Prihajajo poletni meseci in ljubitelji dobre kave boste navdušeni nad edinstveno vrsto kave, ki ji pravijo nitro kava oziroma nitro cold brew.

Kar je bila nekoč tehnika, ki je navduševala ljubitelje piva, je sedaj postala največji trend pri pripravi kave. Nitro kava je postala pravi hit. Najdete jo v pločevinkah, ponudbi nekaterih kavarn ali večjih trgovskih verigah.

Kaj je nitro kava

Nitro kava je kremast kavni napitek, ki ima poseben postopek priprave. Kavni ekstrakt v kombinaciji z nitro potisnim plinom, ki je znan predvsem pivoljubcem, ustvari sladko pijačo, podobno kremastemu pivu. Za razliko od navadne kave je postrežena neposredno iz pipe in jo uživamo hladno namesto vroče. Hitro je postala priljubljena med ljubitelji kave. Celo Starbucks je leta 2016 izkoristil priložnost in jo predstavil v svoji pražarni Seattle Reserve Roastery, kjer je kmalu postala druga najbolj priljubljena kava, takoj za Caffe Latte.

Priprava nitro kave

Priljubljenost je presenetljiva, saj je ni ravno enostavno pripraviti. Zahteva sestavo zapletene serije pip, cevi, rezervoarjev za plin in konektorjev. Kar tudi ni poceni. Stroški uvedbe nitro programa lahko znašajo več kot 1200 evrov, kar je lahko velik strošek za majhno kavarno. Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi usposabljanje, da se zaposleni naučijo pravilno uporabljati opremo. Z vidika stranke je cena skodelice nitro kave tudi visoka, običajno okoli 4 ali 5 evrov.

Prvi korak pri pripravi nitro kave je “kuhanje” kave z mrzlo vodo ali vodo sobne temperature, ki traja 12 – 24 ur. Potem je čas, da ledeno kavo pretvorijo v nitro hladno kavo, tako da jo skozi ventil in pod tlakom vbrizgajo z dušikovim plinom. Ta korak daje nitro kavi značilno žametno teksturo.

Značilnost nitro kave

Drobni dušikovi mehurčki dajejo kavi satenasto strukturo. Hladen nitro potisni plin poveča njeno sladkost in zmanjša kislost, medtem ko dodajanje dušika daje penasto, mlečno plast, ki tone od zgoraj navzdol. Ljubitelji kave tej strukturi pravijo “kaskada” in jo primerjajo z Guinness pivom. Od daleč sta namreč kozarec nitro kave in sveže napolnjen kozarec z Guinnessom videti popolnoma enako.

Rezultat? Hladna pijača, ki je gosta, žametna in rahlo sladka, vendar ne vsebuje mleka in sladkorja – samo kavo. Ta čudežna tekstura prepriča ljubitelje kave, da za skodelico odštejejo tudi več kot 5 evrov.

Nitro kava je tudi med zdravstvenimi zavodi našla prave oboževalce. Nitro kava, sladka in bogata, je pravo razvajanje. Čeprav je kremasta kot prava ledena kava, pa nima mleka in dodanega sladkorja, zato zaužijete tudi manj kalorij. Kar navdušuje tudi ljubitelje veganstva in ljudi na določeni dieti.

Njeno priljubljenost v primerjavi z ledeno kavo pa prepuščamo vam.

 

Avtor: M.B.

Povzeto po: www.thrillist.com