so nadzor glasbe in vgrajen Bluetooth (za povezavo z brezžičnimi slušalkami), vgrajen mikrofon za klice in glasovni pomočnik ter NFC za plačila na poti. Lahko delujejo tudi popolnoma neodvisno od pametnega telefona. Spet nekateri naprednejši merilniki aktivnosti imajo lahko nekatere od teh pametnih funkcij in zmogljivosti, toda na splošno je večina precej manj vsestranskih.

Merilnik aktivnosti je bolj vzdržljiv

Edina značilnost, ki jo ima večina merilnikov aktivnosti, je njihova življenjska doba baterije. Ker imajo pametne ure velike svetle prikazovalnike in so veliko bolj zahtevne glede moči, imajo na splošno tudi slabšo življenjsko dobo baterije. Na primer Apple Watch (kateri koli model) je treba polniti skoraj vsak dan. Medtem ko imata Fitbitov Inspire 2 ali Garmin Vivosmart 4, ki sta dva izmed najbolj priljubljenih merilnikov aktivnosti, daljšo življenjsko dobo baterije.

Merilnik aktivnosti je manjši in lažji

Merilniki aktivnosti so fizično manjši in lažji od pametnih ur in to je verjetno njihova največja prednost. Veliko ljudi ne mara nošenja ur, ker so velike in robustne, a vseeno želijo nekaj, kar bi spremljalo njihove korake in jim prikazalo, koliko kalorij so porabili. Ravno v tem je dober merilnik aktivnosti. Nimajo velikih zaslonov in so sorazmerno lahki, kar pomeni, da jih je tudi udobneje nositi med spanjem.

Pametna ura praviloma stane več kot merilnik aktivnosti

Cene pametnih ur se gibljejo okoli 200 EUR. Približno toliko stanejo Samsung Galaxy Watch Active 2, Apple Watch Series 3 in Fitbit Versa 2. Njihova cena pa je lahko višja, odvisno od njihove velikosti, materialov in katere funkcije želite imeti za spremljanje kondicije. Na primer Garmin Forerunner, ki je robustna pametna ura z nekaterimi zares naprednimi funkcijami, specifičnimi za tekače, lahko stane približno 500 EUR. Apple Watch, ki je narejen iz dražjih materialov, kot sta titan ali keramika, lahko dobite tudi za več kot 800 EUR. Na drugi strani je večina priljubljenih merilnikov aktivnosti, kot sta Fitbit Inspire 2 in Garmin Vivosmart 4, bistveno cenejših, okoli 100 EUR.

Katera izbira je prava za vas?

Kako se torej odločiti med pametno uro in merilnikom aktivnosti? Vsaka naprava ima svoje prednosti in slabosti, zato enoznačnega odgovora ni. Pomembno je, da odločitev prilagodite svojim željam in potrebam. Namreč nobena vrsta naprave ni idealna za vsakogar, saj ima vsak uporabnik specifične želje, lastne načine uporabe in seveda tudi različne potrebe. Morda boste lažje odšteli več denarja, če boste za to dobili več funkcionalnosti in večji zaslon. Ali pa vam je pomembnejše, da imate napravo, ki ima vzdržljivo baterijo in z njo spremljate stvari, ki so vezane na vašo aktivnost. Kakorkoli se odločite, tako merilniki aktivnosti kot pametne ure lahko vnesejo določeno mero funkcionalnosti v vaše vsakdanje življenje in vam pomagajo pri ohranjanju vaše telesne pripravljenosti.

Avtor: M.B.

Vir: gearpatrol.com