Japonke, kot jih poznamo danes, se po svetu nosijo že od konca druge svetovne vojne. A ta skromna obutev še vedno ostaja predmet razprav. Od obutve za deskanje do nadloge pri šolskih kodeksih oblačenja. A kljub temu so danes japonke postale sestavni del našega vsakdana.

Začetki japonk

Čeprav najstarejši dokazi o ljudeh, ki so nosili japonke, izvirajo iz Egipta, se zdi, da je večina starodavnih kultur imela svojo različico tega preprostega in praktičnega obuvala. Mnogi zgodovinarji so poskušali ugotoviti, ali japonke izvirajo iz Sredozemlja ali Azije in katera kultura je sčasoma širila to obuvalo po svetu.

Materiali in dizajn so se med kulturami nekoliko razlikovali. Vendar je to preprosto obuvalo prevladovalo v toplejših podnebjih. V Grčiji je trak japonk počival med prvim in drugim prstom, v Rimu med drugim in tretjim, v Mezopotamiji med tretjim in četrtim, medtem ko je tradicionalni indijski primerek imel gumb namesto traku.

Slika je simbolična.

Japonke kot jih poznamo danes

Današnje japonke imajo svoje korenine na Japonskem. Obstajalo je več vrst tradicionalnih sandalov, ki so jih nosili na Japonskem. Znanstvene raziskave še niso dokončno ugotovile, ali so ti slogi avtohtoni ali ne. Kakorkoli že, vsakdanja različica japonk je služila kot temelj za zahodno senzacijo na plaži.

Japonke so bile običajno izdelane iz riževe slame, trak pa je počival med prvim in drugim prstom. Za razliko od sandal z leseno platformo so japonke običajno nosili z belimi ali črnimi nogavicami z ločenim nožnim palcem.

Med drugo svetovno vojno so Japonci zasegli veliko naravnih virov jugovzhodne Azije in guma ni bila izjema. Leta 1945 se je Japonska, uničena zaradi izgube in okupirana s strani zahodnih sovražnikov, lotila vzpostavitve poceni industrije. S tem je lahko obnovila svoje krhko gospodarstvo. Uporaba teh gumijastih zalog iz vojne in posnemanje najpreprostejšega kosa obutve je vodilo do nastanka japonk.

Japonke na zahodu

Prvi Američani, ki so osvojili poceni gumijaste japonke, so bili ženske in otroci. Sandali so prišli iz Japonske v 50. letih prejšnjega stoletja. Vojaki, ki so se po drugi svetovni vojni vračali, so jih kupovali kot spominke. Vendar sta udobje in preprostost obuvala kmalu osvojila srca ljudi.

Slika je simbolična.

V ZDA so se japonke sprva imenovale »thongs«, po traku, ki je počival med prsti. V 50. letih so se japonke začele pojavljati v vedno bolj živih barvah in v 60. letih dobile ime »flip-flop« zaradi zvoka, ki so ga proizvajale med hojo.

Japonke iz gume, kasneje še iz plastike, so postale očiten hit na plažah po vsem svetu. Ne samo, da so bile vodoodporne in odporne na mivko, ampak jih je bilo enostavno natakniti in sezuti.

Japonke v sodobnem svetu

Japonke so od svojega prihoda v ZDA ostale večinoma nespremenjene. Y-oblikovani trak in raven podplat sta prestala preizkus časa.

Vendar se v sodobnem svetu pojavljata dve možni težavi s tem legendarnim obuvalom. Prva je družbena sprejemljivost. Polemika, ko gre za tako rekoč vsako odprto obutev, je »kje jih lahko nosim«. Drugo in veliko bolj resno vprašanje je vpliv na okolje. Čeprav obstajajo kakovostne japonke, je večina njih bolj za enkratno uporabo. Ljudje kupijo par in jih v nekaj mesecih zavržejo. Japonke so pogosto izdelane iz plastike in končajo na odlagališčih ali v oceanih, kjer sproščajo kemikalije in se ne razgrajujejo. Če že kupite japonke, preverite, da so kakovostne in jih boste imeli dlje.

Avtor: M.B.

Vir: heddels.com

Vir slik: Freepik