Bela srajca je ena nepogrešljivih in ena od najbolj elegantnih predmetov v vsaki garderobi. Raziščimo, kako je skromna bela srajca postala in ostala tako pomemben kos oblačila. Bela srajca je kos, ki je bil središče številnih pomembnih trenutkov v modi, filmu in kulturni zgodovini. Izvira iz precej temnejše preteklosti, kot si morda mislite.

V preteklosti je bela srajca povzročila pravi škandal

Prvič, ko je neka različica bele srajce prišla v ospredje ženske mode, sega v 18. stoletje, ko je Marie Antoinette nosila nabrano bombažno obleko na portretu iz leta 1783. Takrat je to povzročilo precejšen škandal.

Portret, ki ga je naslikala Madame Vigee-Lebrun, je upodabljal kraljico v ohlapni, valoviti beli bluzi z minimalnim nakitom. Precej bolj umirjen in sproščen portret, kot so bili običajno portreti tistega časa. Kraljičina odločitev, da pozira v tem, kar je bilo v bistvu njeno spodnje perilo, je povzročila val ogorčenja. Prav tako tudi dejstvo, da je nosila bombaž. Bil je namreč razmeroma poceni material v primerjavi z najbolj fino svilo, ki je veljala za veličastno.

Slika je simbolična.

Vpliv zgodovinskega trenutka na tekstilno industrijo

Mnogi zgodovinarji opažajo ogromen vpliv tega portreta Marie Antoinette na tekstilno industrijo, ki je spodbudila proizvodnjo bombaža in s tem tudi suženjstvo, ki ga je proizvajalo. Te posledice se morda zdijo ekstremne, vendar je kraljičin pomemben vpliv na svetovnem odru temu dal ogromno moč.

Njena odločitev za nošenje bele bombažne bluze pred nekaj stoletji je zagotovo prispevala k temu, da je bela srajca danes tako prevladujoč kos v naših garderobah. Toda zdaj je jasno, da je ta navidezno nepomemben modni trenutek privedel do katastrofalnih posledic.

Bombaž postane priljubljen material

Marie Antoinette in njeni modni privrženci so naredili bombaž priljubljen. Tehnologija in suženjsko delo so ga naredili cenovno dostopnega, zato je zavladal popolni kaos. Dostopnost je povečala zaželenost, kar je povzročilo še večje povpraševanje, povečalo masovno proizvodnjo in tako so se cene še znižale. Ta cikel je povzročil, da je »kralj bombaž« zavladal po svetu.

Skozi naslednje stoletje je bil vpliv Marie Antoinette na bombažno industrijo pomemben. Preoblikoval je proizvodno industrijo, vendar so belo srajco, kot jo poznamo danes, nosili le moški do 20. stoletja. V tem času je bila simbol premožnih gospodov. Torej nekoga, ki ni opravljal ročnega dela, saj bi se srajca sicer umazala, in nekoga, ki si je lahko privoščil pogosto pranje svojih oblačil.

Vendar pa so do 1920-ih let oblikovalci, vključno s Coco Chanel, prelomili te razredne in spolne meje z bolj sproščenim in sodobnim pristopom k ženski modi. V nekaterih primerih so zamenjali krila za hlače in korzete za moške srajce, kar je pomagalo pripeljati belo srajco v ženski modni svet.

Zvezdne ikone in bela srajca

Bela srajca je v 1940-ih letih pridobila na pomembnosti, zahvaljujoč številnim vplivnim ženskam, vključno s Katharine Hepburn, Avo Gardner, Marlene Dietrich in Lauren Bacall, ki so jo postavile v središče pozornosti.

V naslednjih nekaj desetletjih je bela srajca doživela nekaj svojih najbolj vidnih filmskih trenutkov, od Key Largo do morda ene najbolj nepozabnih oblek Audrey Hepburn, bele srajce z zavihanimi rokavi in dvignjenim ovratnikom, ki jo je nosila v filmu »Roman Holiday« ob igranju s Gregoryjem Peckom.

V teh desetletjih je bela srajca – kljub temu, da je bila sprva del moške mode – bila na splošno veliko bolj povezana z ženstvenostjo. Srajca je bila pogosto zapeta s pasom v predelu pasu, nikoli zapeta do vratu, in zatlačena v krilo. Nosila se je v kombinaciji svilenega šala okoli vratu.

Kasneje je razvila še večji sloves, nosile so jo ikone, kot sta Patti Smith, Diane Keaton, Kim Basinger in Uma Thurman.

Slika je simbolična.

Razvoj pomembnosti bele srajce od 90. let

Na modnih pistah je bila prisotnost bele srajce še posebej pomembna v 90. letih, kjer je prevladal minimalizem v kolekcijah Calvin Kleina in DKNY, kasneje pa je postala ključen modni kos za Celine Jil Sander in Phoebe Philo in je še naprej dominirala v naslednjem desetletju.

Bela srajca je bila še vedno pomemben kos tudi zunaj modnih pist in filmov. Zvezde, kot je Carolyn Basette Kennedy, so sproščeno belo srajco vključile v svojo garderobo. V novejšem času pa je Meghan, vojvodinja Susseška, poskrbela, da je bila ključni element njene garderobe, saj jo je nosila ob svojem prvem nastopu s takratnim fantom princem Harryem in jo dosledno nosila skozi ves čas, ko je bila članica britanske kraljeve družine.

Sharon Stone je naredila drzno potezo z belo srajco na rdeči preprogi za podelitev oskarjev leta 1998. To je bila pot, ki so ji od takrat sledile tudi Julia Roberts, Emma Watson, Kate Moss, Naomi Campbell, Marilyn Monroe, princesa Diana, Victoria Backham, Rihanna, Zendaya, Amal Clooney – v javnosti bi težko našteli elegantno žensko, ki se ob takšni ali drugačni priložnosti ne zanaša na belo srajco.

Bela srajca kot obvezen del garderobe

Bela srajca ima sposobnost, da desetletje za desetletjem prevladuje kot obvezen modni kos in je dokaz, da verjetno nikoli ne bo šla iz mode. Toda, kaj je točno tisto, ki jo naredi tako posebno in brezčasno?

Heather Gramston, vodja nabave ženskih oblačil pri Brownsu meni, da »se je ne bomo nikoli naveličali, saj jo je mogoče kombinirati na toliko različnih načinov. Zelo dobro deluje s smokingom, z modrim jeansom, krilom, kratkimi hlačami. Belo srajco lahko celo nosite samostojno na ležerni dan doma.«

Slika je simbolična.

Del njene privlačnosti in s tem njene sposobnosti brezčasnosti je očitno njena vsestranskost. S tem se strinja tudi Emma Willis, oblikovalka svoje istoimenske angleške znamke srajc: »Dobro oblikovana bela srajca iz kakovostnega bombaža ali lana je videti tako elegantna z vsem, bodisi poslovno, za prosti čas ali priložnostno. Nič se bolj ne prilega h kavbojkam, obleki ali večernim videzom.«

»Zame je bela srajca zaradi vsestranskosti obvezna v vsaki omari. Ustreza vsem in je na voljo v številnih različicah. Čisti bombaž, lan, svila, napihnjeni rokavi, pretirani ovratniki. Lahko jo nosite na več načinov. Ujema se s hlačami ali krili z visokim pasom, francosko zatlačena v ležerne kavbojke ali jo celo nosite pri večplastnem oblačenju pod obleko,« pravi Tilly Wheating, modna stilistka.

Ne glede na to, kateri slog bele srajce boste izbrali za svojo garderobo, je nekaj zagotovo – imeli boste neskončen navdih za kombinacije, ne glede na to, ali jo boste nosili danes ali čez 50 let.

Avtor: M.B.

Vir: harpersbazaar.com.au

Vir slik: Freepik