Če ste oseba, ki zelo rada kuha ali kaj dobrega poje, potem boste navdušeni ob spoznanju zdravilnih učinkov začimb, ki so poznane že vrsto let.
pexels.com
Začimbe se uporabjajo že stoletja za alternativno medicino, saj so z naravno pridelovavo kmalu že v zgodovini odkrili pozitivne učinke nekaterih začimb. Začimbe očitno niso samo za okus, ampak ima vsaka svoj pomen, ki dobro vpliva na naše zdravje. Zakaj? Tukaj si lahko preberete nekaj dejstev o najbolj zdravih začimbah in zakaj bi jih morali večkrat uvrstiti v vaš obrok.
 • ROŽMARIN – spodbuja zdravo prebavo, okrepi želodec, izbolšuje spomin, zmanjšuje možnost za nastanek raka, saj ima antibaterijske in antiglivične lastnosti. Okrepi živčevje, izboljša vid, sprošča telo in duha, zniža krvni pritisk, zdravi kožne bolezni, lajša težave ob gripi in prehladu, zdravi ženske bolezni, omili revmatizem, pomaga pri delovanju srca, bolezni jeter, zaprtju ter pri nevrozi in depresijah. Kot zdravilo se ga ne sme uporabljati med nosečnostjo. Prav tako se eteričnega olja ne sme uporabljati pri dojenčkih.

  slovenskenovice.si
 • TIMIJAN – za bakterijske okužbe, saj lahko učinkuje tudi pri boleznih, ki so odporne na antibiotike. Raziskave so tudi pokazale, da je timijan odličen za zdravljenje aken. Tudi poživlja, tonizira, odpravlja težo v želodcu in jutranji kašelj. Eterično olje timijana je za zdravljenje poškodb, prask, okuženih kožnih razjed, ognojkov, dermatitisa in pruritisa, ter ospešuje pretok krvi. Ker je antiseptik zdravimo bolezni dihal. Spodbuja delovanje celotnega telesa in krepi živčevje.

  Thenaturalpantry.com
 • INGVER – deluje protivnetno in ima antiseptične lastnosti, zmanjšuje bolečine v mišicah, pomaga zmanjšati slabost in uravnava kislino v želodcu tako da pomaga pri zgagi, lahko pa tudi pomaga kontrolirati obseg in razvoj nekaterih rakavih obolenj. Pomaga tudi pri artritisu in je nepogrešljiv v alternativni medicini. Med drugim spodbuja tudi krvni obtok, pomaga pri vnetem grlu, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, ugodno deluje na jetra, zmanjšuje holesterol.

  Well-Beingsecrets.com
 • CIMET – ima zelo visok nivo antioksidantov, priskrbi mangan, železo in kalcij, ter zmanjšuje vnetje. Pomaga tudi pri skladkorni tipa 2, kot je raziskava pokazala, jemanje dveh gramov vsak dan, 12 tednov, pomaga znižati pritisk in raven sladkorja v krvi. Nova raziskava je pokazala, da lahko cimet povrne nekatere spremembe v možganih miši s Parkinsonovo boleznijo.

  pexels.com
 • ORIGAMI – vsebuje Vitamin K, za vzdževanje in preprečevanje strjevanja krvi, pomaga tudi zmanjšati slab holesterol in povišati dobrega. Ima tudi veliko antioksidantov.
 • KURKUMA – pomaga pri “borbi” določenih rakavih obolenj, vsebuje antioksidant kurkuma in poveča učinek kemoterapije pri raku na prsih. Raziskave so tudi pokazale, da zatira rast tumorja v glavi in vratu.

  huffingtonpost.de
 • ČESEN – lahko prepreči ponavljajoče se prehlade, preprečuje tudi tvorbo nekaterih karcinogenov, ima tudi protivnetno in antibakterijsko delovanje.
 • ČILI – vsebuje kapsaicin, katere raziskave so pokazale, da zmanjšuje bolečino povzročeno s strani nevrotransmitorjev. Uporablja se za bolečine po operacijah, artritis in celo pri cirozi. Uporablja se tudi za izgubo maščobe, posebaj za trebušne maščobe.

  pexels.com
 • MUŠKATNI OREŠČEK – uporablja se za krepitev ledvic, zastoju limfe in pri bruhanju. Je tudi afrodizijak in ima protivnetne in analgetske lastnosti, je močan antioksidant, larvicid in inhibitor prostaglandinov. V večjih količinah je zaradi snovi v eteričnem olju, strupen (več oreščkov na enkrat). Eterično olje muškatnega oreščka se uporablja za krepitev telesa, lajšanje težav pri revmi in prehladih ter pri hemoroidih. Krepi vranico, želodec, debelo črevo in trebušni predel pri ženskah. Dobro vpliva na nevrovegetativne motnje in nevroze, pomaga pri migrenah in glavobolih ter čisti kri. Ščiti zobe pred kariesom in tudi redči kri ter znižuje trigliceride in holesterol.

  drweil.com
 • KAJENSKI POPER – že dolgo let je cenjen pri zdravstvenih namenih, saj blaži bolečine, uravnava prebavo, ima pa tudi sposobnost uničevanja rakavih celic, učinkovito odpravlja tudi čire in rane na želodcu. Pomaga pri uravnavanju cirkulacije in celjenju ran ter preprečuje krvavitev pri različnih ranah ter hitro ustavi notranje krvavitve. Ima substanco capsiacin, ki naj bi bilo zdravilo tudi za srčno kap. Je dober pri zmanjševanju krčev. Marsikdo ga uporablja tudi pri hujšanju, saj zatira apetit.
Začimbe so dodatek k našemu prehranjevanju, a imajo tako pozitiven in mogočen učinek na naše zdravje. Predstavili smo vam tiste, ki po našem mnenju izstopajo, če pa veste še za kakšno začimbo, ki bi morala biti na našem seznamu, napišite v komentar, da bodo tudi ostali lahko deležni večjega znanja.