Piše: Adrijana Kolar v sodelovanju s TEDxLjubljana

Ja, kaj pa ti delaš v življenju?

Žiga Vavpotič nam na dogodku TEDxLjubljana to vprašanje ponazori z metrom v roki in se ustavi pri številki 75. Tolikšna so namreč povprečna leta moškega, ki živi v Sloveniji. In glede na to, da je v času govora obrnil 28. list življenja, na metru ponazori, koliko mu je dejansko ostalo življenja. Na podlagi tega nagovori občinstvo, le zakaj si ne bi izpolnjeval svojih sanj in počel, kar ga veseli. Eno izmed najtežjih vprašanj je zanj:« Ja, kaj pa ti delaš?« Odgovori:«Vse, nič in nič, vse!«. V tem času je Žiga že napisal knjigo, ustanovil zavod Ypsilon, s projektom Simbioza so drugič povezali Slovenijo, z Unicefom je odšel v Afriko in pomagal reševati revščino. Zdelo se je, da bo govor o velikih klišejih in tudi tako je bilo. O življenjskih klišejih.

Tumor imate na ledvici…

Žiga pravi, da je delal noč in dan, dan in noč ter ni slišal nikogar, vse dokler ni slišal besed na preventivnem ultrazvoku: «Tumor imate na ledvici.« Za takrat 27-letnega Žigo so to seveda bile šokantne novice.  Sledila je operacija, po operaciji pa so sledili zapleti, saj je le teden kasneje izkrvavel. Krvavenje se je nadaljevalo še naslednjih 18 dni in dodatnih zapletov ni manjkalo. Žiga se zaveda, da to zagotovo ni najbolj tragična zgodba, saj nekaterih, ki se jim je zgodila podobna situacija, zagotovo ni več med nami. Morda je pa njegova zgodba že zaradi tega posebna, saj daje ogromno lekcij za življenje.

Ali znate slišati življenjske lekcije?

Žiga pravi, da je prva lekcija zagotovo ta, da je bistvo v drobnih stvareh, kot je smeh ali kihanje. Šele takrat, ko teh drobnih stvari ne moreš imeti, ugotoviš, da so še kako zelo pomembne. Druga lekcija pravi, da gotovo enostavno ni enako dojemljivo. Žigo so odpustili iz bolnišnice, ker so zdravniki predvidevali, da je nehal krvaveti. Žal Žiga ni nehal krvaveti, ampak mu je krvni strdek zamašil sečevod, zato tudi ni bilo več krvi. Doma se mu je nato ledvica napihnila, doživljal je neznosne bolečine. Takrat je tudi Žiga mislil, da bo umrl, urolog pa mu je povedal, da je začutil takšne bolečine, kot jih ima ženska pri rojevanju.

Naslednja lekcija je ta, da moraš nedvomno imeti podporni štab ali z drugimi besedami prijatelje, saj so ravno njegovi prijatelji ugotovili, da se njegova kri ne strjuje pravilno.  Žiga pravi, da niso krivi zdravniki, saj so tudi oni le ljudje, zato je dobro, da se obkrožite z več ljudmi, saj več glav več ve. Poleg tega Žiga tudi trdi, da so ravno njegovi prijatelji zaslužni, da je še danes med nami.

Popolnoma je spremenil življenje

Žiga pravi, da to dejstvo ne drži, saj se čez noč ne da spremeniti vsega, je pa sprejel določene smernice. Ena izmed njih je spanje, saj sedaj spi vsaj 6 ur na dan. Naslednja smernica je ta, da se prehranjuje trikrat na dan in glede na to, da se je včasih prehranjeval samo ob enajstih zvečer, je to zelo velik napredek. Naslednja smernica je gibanje, saj sedaj dvakrat na teden počne nekaj, ob čemer se telo popolnoma preznoji. Naučil se je tudi reči »ne«, ampak ne zaradi tega, ker določene osebe nima več rad.

Najprej imej rad sebe

Njegova zadnja in najljubša lekcija je zagotovo ta, ki pravi, da moraš najprej imeti rad sebe tudi takrat, ko je najbolj osebno in najbolj boli. Zaradi vseh teh lekcij, ki se jih je naučil, pravi, da je zagotovo postal boljši človek. Ko ga v poslovnem svetu sprašujejo, kaj lahko iz njegove lekcije povzamejo, Žiga odgovori, da se določene stvari dejansko lahko obračajo tudi brez njega in se svet ne bo nehal vrteti zaradi tega. Zavod Ypsilon se obrača še bolje, Simbioza je ponovno povezala Slovenijo in konec koncev potrebuje okoli sebe najboljše ljudi, ki bodo nadaljevali njegovo vizijo, kjer je on zasadil le semena.

Največji kliše

Zagotovo največji kliše, ki ga že vsi nenehno poslušamo ob vseh večjih kulturnih in osebnih praznikih in ga je Žiga imel za brezbrižnega, je voščilo »Veliko zdravja«. Šele takrat, ko ostaneš brez največje dobrine, se zaveš, kaj si imel, zato rek »Zdravje je naše največje bogastvo« še kako drži . Žigov tumor k sreči ni bil maligen. Se pa Žiga zahvaljuje vsem zdravnikom in medicinskim sestram, najdražjim, ki ga razumejo, ter vsem prijateljem, ki so mu stali ob strani in mu stojijo še danes. Zahvaljuje se tudi vesolju za dano lekcijo, ki jo je razumel.