Popravila postajajo vse bolj popularna, kar ne preseneča, saj so dobra za okolje in vašo denarnico. Soustanovitelj podjetja IFixit, Kyle Wiends, ki objavlja brezplačne priročnike za popravilo potrošniške elektronike in pripomočkov, vam v nadaljevanju priporoča, kaj se vam splača popraviti, kaj je bolje prepustiti strokovnjakom in kaj je v resnici bolje, da zamenjate. Od sesalnikov do mikrovalovnih pečic.

Nič lažjega, kar popravite

SESALNIKI

Pri sesalnikih je pogosta težava, da se vanje zaplete vrvica ali se pokvari pas na krtači. Wiends pravi, da je pasove enostavno zamenjati. Razen če imate enega izmed super poceni sesalnikov, ko se pas zaskoči in sesalnik skoraj uničite, da ga odprete.

Slika je simbolična

ELEKTRIČNA ORODJA

Wiends pravi, da je vrtalnik enostavno popraviti, zlasti starejše modele. Če izgublja moč, je najverjetneje potrebno zamenjati karbonske ščetke. Te so na vzmeti in običajno imajo vijak, zato zamenjava ščetke traja pet sekund. Sčasoma se obrabi, zato je tudi zasnovana tako, da jo lahko zamenjate. Vendar ne pozabite vrtalnika izključiti, preden začnete popravljati.

Slika je simbolična.

MOBILNI TELEFONI

Pri mobilnih telefonih gre največkrat za poškodovan zaslon ali slabo baterijo. Kako težko je to popraviti, je odvisno od znamke. Zamenjava zaslona pri iPhonu je enostavnejša kot pri mobilniku Samsung Galaxy. Pri iPhonu sta na dnu dva vijaka, ki ju odvijete s posebnim izvijačem. Odprete ga, odklopite kable, ki povezujejo zaslon, in vklopite nov zaslon. Medtem ko je telefon odprt, lahko zamenjate tudi baterijo z novo. Tako kot se obrabijo gume na vašem avtomobilu, se tudi v telefonu baterija obrabi in jo je potrebno sčasoma zamenjati.

Slika je simbolična.

Najverjetneje boste potrebovali pomoč strokovnjaka – vendar priprav ne mečite stran

TABLIČNI RAČUNALNIKI

Tudi tukaj gre pogosto za zamenjavo baterije. Težje jo je zamenjati na iPadu kot na iPhonu, saj so strani zlepljene skupaj. Na voljo so kompleti s priseski in pakiranja z gelom, ki jih vstavite v mikrovalovno pečico, da lahko odstranite lepilo. Potrebno je kar nekaj truda, da se vam ne zlepi nazaj. »Ko boste to počeli prvič, bo najbrž trajalo kar nekaj ur,« dodaja Wiens.

Slika je simbolična.

PRENOSNI RAČUNALNIKI

Pri prenosnikih znamk Dell ali HP je baterijo razmeroma enostavno zamenjati. Težje pa je pri prenosnikih Apple Mac in Microsoft Surface. Pri novejših Applovih modelih je postopek zapleten zaradi zlepljenih baterij in zato potrebujete topilo za odstranjevanje lepila, da lahko baterijo odstranite in vstavite novo.

Slika je simbolična.

PRALNI STROJI

Vsi pralni stroji imajo vratca, zato pogosto nastane težava pri stikalu ali ključavnici na vratcih. Wiens je le zamenjal stikalo na vratcih in pralni stroj je začel ponovno vrteti. Vseeno je zamenjava stikala videti kot manjši kirurški poseg. Če torej niste usposobljeni, raje prosite za pomoč strokovnjaka. Vsekakor pa ga ne zavrzite.

Slika je simbolična.

Ne splača se vam truditi

STARI TELEVIZORJI

Wiens svetuje, da stare modele televizorjev s katodnimi cevmi raje pustite pri miru. Zaradi vakuuma bodo najverjetneje implodirali. Če gre za nov televizor, pa je zgodba drugačna. Če se ne vklopi, je morda treba zamenjati napajalno ploščo, ki na splošno odpove pred vsem drugim. In to je enostavno zamenjati.

Slika je simbolična.

MIKROVALOVNE PEČICE

Stikala in zasloni na sprednji strani mikrovalovnih pečic so enostavne za popravilo. Ko pa nastane težava pri magnetronu, ki oddaja mikrovalove, potem stvar postane težavna. Na splošno svetuje, da se držite stran od mikrovalovnih pečic, razen če veste, kaj počnete.

Slika je simbolična.

Avtor: M.B.

Vir: theguardian.com