Aloe vera je priljubljena rastlina, ki se pogosto uporablja v alternativni medicini in kozmetiki za različne namene.

Kaj je aloe vera?

Aloe vera ali Aloe barbadensis je sočna rastlina, ki ima številne koristi za zdravje. Je kaktusu podobna rastlina, ki uspeva v vročem in suhem podnebju. Aloe gel, ki je glavni del rastline, se uporablja za kozmetične in medicinske namene.

Uporaba aloe vere sega v zgodnji Egipt pred približno 6000 leti. Aloe vero, ki je znana tudi kot rastlina nesmrtnosti, so nekoč darovali pri pogrebih faraonov. Poleg Egipta so tudi druge države aloe vero uporabljale zaradi njenih zdravstvenih koristi.

Aloe vera vsebuje aktivne sestavine, ki zagotavljajo zdravstvene koristi. V listih aloe vere je približno 160 bistvenih sestavin. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je v njej vsaj 300 do 400 vitalnih komponent. Aloe vera vsebuje vitamine A, C, E in B, ki so antioksidanti in delujejo tako, da branijo proste radikale. Vsebuje tudi monosaharide, polisaharide, hormone, encime in sekundarne rastlinske spojine.

Koristi aloe vere

Celjenje ran: Aloe vera se najpogosteje uporablja tako, da se vtira v kožo. Že vrsto let se uporablja za hitrejše celjenje opeklin in ran. 

Zaščita kože: Kožo ščiti pred poškodbami prostih radikalov in učinki sevanja na kožo. Ko gel aloe vere nanesemo na kožo, proizvaja metalotionein, močan antioksidantni protein, ki odganja hidroksilne radikale.

Blaženje pikov insektov: Zaradi sestavin aloe vere deluje tudi kot antipruritik, ki zmanjša ali prepreči srbenje.

Protivnetno delovanje: Aloe vera je učinkovito protivnetno sredstvo. Zavira ciklooksigenazno pot in zmanjša nastajanje prostaglandinov E2 iz arahidonske kisline. Deluje tudi kot antioksidant, ki se bori proti prostim radikalom.

Pomaga pri prebavi: Uživanje soka aloe vere izboljša prebavo in lajša hiperacidnost, razjede in gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB).

Naravno odvajalo: Antrakinoni, ki jih najdemo v lateksu, lahko pomagajo povečati vodo v črevesju in pospešijo izločanje. Poleg tega krepi črevesno peristaltiko in preprečuje zaprtje.

Nevarnosti aloe vere

Čeprav ima aloe vera veliko koristi za naše zdravje, ima tudi določena tveganja. Zato morate biti pri njeni uporabi in uživanju previdni.

Kožna alergija: Nekateri ljudje so lahko preobčutljivi na nekatere sestavine aloe vere. Poleg tega lahko dolgotrajna uporaba gela aloe vere povzroči kožne alergije, kot sta vnetje kože in koprivnica.

Driska: Nekateri ljudje, ki so aloe vero uporabljali kot odvajalo ali za prebavo, lahko poročajo o nelagodju v želodcu in driski. Driska je lahko nevarna, če je ne zdravimo zaradi dehidracije in neravnovesja elektrolitov.

Nizek krvni sladkor: Aloe vera lahko pomaga znižati raven sladkorja v krvi. Toda ljudje s sladkorno boleznijo, ki jemljejo zdravila za zniževanje glukoze v krvi, morajo biti previdni, če jemljejo aloe vero, da preprečijo znižanje krvnega sladkorja na nevarno raven.

Avtor: M.B.

Vir: news-medical.net