Jesen se nam pokaže v vsej svoji naravni barvitosti, vonjih in oblikah. Ta letni čas je eden od najbogatejših za zabavne in trajnostne dejavnosti za otroke, da jih popeljemo na svež zrak in seznanimo z naravo.

Oglejte si nekaj preprostih dejavnosti za otroke, ki jim ta letni čas najbolj približajo in izkoristite prijetne urice druženja v naravi:

1. Pojdite na lov za listjem

Narava je preplavljena s svetlo oranžnimi, rumenimi in rdečimi barvami. Ta barvna preproga je otrokom na dosegu roke. Podajte se na lov za nabiranje listov in ugotovite, kdo lahko najde najbolj pisane liste ali največ različnih vrst listov. Spodbudite svoje otroke, da poiščejo liste v vseh odtenkih, od rumene do rdeče, tako lahko tudi ustvarijo lepo listno mavrico. Ko zberete listje, ga odnesite domov in pustite otroški domišljiji prosto pot pri ustvarjanju.

2. Naredite domač plastelin za igranje

Naj otroci spoznajo vonje jeseni z domačim plastelinom in dišečimi začimbami. Sledite receptu za pripravo domačega plastelina, ki vam bo vzel le 4 minute. Pripravite ga iz sestavin, ki jih imate gotovo že doma. Za pravi vonj po jeseni mu na koncu dodajte žlico muškatnega oreščka in cimeta. Kombinirate ga lahko tudi z jesenskimi predmeti, kot so borovi storži, listi, palice, in dobili boste čudovito senzorično igro za radovedne otroške roke.

3. Specite preproste cimetove piškote

To lepo dišeče testo za igranje vas bo gotovo spodbudilo za sladko poslastico. Poiščite izjemno preprost recept s štirimi sestavinami za cimetove piškote in se posladkajte. Vse, kar potrebujete, je moka, maslo, sladkor in cimet ter malo maščobe. To bo gotovo zabavalo otroke, ki se radi umažejo. Poleg okusnih piškotov boste vsi lahko uživali v čudovitem vonju cimeta.

4. Naredite ptičjo krmilnico iz borovih storžev

Obstaja veliko načinov, kako doma narediti ptičjo krmilnico, vendar je ta eden od najpreprostejših. Vse, kar potrebujete, so: borovi storži, malo vrvice in nekaj arašidovega masla. Namočite storže v arašidovo maslo, nato pa jih obesite na prijazno mesto na vrtu ali ob oknu, ki privablja ptice. Tako preprosto! To je odlična vaja, da otroci z zanimanjem opazujejo naše pernate prijatelje in jih bolje spoznajo.

5. Bodite ustvarjalni s kredami

Ena od stvari, o kateri smo jeseni lahko prepričani, je velika verjetnost, da bo deževalo. Zato je zdaj pravi čas, da otroke peljemo na teraso ali dvorišče, kjer lahko rišejo s kredami. Pustite, da rišejo sami, ali pa jih spodbudite, da črpajo navdih iz letnega časa tako, da narišejo preprogo iz listov. Če so navdušeni nad avtomobilčki, jim lahko predlagate, da narišejo dirkalno stezo.

6. Tekmovalne igre v naravi

Preprost sprehod morda ne bo dovolj, da bi osvojil srca in misli malčkov, ki bi bili raje doma pred ekrani. Povečajte njihovo zanimanje z dobro staro igro spuščanja palic v vodo. Poiščite most čez reko ali potok, nato pa naj vsak igralec na eni strani spusti palico v vodo. Lastnik palice, katera se prva pojavi na drugi strani, je okronan za zmagovalca. Otroci postanejo tekmovalni pri najmanjših stvareh, tako da boste s tako igro gotovo kar nekaj časa ostali v naravi.

7. Poslušajte zvočne knjige

Včasih je zaradi jesenskega vremena in krajših jesenskih dni najbolj privlačna dejavnost ležanje na kavču. Toda namesto gledanja televizije raje izberite zvočno knjigo. Ta pomaga razviti otrokove sposobnosti poslušanja in jih navadi na tiho sedenje brez pomoči ekranov. In to je nekaj, v čemer lahko uživa vsa družina, tudi če hkrati počnete nekaj drugega. Na voljo je velika izbira zvočnih knjig za otroke vseh starosti, ki si jih lahko izposodite tudi v lokalni knjižnici.

Avtor: M.B.

Vir: onehome.org.uk