Že od antičnih časov se med uporablja kot hrana in zdravilo. Vsebuje zelo veliko koristnih rastlinskih spojin in ponuja številne koristi za naše zdravje. Med je še posebej zdrav, če ga uporabljamo namesto rafiniranega sladkorja, ki je iz praznih kalorij.

Tukaj je 10 najboljših koristi medu, ki jih podpira tudi znanost.

1.      Med vsebuje hranila

Med je sladka, gosta tekočina, ki jo proizvajajo čebele. Čebele zbirajo s sladkorjem bogat nektar iz cvetov. Nato znotraj čebeljega panja večkrat zaužijejo, prebavijo in izbruhajo nektar. Končni produkt je med, tekočina, ki naj bi čebelam služila kot shranjena hrana. Vonj, barva in okus so odvisni od vrste cvetja, ki ga čebele obiščejo.

Prehransko gledano 1 žlica medu (21 gramov) vsebuje 64 kalorij in 17 gramov sladkorja, vključno s fruktozo, glukozo, maltozo in saharozo. Ne vsebuje skoraj nobenih vlaknin, maščob ali beljakovin. Vsebuje tudi več vitaminov in mineralov, vendar bi morali pojesti veliko kilogramov, da bi lahko izpolnili svoje dnevne potrebe.

Med blesti zaradi njegove vsebnosti bioaktivnih rastlinskih spojin in antioksidantov. Temnejše vrste so po navadi celo bogatejše s temi spojinami kot svetlejše.

2.      Visokokakovosten med je bogat z antioksidanti

Kakovosten med vsebuje veliko pomembnih antioksidantov. To vključuje fenole, encime in spojine, kot so flavonoidi in organske kisline. Znanstveniki verjamemo, da je kombinacija teh spojin tista, ki medu daje antioksidativno moč. Zanimivo je, da sta dve študiji dokazali, da ajdov med poveča antioksidativno vrednost krvi. Antioksidanti so bili povezani z zmanjšanim tveganjem za srčne napade, možgansko kap in nekatere vrste raka. Lahko tudi spodbujajo zdravje oči.

3.      Med je za diabetike ‘manj slab’ kot sladkor

Dokazi o medu in sladkorni bolezni so mešani. Po eni strani lahko pomaga pri nekaterih dejavnih tveganja, ki so pogosti pri diabetikih. Na primer znižuje LDL holesterol, trigliceride in vnetje ter zvišuje HDL (dober) holesterol. Vendar pa so nekatere študije pokazale, da lahko zviša tudi raven sladkorja v krvi, a ne toliko kot rafinirani sladkor.

Čeprav je med morda za diabetike manj slab kot rafinirani sladkor, ga morajo diabetiki uživati previdno. Pravzaprav je za diabetike najbolje, če zmanjšajo količino vse hrane z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

4.      Med lahko pomaga znižati krvni tlak

Krvi tlak je pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca in med ga lahko pomaga znižati. To je zato, ker med vsebuje antioksidativne spojine, ki so bile povezane z učinki znižanja krvnega tlaka. Študije na podganah in ljudeh so pokazale skromno znižanje krvnega tlaka zaradi uživanja medu.

Torej uživanje medu lahko privede do zmernega znižanja krvnega tlaka, ki je pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca.

5.      Med pomaga izboljšati holesterol

Visoka raven holesterola LDL je pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca. Ima pomembno vlogo pri aterosklerozi, kopičenju maščob v arterijah, kar lahko vodi do srčnih napadov in kapi. Zanimivo je, da je več študij pokazalo, kako lahko med izboljša raven holesterola. Znižuje skupni in LDL holesterol, medtem ko občutno zvišuje HDL (dober) holesterol.

Na primer: ena od študij je pri 55 bolnikih med primerjala z namiznim sladkorjem. Ugotovili so, da je povzročil 5,8-odstotno zmanjšanje LDL in 3,3-odstnotno povečanje HDL. Prav tako je povzročil izgubo teže za 1,3 odstotka v primerjavi s sladkorjem.

6.      Med lahko zniža trigliceride

Povišani trigliceridi v krvi so še en pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca. So tudi ključni znak inzulinske rezistence, glavnega gonila sladkorne bolezni tipa 2.

Raven trigliceridov se običajno poveča pri prehrani, ki vsebuje veliko sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov.

Zanimivo je, da številne študije povezujejo redno uživanje medu z nižjimi ravni trigliceridov, še posebej, če se uporablja kot nadomestilo za sladkor.

Ena od študij je primerjala med in sladkor in ugotovila 11-19 odstotkov nižje ravni trigliceridov v skupini, ki je uživala med.

7.      Med je povezan z drugimi koristnimi učinki na zdravje srca

Med je bogat vir fenolov in drugih antioksidantov. Mnogi od teh so bili povezani z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca. Lahko pomagajo, da se arterije v srcu razširijo, kar poveča pretok krvi v srce. Pomagajo tudi pri preprečevanju nastajanja krvnih strdkov, ki lahko vodijo do srčnih napadov in kapi.

8.      Med spodbuja celjenje ran in opeklin

Nanos medu na kožo se uporablja za celjenje ran in opeklin že od starega Egipta in še danes. Najbolj učinkovit je pri celjenju površinskih opeklin in ran po operaciji. Učinkovit je tudi pri zdravljenju razjed na diabetični nogi, ki je lahko zelo resen zaplet in vodi lahko do amputacije.

Ena študija je poročala o 43,3-odstotni stopnji uspešnosti medu pri zdravljenju ran. V drugi študiji je med pozdravil neverjetnih 97 odstotkov bolnikov, ki so se zdravili zaradi diabetičnih razjed.

Raziskovalci verjamejo, da njegove zdravilne moči izvirajo iz antibakterijskih in protivnetnih lastnosti ter njegove sposobnosti , da ohrani okoliško tkivo. Še več, med lahko pomaga pri zdravljenju drugih kožnih bolezni, vključno z luskavico, hemeroidi in herpesom.

9.      Med lahko pomaga pri zatiranju kašlja pri otrocih

Kašelj je pogosta težava otrok z okužbami zgornjih dihal. Lahko vpliva na spanje in kakovost življenja tako otrok kot odraslih. Vendar običajna zdravila za kašelj niso vedno učinkovita in imajo lahko stranske učinke. Zanimivo je, da je med lahko boljša izbira. Dokazi kažejo, da je zelo učinkovit. Ena študija je pokazala, da je deloval celo bolje kot dve običajni zdravili za kašelj. Druga študija je pokazala, da je zmanjšal simptome kašlja in izboljšal spanec celo bolje kot zdravila proti kašlju.

Kljub temu se medu nikoli ne sme dajati otrokom, mlajšim od 1 leta, zaradi tveganja za botulizem.

10. Med je okusen, a še vedno vsebuje veliko kalorij in sladkorja

Med je okusna in bolj zdrava alternativa rafiniranemu sladkorju. Poskrbite, da boste izbrali kakovosten med, saj so lahko nekatere manj kakovostne znamke ponarejene s sirupom.

Ne pozabite, da je treba med uživati le zmerno, saj je še vedno kaloričen in vsebuje sladkor. Prednosti medu so najbolj izrazite, ko nadomešča drugo bolj nezdravo sladilo.

Avtor: M.B.

Vir: ecowatch.com