Sony in Microsoft sta ljubitelje iger razveselila z novimi igralnimi konzolami naslednje generacije. Vendar, ali naj kot seznam želja prosijo Božička za PS5 ali Xbox Series X?

Dve super zmogljivi igralni konzoli: Playstation 5 in Xbox Series X. Obstaja zelo malo tveganja, da bosta zastareli čez nekaj let, saj gre za najnovejšo tehnologijo iger. Vendar katero izbrati?

Dva ljubitelja iger sta pretehtala njune prednosti in slabosti, ki vam bodo v pomoč pri odločitvi.

Mnenje ljubitelja o Xbox Series X

Leta 2008 sem na žalost izgubil PlayStation 2 v Bristolu (resnična zgodba) in po tem sem desetletje preživel brez igranja igric. Dokler ni London doživel »lockdowna« kar dvakrat, zato sem si takrat priskrbel Xbox Series X. Tukaj so razlogi, zakaj je bila to dobra ideja.

Ne bom vas dolgočasil s statistiko o Xbox Series X, vendar je neverjetno zmogljiv v primerjavi z mojim starim PS2. Povezuje se z internetom – kar je zelo uporabno v današnjih časih, ko raje prenašamo igre, kot da jih imamo v fizični obliki – in zmore zagnati Netflix ali Disney+.

Slika je simbolična.

Grafika in razsežnost iger je neverjetno napredovala. In v bistvu si zelo prikrajšan, če si ne priskrbiš mesečne naročnine, ki ti omogoča dostop do stotine naslovov. Zasnovan je tako, da je videti nevsiljivo. Tako moji otroci niso opazili, da je v dnevni sobi že nekaj tednov. Nobena od teh reči vas verjetno ne preseneča, če ste igrali v zadnjem desetletju – vendar so revolucionarne, če niste.

Igral sem naslednje igre: ‘Yakuza: Like a Dragon’, ‘Assassin’s Creed: Valhalla’, ‘Watch Dogs: Legion’, ‘Immortals Fenyx Rising’, ‘Star Wars Jedi: Fallen Order’ in ‘The Witcher 3’ (všeč so mi RPG igre). Sprva me je razsežnost svetov popolnoma prestrašila. Poleg čudežne količine menijev in podmenijev ter pričakovanj, da se boste sčasoma spomnili, kaj bo naredil vsak možni pritisk gumba ali nagiba krmilnika.

Pravzaprav to postane kmalu precej očitno, da:
a) se vaši možgani hitro prilagodijo zapletenosti, tako kot so se naši predniki iz ‘Pong’ preselili v ‘Super Mario Bros’;
b) igre na splošno še vedno sledijo isti osnovni ideji, samo videti so veliko bolje in izkušnja igranja je še boljša.

Trenutno še ni ekskluzivnih iger za Xbox Series X, preprosto lahko igrate igre za Xbox One, ki jih bo podpiral še nekaj let.

Za ‘hardcore’ igralce je to morda zastrašujoče, ampak zame je to odličen podatek, da dohitim vse, kar sem zamudil. To pomeni tudi, da ne bo zastarel, ko bodo majhne rokice mojih otrok pripravljene za krmilnik.

Mnenje ljubitelja o Playstation 5

Nova igralna konzola je videti, kot da se je pravkar odvezala od mednarodne vesoljske postaje in ima temu primerno zmogljivost in ceno. Ima polno 4K grafiko, s super gladko hitrostjo nalaganja slik in moderen nov krmilnik s prilagodljivimi sprožilci.

Ampak, ali bo ta mogočen sci-fi monolit končal kot še en drag zbiralec prahu pod vašim televizorjem?

Ne, če imajo igre kaj razlogov pri tem. Verjetno boste želeli preizkusiti eno od 25+ prilagojenih PS5 iger. Moja izbira bi bila “Spider-Man: Miles Morales”. Ta super junak obljublja cel kup spletne nihajoče zabave. Kaj je boljši način, da preživiš svoj čas, kot da se viješ skozi newyorške nebotičnike?

Slika je simbolična.

Priročno za dolgoletne ljubitelje PS, saj je združljiv z več kot 4.000 PS4 igrami, zato še obdržite tisto staro igro “Red Dead Redemption 2”. Pravi vrhunec konzole je v obliki knjižnice iger, ki temelji na naročnini: zbirka PlayStation Plus.

Naročnina na PlayStation Plus se vam bo vsak mesec obrestovala z igranjem iger, kot so: ‘God of War’, ‘Persona 5’, ‘Crash Bandicoot N.’, ‘Resident Evil VII’, ‘Uncharted 4’, …. Zdi se, da se najde za vsakogar nekaj.

Če ste ljubitelji filma, imejte v mislih, da PS5 predvaja tudi vse vaše stare DVD-je in Blue-raye. Ta konzola je pravi izgovor, ki ga potrebujete, da vzamete svojo staro škatlo in jo zavržete.

Odločitev za Playstation ali Xbox Series X

PS5 ima vse specifikacije, ki bi si jih želeli in velikansko zbirko iger. Če pa se vam zdi njegova cena previsoka, je morda Xbox Series X boljša izbira za vas. Ta odločitev je prijaznejša do vaše denarnice, če si vseeno želite imeti možnost igranja iger naslednje generacije. Božiček že čaka na vašo odločitev.

Avtor: M.B.
Vir: timeout.com