Ženske: včasih si mislimo, da o njih vemo prav vse;  koliko besed izgovorijo na dan, zakaj prepoznajo več odtenkov barv kot moški, celo koliko šminke pojedo na leto. So pa zdaj znanstveniki šli še korak naprej in našli nekaj zanimivih in nenavadnih dejstev povezanih z njihovo naravo.

Zbrali smo 7 modernih znanstvenih študij – pozor nekaj med njimi je precej kontroverznih.

Ženske imajo dober spomin v zvezi s tem, kaj je treba narediti

Vsaka ženska pozna situacijo, ko moški pozabi, da je v trgovini treba nekaj kupiti ali pa le odnesti smeti. Za to dejstvo obstaja znanstveni dokaz. Leta 2015 je Liana Palermo testirala 100 ljudi. Ponudila jim je naloge, ki so testirale spomin in trajale od 2 minut do enega dneva. Izkazalo se je, da so se ženske bolje spominjale nalog, ki so se nanašale na prihodnost, že dokončane naloge pa so precej hitreje pozabile.

Liana ugotavlja, da ženske po navadi poleg svojega dela skrbijo še za gospodinjska opravila, zato morajo imeti v glavi več informacij. In tako krepijo svoj spomin.

Ženske lahko v množici zavohajo moške feromone

Strokovnjaki so ugotovili, da bolj zdravi moški oddajajo močnejše feromone, ki privlačijo nežni spol. Ženske lahko te zavohajo celo v trgovini s parfumi. Na univerzi v Britanski Kolumbiji so še ugotovili, da jo partnerjev vonj pomirja. Ni čudno, da nekatere rade nosijo partnerjevo majico, kadar je ta daleč stran.

Zaljubijo se počasneje kot moški

Ne glede na to, kaj privede do ljubezni – možgani, srce ali hormoni – moški se običajno zaljubijo hitreje kot ženske. Nekatere raziskave kažejo, da se 25 odstotkov moških zaljubi med prvim in četrtim zmenkom, med ženskami je takih le 15 odstotkov.

Mnogo jih priznava, da tudi po 20 zmenkih v trebuhu niso čutile metuljčkov. Potrebovale so še več časa. No, zdaj je jasno, zakaj včasih rečemo, da so ženske bolj izbirčne.

Ženske se zaljubijo počasneje kot moški.
Ženske se zaljubijo počasneje kot moški.

Slabost med nosečnostjo je zanje dobra

Kanadski raziskovalci so ugotovili, da slabost med nosečnostjo prispeva k bolj zdravemu zarodku. Jutranja slabost in glavobol sta posledica obrambnega mehanizma, ki zarodek brani pred škodljivimi snovmi. Neprijetni simptomi so zato dobri za zdravje.

Ženske, ki trpijo za nosečniško slabostjo, pogosto rodijo bolj zdrave otroke in manjkrat splavijo. Poleg tega lahko ima slabost tudi pozitiven učinek na inteligenco otroka. A vseeno je treba dodati, da pretirano bruhanje in močne bolečine v trebuhu niso zdravi, zato je v takem primeru takoj treba poiskati zdravniško pomoč.

Višji kot je IQ, manj ima otrok

Britanski psiholog Satoshi Kanazawa je izračunal, da se želja po otroku zmanjša za 25 odstotkov na vsakih 15 dodatnih točk IQ. Zaključuje, da človeštvo postaja vse bolj neumno, saj inteligentne ženske nočejo imeti otrok ali pa rodijo le enkrat. Takim je bolj pomembna izobrazba, osebni razvoj, kariera in potovanja.

Kanazawa pa še ugotavlja, da se moški zato raje poročajo z ženskami z bolj tradicionalnimi vrednotami.

 Imajo pametne ženske res manj otrok?
Imajo pametne ženske res manj otrok?

Več kot ima ženska otrok, hitreje se stara

Raziskovalci z univerze George Mason iz ZDA so ugotovili, da imajo ženske z otroki krajše telomere, kot tiste ki niso nikoli rodile. To pomeni, da so deli kromosomov, ki skrbijo za obrambo DNA krajši. V študiji je sodelovalo več kot 2000 žensk različnih starosti in izkazalo se je, da več kot ima ženska otrok, krajši so njeni telomeri.

Strokovnjaki ob tem dodajajo, da je lahko to tudi posledica stresa, zato žensk nikakor ne želijo prepričati, da naj imajo manj otrok. Morda pa je obratno – da lahko ženske s krajšimi telomeri rodijo večkrat.

Ženske v rdečem delajo druge ženske ljubosumne

Adam Pazda iz slovaške akademije za znanost je izvedel nenavaden ekspiriment. Moške in ženske je prosil, da si ogledajo nekaj fotografij in povedo svoje mnenje o njih. Nekatere ženske na fotografijah so bile oblečene v rdečo, nekatere pa v druge barve. Izkazalo se je, da so se ženske aktivno odzvale na fotografije na katerih so ženske nosile rdeča oblačila in jih videle kot grožnjo svojemu razmerju.

Tako moški kot ženske menijo, da so ženske v rdečih oblačilih brezskrbne in brez zadržkov. Ženske pa so ob tem še omenile, da ne bi želele, da bi njihovi moški sploh komunicirali z ženskami s fotografij.