Delo na vrtu je lahko sproščujoče in prijetno, vendar se lahko hitro spremeni v nočno moro, če vaš vrt preplavijo polži. Namesto da jim dovolite, da zavzamejo vaš ljubljeni vrt, še pravočasno ukrepajte. Če želite, da sadovi vašega pridelka ostanejo neobgrizeni, potem sledite tem praktičnim nasvetom, kako obvladati polže na svojem vrtu.

Veliko je nasvetov o tem, kako se boriti proti polžem, vendar nobena posamezna metoda ni dovolj. Rešitev je ustvariti ekosistem na vrtu, ki pomaga vzpostaviti ravnovesje. To je sicer težje, kot se sliši, vendar močno poveča veselje do vrtnarjenja, in ko je enkrat vzpostavljeno, se le še vzdržuje.

Spoznajte plenilce vašega vrta

Veliko je različnih vrst polžev in nekateri so bolj škodljivi kot drugi. Velik črni polž ne povzroča veliko škode, saj se hrani z gnilobo, iztrebki in mrhovino. Vrtni polž je njegovo pravo nasprotje. Napada vse, kar nekoliko spominja na zelišča.

Slika je simbolična.

Lovilci na polže

Razmislite, kako privabite živali, ki imajo rade polže. Med njimi so:

Slepec, ki bo sam poiskal vaš vrt kot zavetje. Radi se skrivajo pod pločevinastim železom ali črno plastiko, izpostavljeno na soncu blizu kompostnega kupa.

Race so dobri plenilci polžev. Strokovnjaki priporočajo vrste Khaki Campbell ali indijske tekačice. Druge vrste bi namreč lahko pojedle več vaših pridelkov. Dobra rešitev je tudi, da imate vrt med hišico za race in ograjenim prostorom, kar omogoča racam, da se zjutraj in zvečer najedo polžev.

Stonoge so mesojedi nočni lovilci. Naučite se razlikovati med stonogami in večnogami. Večnoge so rastlinojede in ljubijo mlade sadike. Stonoge pa imajo rade vlago, zato živijo pod kamni, v gnilem lesu, pod listi …

Obvladovanje polžev z odvračanjem

Obstajajo rastline, ki jih polži raje jedo kot vašo zelenjavo. Če jih posadite na vrt, bodo pritegnile polže, vi pa jih boste lahko ob mraku enostavno pobrali. Kamilica je najbolj učinkovita spomladi, ko so sadike majhne in najbolj ranljive. Kamilico podrgnite, saj njen vonj privlači polže.

Pasti za polže

Pasti s pivom: Polže privlačijo fermentacijski plini piva. Vsako pivo je dobro za postavitev pasti za polže. Vendar pasti s pivom postavite na robove gredic, saj če jih postavite na sredino, bodo polži povabljeni k vaši sočni zelenjavi na poti v »gostilno«.

Druge pasti: Polovičke grenivke, cvetlični lončki, karton ali karkoli temnega in vlažnega bo polžem všeč kot skrivališče čez dan. Preverjajte in lovite po želji.

Fizične prepreke za polže

Baker: Polži ne marajo plezati čez baker. Žica ali trak iz bakra je idealna rešitev, če jih želite odgnati z gredic. Če uporabljate palice za oporo rastlinam, ovijte baker okoli palic. Poskrbite, da se noben list ne dotika tal ali da bi se kak plevel dotikal rastline. Polži ne morejo leteti, vendar znajo najti bližnjice.

Jajčne lupine: Ostre jajčne lupine pomagajo odvračati polže, vendar le, ko so čiste in suhe. Ko lupite jajca, poskušajte odstraniti notranjo membrano in po potrebi sperite. Zavedajte se, da dež ali rosa hitro zmanjšata učinkovitost jajčnih lupin.

Nikar ne poskušajte tega

Sol: Potresanje soli okoli zelenjave bo resda odgnalo polže, a če rastline ne marajo morskih pogojev, bodo tudi one odmrle.

Morske školjke: Ostrina morskih školjk odvrača polže od prečkanja, vendar se školjke ne razgradijo kot jajčne lupine in lahko predstavljajo resno težavo pri pletju še več let.

Peleti za polže: Večina ni organskih in bo ubila tudi ostale plenilce. Tudi organski niso ravno dobra izbira. Ko polži umrejo, plenilci odidejo iskat hrano drugam. S tem pa vi ostanete odvisni od peletov.

Avtor: M.B.

Vir: theguardian.com

Vir slik: Freepik