V sodobnem svetu, kjer je oblačenje vse bolj neformalno, postajajo dileme glede kodeksov oblačenja vse pogostejše. Če prejmete vabilo na dogodek, kjer se pričakuje kodeks oblačenja »black tie«, tak dogodek spada v posebno kategorijo, ko se zahteva uradnost, a hkrati dopušča nekaj prostora za osebni slog.

Kaj dejansko pomeni kodeks oblačenja »black tie«?

Slika je simbolična.

Black-tie zahteva visoko stopnjo formalnosti. Za moške to pomeni nošenje večernega smokinga s črnim metuljčkom, za ženske pa dolge večerne obleke ali smoking. Vendar je interpretacija tudi odvisna od gostitelja dogodka.

Nekateri dogodki so lahko bolj sproščeni, medtem ko drugi zahtevajo strogo upoštevanje tradicionalnega sloga oblačenja. Raje povprašajte gostitelja za pojasnitev, kolikšno stopnjo formalnosti pričakujejo od svojih gostov, kot tudi za informacije o tem, kaj nameravajo obleči sami.

Nasveti za oblačenje za black-tie dogodek

Slika je simbolična.

Ženska oblačila: Priporočena je dolga večerna obleka, izdelana iz elegantnih materialov, kot so žamet, šifon, svila ali čipka. Kratka bleščeča koktajl obleka bi lahko bila primerna, če je vaš gostitelj sproščene narave ali če obleka izraža izjemno eleganco. Najbolje je predpostaviti, da se pričakuje dolga obleka ali smoking, torej elegantni ženski hlačni kostim.

Moška oblačila: Tradicionalni smoking s črnim metuljčkom je standard. Pomembno je, da so oblačila dobro krojena in ustrezajo formalnosti dogodka.

Kako razbrati formalnost dogodka?

Nekaj namigov dobite že, ko prejmete vabilo. Slog vabila pogosto nakazuje na stopnjo formalnosti. Debelejši kot je papir vaše pošte, ki jo spremlja domiselna kaligrafija in prvo- razredna znamka, bolj formalen je dogodek. Če je povabilo prispelo digitalno, nakazuje na bolj sproščen pristop. Vseeno velja preveriti pri gostitelju, kolikšno stopnjo formalnosti se pričakuje na dogodku.

Kako se izogniti modni napaki?

Pridobite seznam gostov, ki vam lahko razkrije, kaj lahko pričakujete od dogodka. Komunikacija z drugimi povabljenimi vam lahko pomaga razumeti pričakovanja glede kodeksa oblačenja.

Slike je simbolična.

Če načrtujete nošenje oblačila, ki ste ga že nosili, preverite, da ga ne bo morda nosil še kdo drug. Ponavljanje oblačil ni več tabu, ampak izkaz poznavanja lastnega sloga.

Izbira obutve

Čevlji morajo biti primerni za lokacijo dogodka. Če je dogodek na prostem ali na posebnih površinah, kot je trava, gramoz, tlakovci, parket … Ocenite poti, ki jih boste morda morali prehoditi v okviru dogodka in se pripravite na zatikanje koničastih pet. Vsekakor naj bo obutev primerna lokaciji dogodka.

Slike je simbolična.

Je črna barva primerna izbira?

Črna je klasična izbira za black-tie dogodke. Pomembno je, da so dodatki in nakit dobro izbrani, da dodajo karakter in eleganco vašemu videzu.

Black-tie dogodki zahtevajo spoštovanje določenih pravil, vendar je vedno prostor za osebni slog in interpretacijo. Niso vsi black-tie dogodki enaki, zato veljajo različna pravila. Ključno je, da se počutite udobno in samozavestno v svoji izbiri oblačil, hkrati pa spoštujete želje gostitelja dogodka. Razumevanje in upoštevanje black-tie kodeksa oblačenja je umetnost, ki se izpopolnjuje z izkušnjami. Sprva lahko black-tie dogodki predstavljajo zastrašujoč modni izziv, toda ko enkrat opravite enega, veste, kaj je tisto, kar šteje, in se hkrati počutite udobno v vaši uradni opravi. Od preprostih oblek do izstopajočih toalet, ne bojte se ponavljati oblačil.  

Oglejte si prispevek, v katerem smo pisali, kako se obleči za kodeks oblačenja ‘casual’.

Avtor: M.B.

Vir: vogue.com

Viri slik: Freepik