Martinovo je zagotovo eden najbolj priljubljenih praznikov pri nas. Kako le ne bi bil, če se na ta dan rodi vino! Žlahtna kapljica pa po grlu najbolje steče v družbi okusnih, prazniku primernih jedi – gosi, mlincev in rdečega zelja.

Poleg velike noči je Martinovo kulinarično najbolj obarvan praznik. Domača miza se šibi pod dobrotami, na jedilniku se največkrat znajdejo znamenita Martinova gos, mlinci in rdeče zelje. V slovenski Istri raje prisegajo na jedi, povezane z olivnim oljem, pa na fuži s petelinjim ali kokošjim golažem, pečenega purana ali gos, kislo zelje ter ocvrt kruh. Ne glede na to, v katerem predelu naše čudovite dežele praznujete Martinovo, pa je nekaj gotovo – osrednji slavljenec je vino. 11. novembra se namreč mošt, nečisto in grešno novo vino, ob blagoslovu preobrazi v pravo vino. Za vse to pa se imamo za zahvaliti svetemu Martinu iz Toursa, ki je beraču dal svoj plašč, da bi lahko ta skril revščino. 11. novembra namreč praznuje god.

In kam se lahko odpravite na Martinovanje, če vam ne odgovarja praznovanje doma? Prireditev po vsej Sloveniji je toliko, da bomo izpostavili zgolj tiste največje. 4. in 11. novembra bo v sklopu Ljubljanske vinske poti v središču prestolnice potekal kulinarično, vinsko in kulturno obarvan festival, na katerem boste lahko različne žlahtne kapljice okušali ob spremljavi različnih glasbenih in folklornih skupin ter pevskih zborov.

V štajerski prestolnici bo na Trgu Leona Štuklja vse od 11.11 ure dalje potekala največja javna Martinova zabava pri nas, ki se je udeleži tudi do 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Krst mošta, domača kulinarika ter bogata ponudba gostincev in vinogradnikov bodo oplemenitili nastopi Male pihalne godbe ter Gadov in Čukov. Simbolično rojstvo vina bodo pospremili še obiski vinskih kraljic, bračev, kmečkih žena, splavarjev in predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki se bodo z dobrotami zahvalili jeseni.

Praznično bo tudi na drugi strani države, v slovenski Istri. Med 10. in 19. novembrom lahko obiščete Osmico Jakomin v Kubedu in Osmico Štok v Marezigah, med 9. in 11. novembrom pa bodo na 20. Martinovanju v Kopru nastopili tudi Mambo Kings in klapa Capris. Kulturne in kulinarične dogodke napovedujejo še na Škofijah, v Ankaranu in Izoli. Na Krasu pa so letošnji praznik obogatili še s krajšo traso Tekaškega pozdrava jeseni in Muzejskim vlakom. Če vas torej srbijo pete in dneva, »ko sveti Martin iz mošta dela vin’«, ne želite preživeti doma, se hitro lotite načrtovanja.

Pa na zdravje!