Za chia semena ste verjetno že slišali, saj so popoln obrok, poln dietnih vlaknin in vam omogoča vse osnovne aminokisline.
So pogosta sestavina pri receptih zdravih jedi in pri peki. Če primerjamo chia semena z ostalimi semeni, so najbolj bogata s proteini, saj vsebujejo 19-23% glede na težo semen. Absorbirajo veliko količino vode, kar pomaga pri obnavljanju celičnih membran. Ta gel, ki nastane ob stiku z vodo, je odličen način za vnašanje proteinov in mineralov v telo, saj se gel brez težav absorbira. Priporočljiva so tudi za uživanje med poletjem, saj pomagajo zadržati vodo in hidracijo v našem telesu, kar pa je zelo pomembno v vročih dneh.
chia semena
proteini.si
Chia semena so tudi zelo popularna za hujšanje. Preprečujejo občutek lakote tako, da preprečujejo in blokirajo absorpcijo določene zaužite hrane. Zaradi tega boste zelo hitro imeli občutek, da ste siti. Absorbirajo 10x več vode in postanejo velike želatinaste kroglice. Ta “chia gel” tudi poskrbi, da dolgo časa ohranjate visok nivo tekočine v telesu, zato jih športniki naravnost obožujejo.
chia semena
vivi.si
Zakaj so ta semena tako pomembna za naše zdravje?
Zdravniki so tudi dokazali, da z rednim uživanjem znižujejo krvni pritisk. Poleg tega so tudi najbogatejši rastlinski izvor Omega-3 maščobnih kislin na svetu. Kar pomeni, da ščitijo pred obolevanjem, artritisom ter srčno-žilnimi boleznimi. Izjemno učinkovito tudi kontrolirajo raven krvnega sladkorja, kar je odlična novica za diabetike. V medicini so začeli raziskovati ugodne učinke chia semen za sladkorne bolnike. Poleg tega so tudi lahko prebavljiva in jih ni potrebno mleti.
Spodaj si lahko pogledate štiri recepte za razvajanje brbončic s chia semeni. Lahkotne obroke za vroče poletne dni si pripravite kar doma.