Rolanje je aktivnost, je predvsem pri mladih postala zelo priljubljena. Služila naj bi kot zamenjava za drsanje po ledu, med toplim vremenom.
Na začetku je mogoče težko vendar, če boste vztrajali, se boste naučili rolanja kar hitro. Občutek brezbrižne vožnje po parkih in cestah je zelo sproščujoč, lahko pa tudi sledite kolesu v primeru, da vaš prijatelj ali prijateljica nima rolarjev. Ne pozabite, da ste pri učenju rolanja potrpežljivi, strpni in samozavestni.
rolanje
vice.com
Poskrbite, da so vam rolerji prav. Noga vam ne sme plesati ob straneh, prav tako ne pri prstih in petah. Udobje je ključ vsega! V dobro založeni športni trgovini vam bo prodajalec pomagal pri izbiri prave velikosti rolerjev. Za otroke je priporočljivo, da si kupijo rolerje, na katerih se lahko poveča velikost ker vemo, da otrokom hitro raste noga.
Na začetku poskusite stati na talni preprogi, kjer se koleščki ne bodo premikali. Namen tega je, da se navadite imeti obute rolerje in na višini kateri boste, da lahko uravnavate svoje ravnotežje. Čeprav ga morda ne boste potrebovali, je primerno imeti poleg stol, za preventivo v primeru padca.
Vzemite si čas, ni vam potrebno hiteti nikamor. Ne prehitevajte procesa učenja, čeprav boste mislili da imate že dober občutek in da ste sposobni voziti hitreje. Prav tako ne bodite preveč frustrirani, če večkrat padete na tla. Sprostite se, globoko vdihnite in se zberite. Saj veste, po vsakem padcu je edina pot le še navzgor.
rolanje
sites.google.com
Izpilite tehniko. Ko boste že dobro izpilili svojo tehniko vožnje, lahko poskusite z vadbo obračanja in vožnje na eni nogi. Na začetku je lažje, če to počnete počasi in bolj previdno. Z hitrostjo vašega napredka, pa lahko stopnjujete tudi hitrost izvedbe manevra.
Vadite tudi padce. Da, sliši se čudno, vendar je zelo koristno. Nikar ne mislite, da se boste naučili rolanja brez, da bi vsaj enkrat končali na tleh. V vsakem primeru je bolje, da če že padete veste kako pasti brez, da bi se preveč poškodovali. Vedno je najbolje pasti v naprej in se vreči na kolenčnike in ščitnike za dlani ter zapestje. Če imate občutek, da padate v nazaj se primite svojih kolen, to vas bo potegnilo naprej. Poskušajte se izogniti poškodbi glave, zato v procesu učenja nosite čelado.
rolanje
blogto.com
Naučite se zavirati. Kot pri vožnji z avtomobilom ali kolesom je pomembno predvidevati kdaj in koliko prej se je potrebno ustaviti. Postavite eno nogo malce pred drugo in upognite koleno. Dodajte pritisk na peto in prilagodite ustavljanje do želene točke.
Vadite vsak dan. Poznati le osnove nikakor ni dovolj. Če vaše roke še vedno nekontrolirano opletajo stran od vašega telesa, potem še niste ravno sinhroni pri vožnji z rolerji. Super je, če imate možnost vaditi vsak dan vsaj pol ure.