Ne glede na to, ali ste si zadali kak cilj za leto, ki se je komaj dobro začelo, ali ne, lahko storite nekaj, zaradi česar se boste v svojem domu bolje počutili. Znebite se krame. Praholovcev. Stvari, ki jih ne potrebujete in vas samo obremenjujejo.

Pri tem ne gre za modni trend minimalizma, temveč za čisto pragmatičnost. Zakaj bi imeli v dnevni sobi razstavo daril sorodnikov in spominkov s potovanj, če je z njimi samo delo? Treba jih je umikati, da lahko obrišete prah, paziti, da se ne razbijejo … in nenazadnje prav zaradi njih potrebujete več polic in omar kot bi jih sicer. V isto kategorijo sodijo tudi obutev in oblačila, ki so vam bila nekoč všeč, zdaj pa jih ne nosite več. Stran z njimi, kajti samo zasedajo prostor in ustvarjajo utesnjenost. Enako velja za torbice, modne dodatke, stare revije in stvari, »ki bodo enkrat sigurno prišle prav«. Le da se ta »enkrat« najverjetneje ne bo zgodil še naslednjih 10 let.
Ste vedeli, da je v ZDA oddaja skladiščnih prostorov fizičnim osebam ena najhitreje rastočih dejavnosti? In da večina Američanov, ki kupi večjo hišo, to stori zato, ker potrebuje več prostora za stvari? K sreči pri nas še nismo tako daleč, a če malce opazujemo hiše in stanovanja prijateljev in sorodnikov, lahko vidimo, da se tudi pod Alpami marsikdo utaplja v krami.
krama stvari
vir: Wikipedia

KAKO SE LOTITI ODSTRANJEVANJA KRAME IZ STANOVANJA IN ŽIVLJENJA?

Vsak začetek je težak, še toliko bolj, če gre za spreminjanje navad in miselnih vzorcev. Zato začnite postopoma. Najprej naredite »čistko« starih računov, navodil za uporabo, revij, izrezkov iz časopisov in podobnega. Če menite, da bi kaj od tega vendarle morda še kdaj potrebovali, skenirajte ali fotografirajte in shranite v računalnik. Enako začnite početi z vsemi novimi dokumenti. Nesmiselno je, da računi in drugi dokumenti na papirju (razen, kadar je nujno hraniti izvirnik) zasedajo prostor v predalih in omarah.
shranjevanje
vir: Pexels
Sedaj, ko ste že malce v formi, se lahko lotite oblačil, obutve in modnih dodatkov. Vse, česar niste nosili že več kot leto dni, pospravite v škatle in shranite v klet ali na podstrešje. Stvari iz škatel, ki jih ne boste potrebovali tudi naslednjega pol leta, podarite ali prodajte.

Sledita kuhinja in jedilnica. Katere posode, krožnike, pribor, kozarce in kuharske pripomočke redno uporabljate in katere redko ali sploh nikoli? Postopek je enak kot pri oblačilih. Česar v zadnjem letu dni niste uporabljali, spravite v škatle in shranite v klet. Če tudi naslednjega pol leta ne boste potrebovali stvari iz škatel, je čas, da se ločite od njih.

garderobna omara
vir: google
V tej fazi se v stanovanju že začenja poznati, da ni več toliko krame kot prej. Zdaj se premaknite v kopalnico. Ali ste tudi vi med tistimi, ki uporabljajo stare brisače, nove pa »šparajo« za kasneje? Naj vam zaupamo skrivnost. Ta »kasneje« nikoli ne pride. Zato stran s starimi brisačami in napol porabljenimi kremami, dezodoranti, parfumi in losjoni, ki že mesece nedotaknjeni čepijo v najbolj temnih vogalih polic.

Najtežje se je ločiti od stvari, na katere človeka vežejo določena čustva. Naj bo to vaza pokojne babice, darilo najboljšega prijatelja ali spominek s potovanja. Ne glede na vse, se skozi življenje nabere kar precej takšnih stvari. Za mnoge od njih človek občuti nekakšno moralno dolžnost, da jih hrani, še posebej, če gre za predmete pokojnih svojcev ali darila bližnjih. Toda vedeti moramo nekaj: stvarem je vseeno. Njihov pomen je takšen, kot jim ga pripišemo sami. Lahko govorimo o estetski ali zgodovinski vrednosti, toda hraniti nekaj samo zato, ker se spodobi, nima posebnega smisla. Čustvene potrebe je bolje zadovoljevati na druge načine in ne skozi pripisovanje pomena in lastnosti predmetom.

V zadnjem koraku se tako znebite stvari, ki so obremenjene s čustvi. Na začetku zna biti težko, a kasneje sledi velika nagrada: osvobojenost.

Odstranitev krame je prvi korak. Nato sledi še spreminjanje potrošniških navad, s čimer boste preprečili, da bi se krama sčasoma spet začela kopičiti. Osnovno vodilo je povsem enostavno: toliko kot pride v stanovanje novih stvari, toliko starih mora ven. Seveda ne gre vedno tako enostavno, a že če se v grobem držite tega vodila, ste na dobri poti, da se osvobodite krame.

KRAMA UTESNJUJE!

utesnjen prostor
vir: Wikispaces
Ne le v fizičnem, tudi v psihološkem smislu krama človeka utesnjuje. Ko se boste znebili stvari, ki jih dejansko ne potrebujete in vam samo odžirajo prostor, s tem ne boste pridobili samo več prostora v stanovanju, temveč se boste tudi počutili bolj svobodni. Imeli boste več časa za to, kar radi počnete, saj se vam ne bo treba več toliko ukvarjati s čiščenjem, pospravljanjem in vzdrževanjem stvari. Rešili se boste skrbi in nepotrebnega balasta, ki v ničemer ne prispeva k boljšemu življenju.

​Zato se že danes znebite česa, kar ne potrebujete, in naredite prvi korak k bolj svobodnemu življenju.