Božič praznujejo na različne načine po vsem svetu. Pomemben del tega praznovanja pa je hrana, ki je tako raznolika, kot so tudi ljudje. Tradicionalne božične jedi so posebne, vendar je vsem skupna ideja o uživanju ob razkošni pojedini, bodisi na sam božični dan ali na večer prej.

Poglejmo si, kako domačini v sedmih državah praznujejo božič s tradicionalnimi kulinaričnimi običaji.

Francija

Francozi uživajo v svoji razkošni praznični večerji 24. decembra. Domačini večerjajo okoli 20. ure, prva jed je morska hrana. Običajno pripravijo jastoga ali škampe. Sledi velik piščanec z mešanico prilog,  kot so pire krompir in dušeni kostanj z maslom in žajbljem. Za veliki finale, sladico, običajno postrežejo bûche de Noël, francosko različico božične torte. Pogosto se postreže v dveh okusih – čokoladna in kostanjeva. Zraven pijejo najboljša vina, običajno rdeča iz Burgundije.

Slika je simbolična.

Na božični dan Francozi uživajo v obilnem zajtrku, ki vključuje kremasto umešana jajca, dimljenega lososa in toast. Obrok zaključijo z izbranimi siri, kot so Brie, Gruyere in Munster.

Italija

Italijani praznujejo božič z največjim obrokom na predvečer velikega dne. Domačini uživajo v razkošni večerji in se nato odpravijo v cerkev na polnočno mašo.

Večerja se začne z dimljenim lososom na maslenem kruhu ali dimljenim bakalarjem. Italijani iz obalnih območij za glavno jed pripravljajo brancina z zelišči in morsko soljo s prilogami, kot je pražen krompir in zelenjava. Severni Italijani pa običajno jedo nadevanega purana. Sledijo še nadevani tortelini v vroči juhi iz piščanca in parmezana.

Slika je simbolična.

Za sladico je tipičen znani »panettone«, sladek kruh, ki ga na hitro segrejejo. Za pijačo pa izberejo penino spumante. Božični dan pa je bolj povezan z družino in manj s hrano, tako da pojedo, kar je ostalo od prejšnjega dne.  

Anglija

Britanci običajno ne uživajo v velikem prazničnem obroku na božični večer. 24. december je pri njih namenjen druženju z družino ali obisku lokalnega puba. Pravo praznovanje se začne na božično jutro s kozarcem šampanjca in zajtrkom iz dimljenega lososa in koščkov mesa. Po vsakoletnem božičnem govoru kraljeve družine je čas za večerjo. Večerja vključuje purana ali govejo pečenko z vrsto prilog, kot so pečen pastinak in korenje, masleni grah in brstični ohrovt. Nekatere družine uživajo tudi v yorkshire pudingu.

Slika je simbolična.

Za sladico je božični puding, ki je pravzaprav temna in gosta torta, narejena iz suhega sadja in začimb, običajno z dodatkom žganja. Ob hrani pa uživajo v pitju vina.

Grčija

Praznovanja začnejo na božični večer okoli 19. ure. Družine jedo poseben pšenični kruh, ki ga pripravijo samo za božič. Nekatere družine jedo tudi svinjske klobase, saj je to edina priložnost, ko Grki jedo svinjino, ker se meso ne znajde pogosto v njihovi kulinariki.

Na božični dan se po zgodnjem jutranjem obredu v cerkvi Grki odpravijo domov na celodnevno pojedino. Najprej postrežejo domače medenjake z orehi ali mandlji, nato piščančjo juho z orzom. Nekaj ur kasneje je na vrsti bodisi pečen piščanec, nadevan s kostanji, ali različne svinjske jedi. Priloge so običajno dušena zelenjava, fino sesekljana solata s čebulo in feta sirom ter pečen krompir z limono.

Slika je simbolična.

Sladica je lahka, kot so pečena jabolka z medom in orehi ali grški jogurt, prelit z medom. Za pijačo Grki pijejo rdeče vino.

Mehika

Mehičani začnejo božična praznovanja 24. decembra. Družine začnejo praznovanje z razbijanjem »pinjate«, ki je napolnjena z vsemi vrstami lokalno izdelanih bonbonov z okusom čilija in tamarinde. Večerja sledi običajno nekje med 19. in 22. uro.

Večerjo začnejo s posolo – enolončnico z velikimi koruznimi zrni in svinjino ali govedino, ki jo spremlja kar 20 začimb, kot so peteršilj, koriander, čili… in različni siri. Glavna jed je puran z vsemi dodatki, kot so pire krompir in zeleni fižol. Sladek zaključek je pogosto kremast flan z jagodami in smetano. Pri njih obrok ni popoln brez teikl in mezcalov, ki gredo skupaj s hrano.  

Kostarika

Mnogi Kostaričani praznujejo božič z nočno pojedino. Najprej se odpravijo v cerkev na polnočno mašo in ko se vrnejo domov, pojejo velik obrok ob 2. uri zjutraj.

Obrok se začne z domačimi tamalesi, polnjenimi s piščancem ali svinjino ali zelenjavo in sirom. Nato sledi arroz con pollo, kostariška nacionalna riževa jed, ki je narejena iz stročjega fižola, graha, korenja, žafrana, koriandra in sesekljanega celega piščanca.

Slika je simbolična.

Sledi jed z izborom beljakovin na žaru. Kostaričani, ki živijo ob obali, imajo na krožnikih morske sadeže, medtem ko prebivalci celinske države uživajo govedino, svinjino in piščanca. Priloge so enake vsem: riž s črnim fižolom, kuhana palma s kislo smetano in solata iz palmovih srčkov z avokadom.

Sladica je običajno kokosov flan in arroz con leche – riž z mlekom, sladkorjem in cimetom. Obrok začinijo z veliko rumovega punča in jajčnega likerja. Obrok končajo nekje ob 4. ali 5. uri zjutraj. Sam božični dan pa je namenjen uživanju ostankov in odhodu na ulice, kjer se odvijajo zabave na prostem.

Bahami

Božični dan je za Bahamce velik praznik hrane. Domačini imajo veliko večerjo, ki vključuje purana, šunko, testenine in sir, grah in riž s kokosovim mlekom ter krompirjevo solato.

Po večerji odidejo in praznujejo Boxing Day s festivalom Junkanoo. V zgodnjih jutranjih urah zaključijo praznovanje s kuhano ribo ali ribjo enolončnico. Morske sadeže vedno spremlja krompirjev kruh ali Johnny Cake, kruh iz koruzne moke.

Božič po vsem svetu ni samo čas za druženje in darila, temveč tudi obdobje kulinaričnih užitkov, ki odražajo kulturo in tradicijo vsake države. Vsaka država prinaša na božično mizo svoj edinstveni pridih in tradicijo, ki združuje veselje in praznični duh, značilen za ta čas v letu.

Avtor: M.B.

Vir: edition.cnn.com

Viri slik: Freepik