Veganstvo je življenjski slog, ki se izogiba hrani živalskega izvora in njihovim pridobljenim proizvodom. Kombinacija dobrega počutja za telo in pozitivnih učinkov na okolje sta med drugim razloga, da postaja vse bolj priljubljeno. A mnogi imajo še vedno napačne predstave o veganstvu.

Oglejte si nekaj najbolj presenetljivih dejstev o tem rastlinskem načinu življenja.

1. Veganstvo ni novost

Veganstvo je v zadnjih letih postalo veliko bolj priljubljeno, vendar to ni nov koncept. Dokaze o ljudeh, ki so se odločili izogibati živalskim proizvodom, je mogoče zaslediti že pred več kot 2000 leti. Izraz “vegan” pa je bil prvič skovan leta 1944, ko se je moški po imenu Donald Watson odcepil od svoje lokalne vegetarijanske skupine in ustanovil prvo vegansko družbo.

2. Veganska prehrana lahko zmanjša vaš ogljični odtis za 73 %

Študija raziskovalcev z Univerze v Oxfordu je razkrila, da je veganska prehrana edini največji ukrep, ki ga posameznik lahko sprejme za zmanjšanje vpliva na okolje. Torej, tudi če ne boste postali popolnoma vegani, bo zmanjšanje porabe mesa in mlečnih izdelkov močno vplivalo na vaš osebni ogljični odtis.

3. Vsak vegan reši na stotine živali na leto

Natančno število je odvisno od številnih spremenljivk, na primer od tega, kje oseba živi, kako je videti tipična prehrana okolja itd. Toda glede na The Vegan Calculator vsaka oseba, ki preide na popolnoma vegansko prehrano, letno prihrani življenja za stotine živali.

 

4. Veganstvo varčuje tudi z vodo, gozdovi in CO2

Zaradi velike količine virov, potrebnih za rejo živine za meso in mlečne izdelke, individualna veganska prehrana letno pomaga ohraniti več kot 1,5 milijona litrov vode, 1000 kvadratnih metrov gozda in 3300 kg CO2. Ali ste vedeli, da je za pridelavo pol kilograme govejega mesa potrebnih ogromnih 10.910 litrov vode?

 

5. Veganska prehrana je bogata z beljakovinami

Ideja, da vegani ne morejo dobiti nobenih beljakovin iz rastlinske prehrane, je verjetno ena največjih zmot v zvezi z veganstvom, ki je bila večkrat razkrita. Obstaja veliko rastlinskih virov beljakovin, pogosto celo z več beljakovinami na kalorijo kot meso. Sem spadajo leča, fižol, grah, oreščki, gobe, brokoli, sojini izdelki, testenine … enako velja za kalcij. Namesto sira in mlečnih izdelkov vegani dobijo dovolj kalcija iz stročnic, zelene listnate zelenjave, sojinih izdelkov in rastlinskega mleka (ovseno, mandljevo ali lešnikovo).

 

6. Ni vsaka pijača veganska

Vino je narejeno iz grozdja, pivo je narejeno iz žita, vodka pa iz krompirja, zato boste morda presenečeni, ko boste izvedeli, da to ne zagotavlja, da so produkti primerni za vegansko prehrano. Alkoholne pijače se običajno pred ustekleničenjem filtrirajo. To je postopek, pri katerem se pogosto tradicionalno uporabljajo živalski proizvodi, kot so: želatina iz ribjih mehurjev, jajčni beljak ali mlečne beljakovine. Vendar to ne velja za vse pijače, zato je potrebno preveriti etiketo.

 

7. Veganstvo zmanjša tveganje za srčne bolezni

Pogost je mit, da so vegani bledi in bolni. Dejstvo je, da izključitev mesa in mlečnih izdelkov iz vaše prehrane pomeni, da morete jesti širšo paleto sadja, zelenjave in rastlinskih izdelkov, kar je odlična novica za vaše zdravje. Študije so tudi pokazale, da so diete, ki vsebujejo več rastlinske hrane in manj živalskih proizvodov, povezane z manjšim tveganjem za bolezni srca, raka in sladkorno bolezen tipa 2.

 

8. Nekateri največji zvezdniki na svetu so vegani

Mega zvezdniki, kot so Benedict Cumberbatch, Madonna, Joaquin Phoenix, Michelle Pfeiffer, Zac Efron in Alicia Silverstone, so se odločili za vegansko prehranjevanje.

 

9. Veganstvo ni bilo vedno dobro sprejeto

Veganstvo morda postaja vse bolj priljubljeno in sprejeto v zadnjem času. A ne tako dolgo nazaj je družba na splošno vihala nos ob ideji o rastlinski prehrani. Študija iz leta 2007 je pokazala, da je bilo od skoraj 400 britanskih časopisnih člankov, objavljenih o veganstvu, 5,5 % pozitivnih, 20,2 % nevtralnih in 74,3 % negativnih glede te oblike prehrane.

 

10. Združeno kraljestvo je zdaj glavna veganska država

Po podatkih The Vegan Society je Združeno kraljestvo leta 2020 pokupilo tretjino vseh veganskih alternativ, prodanih v Evropi. Poleg tega pa so v Združenem kraljestvu najvišje stopnje porabe veganskega mleka, masla, sira, pripravljenih obrokov in rastlinskega ‘mesa’. Leta 2018 je Združeno kraljestvo lansiralo tudi več veganskih izdelkov kot katera koli druga država.

 

11. Ni vam treba biti 100% vegan, da bi vplivali na okolje

Sprejem veganske prehrane je odličen za vaše zdravje in planet, vendar se za nekatere morda izkaže za nekoliko omejevalno. Dobra novica je, da se vam ni treba zavezati k strogemu veganstvu, da bi občutili prednosti tega življenjskega sloga. Že samo opustitev ene porcije mesa enkrat na teden za eno leto prihrani skoraj 790 kopalnih kadi z vodo, tri teniška igrišča gozdov in enako količino toplogrednih plinov kot vožnja iz Londona v Edinburgh.

 

Zmanjšanje vnosa mlečnih izdelkov ima podobne koristi za okolje. Po poročanju BBC-ja, če enkrat na dan opustite kravje mleko, lahko prihranite do 229 kg ogljika v enem letu. Medtem ko opustitev tedenske porcije sira prihrani emisije, ki so enakovredne ogrevanju povprečnega britanskega doma za 11 dni.

 

Ni se vam treba popolnoma odreči živalskim izdelkom, toda zmanjšanje ali zamenjava za okusno vegansko alternativo lahko resnično spremeni podnebje in vaše zdravje.

 

Avtor: M.B.

Vir: onehome.org.uk