Kadarkoli se v javnosti pojavi zvezdniški par s precejšnjo starostno razliko, je odziv običajno negativen. Kot primer, ko sta se pojavila Leonardo DiCaprio in Camilla Morrone z 22-letno razliko v letih, ali Demi Moore in Ashton Kutcher, med katerima je bila razlika 15 let. Ljudje so skeptični, ali so taka razmerja sploh zdrava. Verjetno tak odziv izvira iz družbenih tabujev. Vendar ta dvom ni povsem neutemeljen, kar kažejo tudi raziskave.

Pari s starostno razliko med 0 in 3 leti najbolj združljivi

Raziskava, ki jo je objavila revija Journal of Population Economics, je razkrila, da so pari z večjo starostno razliko dejansko manj zadovoljni v zvezi.

Izkazalo se je, da so manj prilagodljivi in združljivi, ko sodelujejo pri velikih življenjskih spremembah. Ekonomske stiske, bolezen, otroci in drugi dogodki, ki spremenijo življenje, bodo verjetno še bolj škodili njihovemu odnosu.

Nasprotno pa so ugotovili, da so pari z majhno razliko v letih bolj zadovoljni v svojih odnosih. Partnerja, ki imata starostno razliko med 0 in 3 leta, bosta verjetno ohranila največ zadovoljstva v svoji zvezi. To je posledica njihove podobnosti v različnih življenjskih obdobjih.

Izzivi starostne razlike v letih

Pari z manjšo razliko v letih se lahko bolje povežejo drug z drugim in imajo podoben občutek glede starosti. V intervjuju za PyschCentral, Brandy Porche, zakonska svetovalka ugotavlja, da je »tudi če je starostna razlika majhna, na primer 4 do 5 let, mogoče opaziti različne stopnje zrelosti Če obstaja velika razlika v čustveni zrelosti dveh partnerjev, bi to lahko spravilo njun odnos v težave.

Eden od partnerjev lahko prevzame več odgovornosti v razmerju, medtem ko lahko drugi povzroči frustracije in konflikte zaradi nezrelega vedenja. In čeprav starejši ne pomeni nujno modrejši, ima nekaj praktičnih razlik, ki lahko privedejo do sporov med partnerjema.

Ko sta partnerja v različnih življenjskih obdobjih, je večja verjetnost, da bosta imela različne prioritete. Posledično se njuna združljivost zmanjša. Lahko pride do neskladja, ko eden od partnerjev prej doseže poznejša življenjska obdobja. Stvari, kot so različni cilji ali argumenti, kot na primer o tem, kdaj imeti otroke, lahko obremenijo odnos.

Leta so samo številka

Vseeno je treba poudariti, da te raziskave kažejo splošne vzorce. Združljivost para lahko zares ocenimo le na individualni ravni. Res je, da lahko starostne razlike otežijo razmerje. Toda, kot je dejal certificirani psihoterapevt Lee Phillips: »Gre za to, da se vsi partnerji želijo počutiti videne in slišane. Če lahko potrdijo in pokažejo empatijo drug do drugega, to prinese ozdravitev in ravnovesje v partnerski odnos.«

Zato ne obsojajmo nekoga samo zato, ker ne spada v razpon starostne razlike od 0 do 3 leta. Če do razlik pride zaradi starosti, bo vaš uspeh zveze odvisen od vaše sposobnosti, kako skupaj premagujeta izzive.

Osredotočite se na pomembne podrobnosti namesto na leta

Namesto da se obremenjujete s starostjo partnerja, se raje osredotočite na lastnosti, ki vaju združujejo, na notranjo povezanost. Poiščite povezavo v vajinih vrednotah in skupnih izkušnjah. S spoštovanjem, poštenostjo, komunikacijo in zdravimi mejami lahko stari, mladi pari ali mešanica obojega ustvarijo zdrav in dolgotrajen odnos.

To velja za vsakogar v iskrenem partnerstvu, ne glede na starostno razliko in to, ali spada v pravo časovno obdobje, kot ga priporoča raziskava.

Avtor: M.B.

Vir: thelist.com