Za mnoge so sproščeni praznični večeri, preživeti ob gledanju božičnih filmov, nepogrešljivi del prazničnega vzdušja. V reviji Elle UK so se posvetili temu prazničnemu običaju in sestavili seznam najboljših božičnih filmov vseh časov. Vas zanima, kateri filmi so se uvrstili nanj?

Morda med njimi odkrijete tistega, ki se bo znašel tudi na vašem seznamu ogleda. Pripravite si svojo najljubšo pijačo, udobno se zavijte v mehko odejo in se prepustite čaru izbranega božičnega filma.

Praznična zmešnjava (Boxing day, 2021)

Film, prežet z izjavami ljubezni v najbolj romantičnem času leta. Zgodba spremlja Melvina (Aml Ameen), temnopoltega britanskega pisatelja, ki prebiva v Ameriki. Za praznike se vrne v domači London, da bi svojo ameriško zaročenko Liso (Aja Naomi King) predstavil svoji ekscentrični britansko-karibski družini. Njuno razmerje se znajde na preizkušnji, ko Lisa začne spoznavati nove plasti Melvinovega sveta.

Kako se zgodi ljubezen (Carol, 2015)

Film se odvija v čudovitem ozadju New Yorka v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Posnet je po polavtobiografskem romanu Patricie Highsmith »The Price of Salt«. Pripoveduje zgodbo o Carol (Cate Blanchett), premožni poročeni ženski, ki se spusti v romantično afero s Therese, mlado prodajalko iz veleblagovnice. Ob izidu je film prejel šest nominacij za oskarja, med drugim za najboljšo igralko, najboljšo stransko vlogo, najboljšo kinematografijo in najboljši prirejen scenarij. Čeprav film ni tako lahkoten in vesel božični film, je nedvomno očarljiva, bleščeča in spodbudna mojstrovina.

Scrooged (1988)

Božični filmi redko dosegajo tako zabavno raven kot ta sodobna interpretacija klasične novele Charlesa Dickensa iz leta 1843. V filmu spremljamo zgodbo Franka Crossa (Bill Murray), zmotnega predsednika televizijske mreže, ki v obdobju božičnih praznikov doživlja krizo. Obiščejo ga duhovi božične preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, ki mu razkrijejo globino njegove nesreče in ga skušajo usmeriti nazaj k prazničnemu duhu.

Božič na kvadrat (Four Christmases, 2008)

Nič ne uokviri prazničnega vzdušja bolje kot božična komedija, idealna za gledanje na kavču v krogu najdražjih. Film s sijajno zasedbo raziskuje zgodbo Kate in Brada (Reese Witherspoon in Vince Vaughn). Par iz San Francisca načrtuje eksotične božične počitnice, ki pa odpadejo zaradi goste megle. Nepričakovano se morata soočiti z družinskimi božičnimi srečanji, ki sta se jim skušala izogniti. Obiskati vse štiri svoje ločene in ponovno poročene starše. Njuna pustolovščina postane praznični maraton obiskov in neprijetnih pripetljajev. Komedija, ob kateri si boste navsezadnje želeli, da bi svoje ljubljene močno objeli.

Praznični pozdravi (Happiest Season, 2020)

Film pripoveduje zgodbo o Abby (Kristen Stewart), ki namerava zasnubiti svoje dekle Harper (Mackenzie Davis) na veliki praznični zabavi pri Harperjevi družini. A Abbyjini načrti se zapletejo, ko odkrije, da njeno dekle pravzaprav še ni razkrilo svojih ultra konservativnih staršev. Sledi nasmejan in prisrčen božični film, ki vas bo nasmejal do solz.

April po delih (Pieces of April, 2003)

Tehnično gledano je film o zahvalnem dnevu, vendar je njegov praznični pridih neizpodbiten, saj vključuje klasične praznične elemente, kot so pečeni puran in družinske zdrahe. V filmu April Burns (Katie Holmes) živi v razmetanem stanovanju v New Yorku. April se odloči, da bo pripravila zahvalno večerjo za svojo odtujeno družino, čeprav ji kuharske veščine niso ravno domače. To srečanje bi lahko bilo zadnje za njeno mamo, ki se spopada z rakom dojk, zato je April odločena, da ne bo zamočila. Ji bo uspelo?

Neskončen dan (Groundhog Day, 1993)

Cinični televizijski vremenar Bill Murray se odpravi v Punxsutawney, da bi poročal o vsakoletnem mestnem dnevu Groundhog. A ko se potem vsako jutro zbudi, ugotovi, da znova in znova podoživlja ta isti prekleti dan. Odloči se uporabiti to situacijo sebi v prid, ob tem pa najde veselje do življenja in ljubezen. Čeprav ni tipičen božični film, je v njem veliko snega in prisrčna zgodba, ki je priljubljena na vsakem prazničnem TV programu.

Zamujena priložnost (The Family Man, 2000)

Jack (Nicolas Cage) je samski poslovnež, ki na božični večer prepreči rop v lokalni trgovini. Po nenadnem soočenju z roparjem se Jack zbudi v postelji s svojo ljubeznijo iz študijskih let – vendar to ni le bežno romantično srečanje. Ugotovi, da je bil prestavljen v svoje nadomestno življenje, kjer ni več samski poslovnež, ampak družinski človek.

Cmok cmok, bang bang (Kiss Kiss Bang Bang, 2005)

V tem netradicionalnem božičnem filmu se tat Harry (Robert Downey Jr.) po naključju znajde v svetu igralstva. Njegova dogodivščina se začne na hollywoodski zabavi, kjer naleti na truplo in se odloči razrešiti skrivnost umora skupaj s svojo simpatijo iz otroštva Harmony (Michelle Monaghan). Film izstopa s svojim edinstvenim pridihom, ki ga zaznamuje praznična glasbena podlaga, veliko akcije in zdrava doza romantike.

Beli Božič (White Christmas, 1954)

Božična klasika je prava poslastica za ljubitelje glasbe. Pevca Bob in Phil združita moči s sestrskim duetom Betty in Judy, da izpeljeta božični nastop v Vermontu. Njihov cilj je ne samo zabavati, ampak pomagati rešiti podjetje v težavah. Pričakujete lahko čudovite pesmi in srečen konec.

Še preostali predlogi, ki jih najdete v izvornem prispevku:

 • Predbožična mora (The Nightmare Before Christmas, 1993)
 • Polarni vlak (The Polar Express, 2004)
 • Čas deklištva (Little Woman, 2019)
 • Nova v družini (The Family Stone, 2005)
 • Holidate (Holidate starring Emma Roberts, 2020)
 • Ko si spal (While You Were Sleeping, 1995)
 • Sam doma (Home Alone, 1990)
 • Pravzaprav ljubezen (Love Actually, 2003)
 • Čudovito življenje (It’s A Wonderful Life, 1946)
 • Smrtonosno orožje (Lethal Weapon, 1987)
 • Božične počitnice (National Lampoon’s Christmas Vacation, 1989)
 • Počitnice (The Holiday, 2006)
 • Kako se izogniti božiču (Christmas with the Kranks, 2004)
 • Newyorčan (Metropolitan, 1990)
 • Muppet Christmas Carol (1992)
 • Gremlini (Gremlins, 1984)
 • Božiček (Santa Claus: The Movie, 1985)
 • Škrat (Elf, 2003)
 • Dnevnik Bridget Jones (Bridget Jones’s Diary, 2001)
 • Ledeno kraljestvo (Frozen, 2013)
 • Božična predstava (Nativity!, 2009)
 • Čudež na 34. ulici (Miracle on 34th Street, 1994)
 • Batmanova vrnitev (Batman Returns, 1992)
 • Zlobna dekleta (Mean Girls, 2004)
 • Harry Potter in kamen modrosti (Harry Potter and the Philosopher’s Stone, 2001)
 • Grinch (2018)
 • Umri pokončno (Die Hard, 1988)
 • Edvard Škarjeroki (Edward Scissorhands, 1990)

Ta izbor božičnih filmov ponuja nekaj za vsak okus – od klasičnih zgodb, ki ogrejejo srce, do pustolovščin, ki prinašajo smeh in akcijo. Ne glede na to, ali iščete film, ki bo obogatil vaše praznično vzdušje, ali preprosto želite uživati v sproščenem večeru, so ti filmi popolna izbira. Verjamemo, da bi lahko vsak na seznam dodal še svoj priljubljeni film. Želimo vam čarobne in vesele praznike!

Avtor: M.B.

Vir: elle.com

Vir naslovne slike: Freepik