Iskanje nove nastanitve za najem je lahko zelo razburljivo, hkrati pa zelo zastrašujoče. Pomembno je, da bodočemu najemodajalcu postavite nekaj vprašanj in se s tem prepričate ali je nepremičnina res primerna za vas.
Predstavljamo vam 8 koristnih vprašanj, ki jih je dobro zastaviti bodočemu najemodajalcu:
Kdo bo kontaktna oseba v primeru nezgode?
Lahko je najemodajalec, nepremičninska agencija ali pa nekdo, ki skrbi za to nastanitev. V primeru, da se vam pokvari gretje ali, da opazite, da vam pušča cev, boste želeli vedeti koga poklicati. Številko si vi in vaši sostanovalci shranite v telefon, da se slučajno ne izgubi.
najem
pexels.com
Kateri stroški so vključeni v ceno najema in kateri so še dodatni?
Ugotovite natančne stroške najema in ali so stroški uporabe vključeni v ceno najema. Pomembno je, da si že pred vselitvijo naredite finančni plan.
Kakšen je polog in kdaj je rok plačila?
Preden se zavežete h čemerkoli, se pozanimajte koliko natanko boste morali plačati v naprej in kdaj poravnati mesečni najem. Mogoče boste potrebovali tudi poroka, ki bo odgovoren za plačila v primeru, da vi tega niste sposobni.
Kaj morate storiti, da si povrnete morebitni polog?
V nekaterih primerih, vam bo najemodajalec poslal slike stanja nastanitve pred vašo vselitvijo. Od vas bo morda pričakoval, da ga zapustite v enakem stanju. To lahko pomeni, da boste morali tudi očistiti preproge ali jih odnesti v čistilni servis. Dobro je, da si naredite nekaj svojih fotografij, da imate evidenco o dejanskem stanju. Če bo vse v skladu z dogovorom, vam mora najemodajalec polog vrniti ob izselitvi.
Ali lahko dobite kopijo vaše pogodbe?
Je pogodba razumljiva? Bodite prepričani, da res razumete vse pogoje in posledice v primeru, da vaš najemodajalec krši katerega od dogovorov.
najem
pexels.com
Do kdaj morate sporočiti, če se odločite predčasno oditi?
Prepričajte se, kako dolgo traja najemna pogodba in koliko mesecev prej je potrebno sporočiti predčasni odhod.
Koliko stane izguba ključa?
Res, da vas zaradi tega ne bodo izselili, a vseeno ni slabo, če vprašate kaj se zgodi v takem primeru.
Imate možnost govoriti z trenutnimi podnajemniki?
Lahko jih vprašate ali so imeli kakšne težave z najemodajalcem oziroma, če je vse potekalo v skladu z dogovorom in najemno pogodbo.

 

V komentar zapišite svoje izkušnje z najemodajalci..