Slovenia Green Routes je mreža večdnevnih kolesarskih poti v Sloveniji, ki ponuja različne tematike, od gastronomije, dobrega počutja do kulturne raznolikosti. Te poti prečkajo nekatere najlepše kotičke Slovenije, poudarjajo pobude za celosten zeleni pobeg s kolesom. Po priporočilu National Geographic je Slovenija idealna dežela za kolesarjenje. Omenjajo tudi naše vrhunske uvrstitve na Tour de France, Giro d’Italia in Vauelta a Espana.

Slovenian Green Routes od leta 2019

Mrežo šestih tematskih, večdnevnih kolesarskih poti smo uvedli leta 2019. Poti povezujejo različne destinacije in ponudnike, od wellness ponudbe, gastronomije, kulturne raznolikosti in še več. Ključno je, da vse povezujejo destinacije in ponudnike, ki imajo certifikat Slovenian Green, ki zagotavlja trajnostne prakse. Vse temelji na preprosti filozofiji: Če obiskovalcem olajšate izbiro odgovornih možnosti potovanja, jih bodo izbrali.

Naj se odpravim sam ali pridružim kolesarski ekipi?

Za kolesarje, ki so vajeni večdnevnih kolesarskih potovanj, te poti zagotavljajo vse potrebno tudi za samostojne popotnike. Etape so običajno dolge okoli 50 do 60 kilometrov, kar je razdalja, ki ni preveč obremenjujoča. Dovolj časa imate tudi za ogled znamenitosti na poti in vedno ste v dosegu civilizacije v primeru nujnih primerov.

Ali so kolesarske poti dobro označene?

Vse poti Slovenia Green so navigirane z GPX sledmi, ki se redno posodabljajo in jih kolesarji lahko brezplačno prenesejo na spletni strani Slovenia Green. Čeprav so takšna orodja za nekatere morda zastrašujoča, so natančna navodila na vaši napravi varnejša in boljša za okolje kot fizični znaki. Na spletni strani so na voljo tudi ponudniki storitev, možnosti za nastanitev in restavracije.

Katero kolesarsko pot naj izberem?

Slovenia Green Gourmet Route je 15-dnevna, 860-kilometrska kolesarka pot, ki je bila uvedena leta 2020. To sovpada s tem, da je Slovenija prejela svoje prve Michelinove zvezdice in je bila imenovana za evropsko regijo gastronomije leta 2021. Večina poti Slovenia Green povezuje skoraj vse ključne predele države, od zahodnih Julijskih Alp do severovzhodne panonske regije.

Leta 2023 je bilo dodanih pet novih poti, kar je skupno število dvignilo na 16. Pot zdaj vključuje postanke v Škofji Loki, Kranju in Radovljici – mesta, ki ležijo severno od Ljubljane in prej niso bila vključena v kolesarske poti. Postojno, znano po svojem sistemu kraških jam in Krško, ki leži ob reki Savi blizu meje s Hrvaško. Povprečna dolžina etape je okoli 50 kilometrov na dan, teren pa je enostavno obvladljiv, saj se vije med mirnimi asfaltiranimi ulicami, namensko kolesarskimi potmi in utrjenimi gozdnimi cestami.

Katero kolo je najboljše za kolesarjenje po Slovenia Green?

Slovenia Green poti združujejo mešanico površin. Večino časa ste na asfaltiranih cestah, vendar lahko pričakujete tudi vožnjo po poljskih poteh in utrjenih stezah. Zato so gravel kolesa najboljša izbira, saj združujejo geometrijo in občutek cestnega kolesa z robustnostjo gorskega kolesa.

Slika je simbolična.

Ali vzeti svoje kolo in opremo ali oboje najeti?

To je povsem osebna odločitev. Nekateri kolesarji bodo vzeli na potovanje raje svoje kolo, medtem ko drugi raje potujejo le s potovalkami in najamejo kolo. Če želite najeti kolo, se priporoča, da obiščete Visit Good Place za najem gravel koles ter strokovno znanje o poteh Slovenia Green.

Kako pripraviti potrebno za večdnevno kolesarsko potovanje?

Splošno pravilo je: Pomislite, brez česa ne morete živeti, nato pa spakirajte polovico tega. V primeru poti Slovenia Green ne boste potrebovali kamping ali kuhinjske opreme, tako da se vse resnično zmanjša na osebne predmete in pripomočke.

Večina kolesarjev bi bila zadovoljna z dvema dresoma, dvema paroma nogavic in kolesarskimi hlačami, ki jih perete in izmenjujete vsak dan, ter oblačili za slabo vreme. Poleg tega naj bi zadostovala ena garnitura običajnih oblačil in toaletni pribor. Ne pozabite na osnovno orodje za predrte pnevmatike in prilagoditve ter luči.

Avtor: M.B.

Vir: nationalgeographic.com; slovenia-green.si, Youtube

Vir slik: Freepik