Indija ni le ena največjih azijskih držav, ampak je znana tudi kot tretja največja proizvajalka in izvoznica kave. V zadnjih letih je kava postala priljubljena pijača mnogih Indijcev. Leta 2017 so indijski proizvajalci kave ponudbo še popestrili in začeli proizvajati najdražjo kavo na svetu, predelano iz posebne pasme mačk.

Kava pod imenom Kopi Luwak je vzbudila veliko zanimanja tudi po svetovnem spletu, saj je njena posebnost, poleg tega da gre za eno najdražjih kav na svetu, tudi to, da se predeluje iz “mačjih iztrebkov”.

Predelava kave iz iztrebkov

Znano je, da se Kopi Luwak pridobi iz iztrebkov cibetovke, posebne pasme mačk. Natančneje se postopek priprave te kave začne, ko mačke cibetovke hranijo z zrni kave, zrna gredo skozi njihov prebavni sistem, kjer se natopijo, nato pa jih cibetovke cele izločijo. Značilno aromo tako dobijo znotraj njihovega prebavnega sistema. Iztrebki mačk cibetovk se torej zbirajo, predelajo in prodajo.

Cibetovke, posebna pasma mačk

Posebnost te luksuzne dobrine

Zaslužno za njeno pretirano ceno je dejstvo, da je kava zelo hranljiva. Upoštevati je potrebno tudi visoke proizvodne stroške, ki vključujejo iztrebke živali, izgubo med predelavo in certificiranje kakovosti. Ravno zaradi dolgotrajnega procesa predelave je cena te kave tako visoka.

Pražena zrna kave Kopi Luwak

Kopi Luwak je elitna pijača, ki se široko prodaja v zalivskih državah in v Evropi. V tujini polkilogramski zavitek dosega ceno več kot 500 EUR. Tudi če se odločite le za eno skodelico te kave, boste v povprečju odšteli od 30 do 100 EUR. V Indiji novo zagonsko podjetje v Coorgu daje to razkošno kavo na voljo lokalnim prebivalcem. Na prodajnem mestu dosega ceno 8.000 rubljev na kg, kar je sicer sama po sebi visoka, vendar precej nižja od cen v tujini.

Glede na visoke stroške certificiranja in trenutno nizko količino proizvodnje, ta kava še vedno ni stalna izvozna dobrina.

 

Avtor: M.B.

Vir: republicworld.com