Romantična privlačnost ostaja še vedno ena od največjih skrivnosti. Kljub temu so študije podprle 11 lastnosti moških, ki se zdijo ženskam privlačne. Sicer velja omeniti, da te študije običajno zajemajo manjši vzorec in pogosto temeljijo na subjektivnih občutkih.

Lep videz lahko igra vlogo, vendar ni tako pomemben, kot si mislite

Študije iz Evolutionary Psychology in Journal of Personality and Social Psychology so pokazale, da ženske običajno izberejo bolj privlačne moške za kratkotrajne romance ali avanture, ne pa za dolgoročna razmerja.

Slika je simbolična.

Smisel za humor je ženskam pomemben

Glede na študije Intelligence in Personal Reletionships so znanstveniki ugotovili, da so ženskam moški, ki imajo smisel za humor, videti bolj inteligentni in se jim zdi to privlačno.

Pomoč drugim je pri moških zaželena lastnost

Za dolgoročna razmerja ženske raje izberejo moške, ki so prijazni in izvajajo dobra dela, kar kaže študija The Journal of Social Psychology. Druga študija iz leta 2019, ki je anketirala 68.000 ljudi v 180 državah, je pokazala, da kar 88,9 % žensk meni, da je »prijaznost« zelo pomembna lastnost partnerja.

Moški, obkroženi s prestižnimi stvarmi

V študijah British Journal of Psychology in Jurnal of Evolutionary Psychology so ženske izbrale moške, ki so pozirali pred dragimi avtomobili ali nepremičninami, namesto običajnih. Sklepajo, da zato, ker so moški bili videti premožnejši.

Ženske raje izbirajo starejše moške

Glede na študijo, objavljeno v Evolutionary Psychology, so ženskam bolj všeč starejši moški, saj so imeli več časa za izkušnje in kopičenje sredstev.

Obriti ali pustiti brado? To je odvisno od osebnih želja posameznic.

Brada ali obriti obraz sta bila v študijah privlačna in odbijajoča, tako da ta lastnost verjetno temelji na osebnih preferencah posameznice, kar je ugotovila študija Behavioral Ecology. Torej počnite tisto, kar želite s svojim obrazom, da boste privabili pravo partnerico.

Nedostopnost morda bolj privlači ženske

Starejše raziskave so ugotovile, da bi lahko igranje »nedostopnega« moškega bila učinkovita taktika. Ženske bi se glede na študijo, objavljeno v Psychological Science in Journal of Experimental Psychology, bolj želele iti na zmenek z manj dostopnimi moškimi.

Pasji spremljevalec je lahko dober znak

Manjša študija iz Journal of the Interections of People & Animals in Journal of Evolutionary Psychology je pokazala, da se moški, ki imajo psa, bolje razumejo tudi z ženskami.

Slika je simbolična.

Pozornost kot privlačna lastnost

V enem od eksperimentov s hitrimi zmenki so se ženskam zdeli bolj privlačni moški, ki so bili pozorni, čuječi in neobsojajoči. 

Moški, oblečeni v rdeče, morda bolj zaželeni

V eni od študij iz Journal of Experimental Psychology so ženske po vsem svetu dojemale kot bolj privlačne tiste moške, ki so bili oblečeni v kaj rdečega.

Moški, ki tvegajo, bolj privlačni za ženske

Ženske so bolje ocenile moške, ki junaško tvegajo v določenih situacijah, kot na primer reševanje življenj, lov za hrano in igranje z ognjem. To je ugotovila raziskava iz Journal of Applied Social Psychology.

Slika je simbolična.

Privlačnost je kompleksna in subjektivna lastnost, ki jo težko razložimo zgolj s pomočjo znanosti. Vseeno pa študije nudijo vpogled v določene lastnosti, ki jih ženske pogosto cenijo pri moških. Pomembno je razumeti, da ima vsak posameznik svoje edinstvene preference in se privlačnost ne more meriti le z znanstvenimi merili.

Avtor: M.B.

Vir: businessinsider.com