Opažate, da je vaš otrok ljubitelj hrane in kuhanja? Veliko otrok si želi pomagati pri kuhanju, toda ni vedno lahko najti letom primerna opravila v kuhinj.
Predstavljamo vam nekaj zabavnih in priročnih nasvetov, kako vključiti svojega otroka v kuhinjo na kar najbolj varen in učinkovit način.
otroci
naturalmommie.com
Poiščite gradivo, ki se navezuje na kuhanje in kulinariko, vendar naj ne bo pretežko za vašega otroka. Na ta način se otroci bolje spoznajo s hrano in dobijo občutek za pravilne kombinacije živil že pri majhni starosti.
Otroci, ki so stari okoli 4 leta, lahko pomagajo pri pospravljanju živil iz trgovine. Medtem, ko mu predajate živila, ga opominjajte kam kaj spada. Tako bo, ko bo starejši že vedel kam gre določeno živilo in se bolje znašel v domači kuhinji.
Kot vsi otroci, se tudi vaš verjetno rad igra z vodo. Zakaj ne bi potem opral zelenjavo za večerni obrok ali kosilo? Pokažite mu, kako se opere in olupi določena vrsta zelenjava. Spremenite to v učno izkušnjo zanj in se pogovorite tudi o barvah, teksturi in okusih zelenjave.
otroci
tinyhoppers.ca
Vlivanje, mešanje so vse otrokom prijazne aktivnosti v kuhinji. Odmerite potrebne količine sestavin in nato dovolite otroku, da jih vmeša skupaj.
Otroke lahko učite tudi izven kuhinje. Naj vaš otrok bere recept v jedilnem prostoru medtem, ko vi kuhate. Ob tem lahko uporabite tudi vaje iz matematike in učite otroka seštevati in odštevati sestavine, ki bodo v obroku.
Ob tem ko vi kuhate, lahko vaš otrok pripravi mizo. Naj položijo krožnike, pribor in kozarce ter sami določijo, kje bo sedel kateri družinski član. Kot dodatno zabavno nalogo mu lahko naročite naj izdela kartice z imeni za vsakega člana, ki bo sedel za mizo.
Starejši otroci bodo z veseljem pomagali pri vbijanju jajc. Morda bo potrebno nekaj potrpljenja zaradi polivanja in napačnega razbijanja jajc, vendar vam bo sčasoma vaš malček lahko zelo v pomoč, ko jo boste enkrat potrebovali.
otroci
pfisterfaucets.com
Pri 5 letu starosti, so nekateri otroci že sposobni sami narezati določeno hrano. Naj vaš otrok začne rezati z nožem za maslo in reže mehko hrano kot je recimo banana. Medtem, ko vaš otrok reže ga nenehno opozarjajte na nevarnost nožev in rezanja ter nevarnosti in nesreče, ki se lahko pripetijo če bodo želeli uporabljati nož brez vaše prisotnosti.

 

Kdaj pa ste vi svojo malčke začeli uvajati v kuhinjo? Zapišite v komentarje…