Vprašanje, kako se pari spoznavajo in zaljubljajo v 21. stoletju, je bilo v središču raziskav sociologinje dr. Marie Bergstörm.

Spletni zmenki spreminjajo naš način razmišljanja o ljubezni

To trdi sociologinja dr. Marie Bergstörm. V preteklosti je veljalo, da lahko ljubezen srečamo nenadoma, na nepričakovanem mestu, kar prikazujejo tudi hollywoodski filmi. Druga razširjena predstava je bila, da je »ljubezen slepa« in se lahko princesa zaljubi v kmeta, tako ljubezen nadvlada nad družbenimi mejami. Spletni zmenki pa to idejo močno postavljajo pod vprašaj.

Slika je simbolična.

Očitno je, da imate na voljo kriterije za iskanje svojega partnerja. Torej na ljubezen več ne naletimo, ampak jo iščemo po različnih iskalnih merilih preko spletnih strani za zmenke.  

Iskanje sorodne duše

Danes ljubezen sledi drugačni poti. Imamo še tretjo zamisel o ljubezni – ideja, da obstaja nekdo, ustvarjen le za nas, naša sorodna duša. Torej morate le najti to osebo. Ta ideja pa je združljiva s spletnimi zmenki. Spodbuja vas, da ste proaktivni pri iskanju te osebe. Ne gre več za pasivno čakanje na domačem kavču, temveč za aktivno iskanje vaše ljubezni.

Posledično se spreminja način razmišljanja o ljubezni. Načini, ki jih poznamo iz filmov in knjig, način, kako si predstavljamo, da ljubezen deluje. Veliko več poudarka je na ideji iskanja sorodne duše, zato druge ideje o ljubezni bledijo.

Kako se je spremenil način zmenkov

Namesto spoznavanja partnerja prek prijateljev, sodelavcev ali znancev so zmenki zdaj pogosto zasebni. Namenoma se dogajajo stran od radovednih oči, v popolnoma nepovezani, ločeni družbeni sferi. »To je temeljna sprememba in ključni element, ki pojasnjuje, zakaj ljudje obiskujejo spletne platforme za zmenke in kaj tam počnejo – kakšna razmerja izhajajo iz tega,« dodaja dr. Bergstörmova.

Slika je simbolična.

Za svojo knjigo je opravila intervju z 22-letno študentko, ki je povedala: »Poznam moške, s katerimi bi se lahko ujemala, a ko vidim, da imava toliko skupnih znancev, se raje umaknem. Takoj me to odvrne, ker vem, da karkoli se zgodi med nama, morda ne ostane le med nama. In tudi na ravni odnosa ne vem, ali je zdravo imeti toliko skupnih prijateljev.«

Takšne zgodbe o ločevanju zmenkov od drugih delov življenja je dr. Bergstörmova vedno bolj odkrivala pri raziskovanju tematike v svoji knjigi.

Spletni zmenki so drastično spremenili naravo dvorjenja

Tekom raziskovanja je ugotovila, da so spletne platforme drastično spremenile naravo zmenkov. V zahodnem svetu je bilo dvorjenje vedno tesno povezano z običajnimi družbenimi dejavnostmi, kot so prosti čas, delo, šola ali zabave. Nikoli ni bilo prav posebnega mesta za zmenke. V preteklosti je bila uporaba osebnega oglasa za iskanje partnerja stigmatizirana praksa.

Toda spletni zmenki so zdaj tako priljubljeni, da študije kažejo, kako je to tretji najpogostejši način za spoznavanje partnerjev v Nemčiji in ZDA.

Spletni zmenki omogočajo enostavno in nenehno srečevanje partnerjev, ki so zunaj vašega družbenega kroga. Poleg tega lahko zmenke razdelimo v »lastni prostor in čas« ter jih ločimo od preostalega družabnega in družinskega življenja.

Zmenki so postali zaprti v prostoru in družbi

Zmenki so danes, vsaj v zgodnjih fazah, zaprti v » intimnem domačem okolju«. Namesto da bi se srečevali z ljudmi v javnih prostorih, uporabniki spletnih platform za zmenke srečajo partnerje in začnejo z njimi klepetati v zasebnem domačem okolju. To je še posebej veljalo za čas pandemije, ko se je uporaba teh platform še dodatno povečala.

»Zmenki, spogledovanje in interakcija s partnerji se niso ustavili zaradi pandemije. Nasprotno, dogajalo se je le na spletu. Imate neposreden in individualen dostop do partnerjev. Tako lahko svoje spolno življenje obdržite zunaj družabnega življenja in zagotovite, da ljudje v vašem okolju za to ne izvedo.«

Še ena 21-letna študentka v intervjuju knjige pravi: »Ne bom hodila na zmenek s fantom s svoje univerze, ker ga ne želim videvati vsak dan. Tudi z drugim dekletom ga ne želim videti, ker nočem komplikacij. Zato mi je ljubše, da se vse dogaja zunaj tega.«

Prva in najbolj očitna posledica tega je, da so spletni zmenki olajšali dostop do priložnostih seksualnih razmerij. Študije kažejo, da se seksualna razmerja, sklenjena na spletnih platformah za zmenke, razvijejo hitreje kot v drugih vrstah razmerij. Francoska raziskava je pokazala, da je 56 % parov spolno aktivnih že manj kot mesec dni po tem, ko se spoznajo na spletu, tretjina pa celo v manj kot enem tednu, ko se spoznajo. Za primerjavo, le 8 % parov, ki se srečajo v službi, postane spolno aktivnih v enem tednu – večina jih čaka več mesecev.

V prihodnosti še večji vpliv spletnih zmenkov na sodobno družbo

Sociologinja dr. Marie Bergstörm napoveduje, da bodo platforme za zmenke v prihodnosti imele še večjo in pomembnejšo vlogo pri spoznavanju partnerjev, kar bo še dodatno okrepilo idejo o ločevanju ljubezenskega ali spolnega življenja od preostalega življenja.

Na splošno je intimnost zmenkov postala del širšega gibanja v smeri družbene izoliranosti, kar je bilo še posebej izrazito med pandemijo. Ta trend ima dolgoročne posledice na način interakcije ljudi v družbi in navezavo stikov drug z drugim, kar bi moral biti pomemben razmislek za sodobno družbo.

Avtor: M.B.

Vir: theguardian.com

Vir slike: Freepik