Če pripravljate ugledno večerjo pri sebi doma in povabite prijatelje ali družino, je lahko pravilno in ustrezno pripravljena miza zelo pohvalno dejanje in lepa gesta. Lep pogrinjek lahko naredi čudeže.
Vsekakor je dobro, da se naučite pravilno pripraviti mizo. Da pa bi to storili, morate natanko vedeti kje leži krožnik, kje kozarec in kje srebrnina. Le nekaj korakov vas loči od tega, da boste ob sprejemu svojih gostov lahko postregli večerjo in rekli ‘bon apetit’.
pogrinjek
ikea.com
Pravilna postavitev
Pomembno je, da določite kje bo kdo sedel in pred tisti stol postavite podstavek oziroma pogrinjek. Priporočljivo je, da se podstavek ujema z barvo prta ali mize.
Servet postavite na levo stran pogrinjka. Prepolovite servet na polovico ali četrtino, odvisno od velikosti. Lahko ga postavite tudi levo od vilic, ko so le te enkrat že postavljene.
Krožnik položite na sredino podstavka. Pokriti mora le malce desnega roba serveta. Če želite upoštevati pravila gala večerje, potem uporabite keramične krožnike.
Položite vilice za solato in glavno jed na servet. Vilica za glavno jed mora biti le kanček odmaknjena od krožnika, vilica za solato pa le centimeter bolj v levo. V primeru, da pozabite katera vilica gre kam, se le spomnite, da se pribor uporablja od zunanje strani na notranjo ali od začetnih obrokov proti končnemu.
pogrinjek
pixelgloss.com
Nož položite na desno stran krožnika. Nož mora biti obrnjen stran od hrane in rezilo proti hrani. Če pozabite, kako položite nož in vilico pomislite na desničarja, ki bi vzel v roke pribor. Tako se boste spomnili, da se nož drži z desno in vilico z levo roko.
Čajno žličko prav tako položite na desno stran krožnika. Le to bodo gostje uporabljali po končanem obroku za čaj ali kavo.
Žlico za juho postavite na desno stran krožnika. To storite v primeru, da bo vaša prva jed juha. Bodite pozorni, da bo jušna žlica večja od tiste za čaj ali kavo.
Kozarec za vino postavite v zgornji desni kot podstavka. V primeru, da želite zraven postreči še vodo postavite kozarec za vodo malce višje in levo od kozarca za vino. Kozarec za vodo mora stati vzporedno z vrhom noža. S tem si boste lažje predstavljali postavitev.