Slastna živila, ki prinašajo tudi srečo? Ja, prosim.

Tradicionalno na silvestrovo točimo penino, kaj pa se znajde na silvestrskem jedilniku?

To je seveda odvisno od tega, kje živimo. V različnih kulturah velja, da nekatera živila v prihajajočem letu prinašajo srečo. Te novoletne kulinarične tradicije z vsega sveta imajo edinstven pomen in je vredno razmisliti o tem, da bi jih uvrstili na svoj jedilnik, ko si zastavljate obljube za prihodnje leto.

Ne glede na to, ali gre za črni fižol kot del novoletnega zajtrka ali zelje na silvestrovo. Dodatek jedi za srečo na vašo novoletno praznovanje je odličen način, da se poslovite od starega leta in pozdravite novo leto.

Svinjina

Šunka je pogosto osrednji del praznikov, vendar za novoletni dan velja, da svinjina prinaša srečo. Zakaj je torej svinjina novoletna tradicija?

Povezano je z načinom, kako se prašiči obnašajo drugače od drugih živali. Po mnenju nekaterih teoretikov velja, da medtem ko kokoši in purani brskajo nazaj, prašiči rijejo s svojimi rilci v tla in gredo naprej v isto smer, v katero si želite iti tudi vi v novem letu. Drugi razlog je logistika. Prašiče tradicionalno koljejo pozno jeseni, zato je svinjina idealna izbira za praznovanje novega leta. Nenazadnje je svinjina (in zelje) za novo leto nemška in vzhodnoevropska tradicija, ki so jo v Ameriko prinesli zgodnji naseljenci.

Zelje

Tik ob svinjini se pogosto prileže kislo zelje ali kakšna druga vrsta zelja. Ta tradicija izvira iz Nemčije in vzhodne Evrope ter je zakoreninjena v preprosti logistiki. Poznojesenska trgatev skupaj s šest- do osem-tedenskim postopkom fermentacije pomeni, da je kislo zelje skoraj pripravljeno, ko pride novo leto.

Tudi zelje je ob novem letu prepojeno s simboliko – zelje v kislem zelju ali zeljni solati lahko simbolizira dolgo življenje, zelje pa lahko predstavlja tudi denar.

Črni fižol

Uživanje črnega fižola na novoletni dan je starodavna tradicija. »Black-eyed peas« je pravzaprav neke vrste fižol, ki ga ne smemo zamenjati z zelenim grahom. Obstaja nekaj različnih razlogov, zakaj je povezan s srečo na novoletni dan.

Ena od teorij sega v tradicijo državljanske vojne, ko so vojaki vdrli v zalogo hrane in za seboj pustili samo črni fižol. Druga teorija je zasidrana v afroameriški zgodovini, saj so na novo osvobojeni zasužnjeni ljudje praznovali razglasitev emancipacije januarja 1863 z jedmi iz črnega fižola – enim redkih živil, ki je bilo na voljo zasužnjenim ljudem. Toda druge teorije slovesa stročnice segajo nazaj v starodavni Egipt in kažejo, da je bilo uživanje fižola – zelenjave, ki je lahko dostopna tudi najrevnejšim zasužnjenim ljudem – način, kako pokazati ponižnost bogovom.

Zelena listnata zelenjava

Črni fižol gre z roko v roki z zeleno listnato zelenjavo kot odlična kombinacija, vendar je znano, da je zeleno srečno za novo leto. Zakaj torej ljudje za novo leto jedo zelenjavo?

Gre za zeleno barvo, ki simbolizira denar in blaginjo. Tudi po nekaterih tradicijah lahko zelenje obesimo na vrata, da odganjamo vse zle duhove, ki vam lahko pridejo na pot. Škoditi torej ne more.

Leča

Leča je stročnica, ki jo pogosto postrežejo v italijanskih jedeh. Njena legenda je zakoreninjena v blaginji, saj so okrogle stročnice videti kot kovanci. Za silvestrovo se hranljiva leča tradicionalno je po polnoči, skupaj s svinjino in klobasami.

Ribe

Ribe so še ena običajna jed na krožnikih po vsem svetu ob novem letu – zlasti v kulturah, ki živijo ob vodi. V skandinavskih deželah je na primer slanik veljal za znanilca sreče, še posebej, ker je srebrna luska priklicala v spomin dragocen denar. Slanik, s katerim se je močno trgovalo, je bil prav tako bistvenega pomena za blaginjo države.

Uživanje slanikov je bil način za upanje na dober ulov v prihodnjih mesecih, ker ima slanik nepredvidljive migracijske vzorce in dobro leto ni nujno pomenilo, da bo naslednje leto tako uspešno.

Danes slanik še vedno simbolizira srečo, zato je odlična izbira za novoletno predjed. Če niste oboževalci slanikov, so sardine iz iste družine rib in prav tako prinašajo srečo.

Rezanci

Na Kitajskem, Japonskem in v mnogih drugih azijskih državah običajno na novoletni dan postrežejo rezance. Njihova dolžina simbolizira dolgo življenjsko dobo, zato pazite, da jih med kuhanjem ne zlomite ali skrajšate.

Grozdje in drugo sadje

V filipinski kulturi se silvestrovo tradicionalno praznuje z 12 vrstami sadja. Izberejo jih 12, da simbolizirajo vsak mesec. Filipinci imajo raje okroglo sadje, najboljša sta mango in lubenica. V Mehiki ob polnoči jedo grozdje, ki simbolizira prihajajoče leto.

Po vsem svetu ob novem letu jedo granatna jabolka, ki so simbol plodnosti in rojstva. Rezina toasta z  granatnim jabolkom in mandlji je preprost in okusen način, da začnete novo leto na pravi nogi.

Torta Vasilopita

Kdaj torta ni fantastična za praznovanje? Številne kulture imajo posebne novoletne torte. Na primer, Grki uživajo v torti, imenovani Vasilopita, ki je znana tudi kot kraljeva pita ali bazilika. Torta se pripravlja samo za novo leto in se jo poje na novega leta dan. Ta grška novoletna torta je sladka, biskvitna in obložena z mandlji. Tradicionalno se torta peče skupaj s kovancem ali nakitom. Tisti, ki dobi rezino z zakladom, naj bi imel srečo v prihodnjem letu.

Avtor: M.B.

Vir: realsimple.com