Nedavna študija je pokazala, da je vse manj ženskih filmskih protagonistk. Njihovo število se je namreč v letu 2017 zmanjšalo za 5 odstotkov, saj je po podatkih univerze iz San Diega v 100 najbolj uspešnih lanskih filmih ženska imela glavno vlogo v le 24 odstotkih. In to ravno v letu, ko se je v Hollywoodu toliko govorilo o ženskah in njihovih pravicah.

Za vas smo izbrali 5 aktualnih filmov, v katerih blestijo ženske igralke.

Trije plakati pred mestom

Minilo je že več mesecev, odkar so Mildred Hayes (Francis McDormand)  umorili hčerko, a policiji še vedno ni uspelo najti morilca. Jezna mati se zato odloči za drzno potezo: najela bo tri velike reklamne panoje ob cesti, nanje pa bo z velikimi črkami napisala očitajoča sporočila, namenjena šefu lokalne policije Williamu Willoughbyju.

 

Rdeči vrabec

Balerina Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) je rekrutirana v “šolo za Vrabce”, rusko obveščevalno službo, kjer je prisiljena uporabiti svoje telo kot orožje. Vendar pa njena prva misija, katere tarča je agent CIE, ogrozi varnost obeh narodov.

 

Tomb Raider

Lara Croft (Alicia Vikander) je strastna, samostojna mladenka, hči ekscentričnega pustolovca, ki je izginil, ko je bila sama še najstnica. Zdaj, sedem let pozneje, se Lara odloči, da pusti vse, kar ji je znano, in se poda na razreševanje uganke njegovega skrivnostnega izginotja. Svoje iskanje začne na zadnjem kraju, ker so ga videli.

 

Jaz, Tonya

Biografska zgodba o ameriški drsalki Tonyi Harding (Margot Robbie), dobitnici dveh olimpijskih kolajn, ki je sodelovala v enem največjih športnih škandalov v zgodovini športa, ko z nekdanjim soprogom najameta nekoga, da bi zlomil nogo njeni nasprotnici Nancy Carver. Ta poteza jo je omadeževala in ji uničila kariero.

 

Lady Bird

Lady Bird (Saoirse Ronan) je najstnica pri sedemnajstih, ki ima občutek, da ji bo življenje spolzelo iz rok. Hrepeni po avanturi, boljšem življenju in novih priložnostih, ki jih zaman išče na hodnikih katoliške gimnazije v zakotnem Sacramentu.