Alkohol med mladimi ni več tako »in« kot nekoč. No, to ne velja za Slovenijo, kjer smo v samem vrhu po porabi alkohola. Pri nas mladi namreč pijejo vedno več in vse mlajši. Alkohol je poceni, poleg tega je precej dostopen. Veliko mladostnikov, več kot 40 odstotkov, prvič poskusi alkohol, ko so stari 13 let ali manj.

Presenetljivo, a manj pijejo mladi Britanci. Vse bolj je namreč v Veliki Britaniji popularno popolno odpovedovanje alkoholu – študija kaže, da naj bi se alkoholu odpovedala tretjina mladih.

Takih prizorov naj bi bilo v prihodnje vse manj.
Takih prizorov naj bi bilo v prihodnje vse manj.

Kdo se odpoveduje alkoholu?

Nova študija britanskih raziskovalcev, ki so pod drobnogled vzeli 10 tisoč ljudi, je pokazala, da se je tretjina mladih povsem odrekla alkoholu. Med njimi je največ starih od 16 do 24 let. Več kot 25 odstotkov jih je namreč v raziskavi povedalo, da alkohola ne pijejo nikoli. Raziskovalci tako ugotavljajo, da se navade mladih drastično spreminjajo. Leta 2005 je bilo namreč mladih, ki ne pijejo alkohola, le 18 odstotkov.  Leta 2015 pa že 29 odstotkov.

Alkohol? Ne, prav nič.

Povečuje se tudi število tistih, ki ne pijejo alkohola prav nikoli. Če jih je bilo leta 2005 le 9 odstotkov, pa so jih pred 3 leti zabeležili 17 odstotkov. Študija je tudi pokazala, da se mladi ne opijajo več tako močno, kot so se nekoč.

Še leta 2005 jih je 43 odstotkov priznavalo, da pijejo alkohol večkrat in v večjih količinah,  kot je priporočljivo, desetletje kasneje je takih 28 odstotkov.

Razmišljate, da bi se odpovedali alkoholu?
Razmišljate, da bi se odpovedali alkoholu?

A vsi vendarle ne pijejo manj

Nič manj kot nekoč ne pijejo kadilci, pa pripadniki etničnih manjšin in duševno bolni. Sicer pa podatki kažejo, da se pozitiven trend pitja manj alkohola kaže po vsej državi. Še posebej pa pri tistih, ki študirajo, so redno zaposleni, imajo zdrave prehranske navade in prihajajo iz različnih družbenih razredov. Raziskovalci tako namigujejo, da bi nekoč lahko odpovedovanje alkoholu postalo nekaj povsem običajnega.