V drugem članku smo opisali za kaj se vse uporablja klima – ne samo, za hlajenje, ampak ker se bliža poletje in vročina, bo hlajenje tisto pravo. Tokrat bomo pogledali še, kako na novo sezono pripraviti hišno klima napravo.
Opozorilo: Pred vsakim posegom v klima napravo le-to izklopimo iz elektrike. V primeru, da klima ne deluje pravilno ali slabo hladi, napake ne poskušamo odpraviti sami. Obrnemo se na serviserja klima naprav.
klima
vir: google
 • ČIŠČENJE
  Vsaka hišna klimatska naprava vsebuje plastičen protiprašni filter, ki ga je priporočljivo očistiti vsak mesec uporabe. To storimo tako, da dvignemo prednji pokrov notranje enote klima naprave. Pred seboj bomo zagledali tanko plastično mrežico, ki je – odvisno od tega, kdaj je bila nazadnje očiščena – lahko prekrita z debelo plastjo prahu. To je filter. Pazljivo ga odstranimo in operemo pod tekočo vodo.
  Če filter dolgo ni bil očiščen, se je prah najverjetneje nabral tudi na hladilnih rebrih klimatske naprave. Toda pozor: Ne brišimo prahu s hladilnih reber, saj se bodo poškodovala. Prav tako se hladilnih reber ne dotikamo z roko. Prah z njih nežno očistimo z mehko ščetko sesalca ali s stisnjenim zrakom (kompresor ali stisnjen zrak v pločevinki).
  Z vlažno krpo pazljivo očistimo še lopute za usmerjanje zraka in kanal za odvod kondenza.
 • DEZINFEKCIJA
  Ker so hladilna rebra in kanal za odvod kondenza odlično mesto za razvoj zdravju škodljivih mikrobov, je priporočljivo opraviti tudi dezinfekcijo. Na prodaj so posebni dezinfekcijski sprejiza klima naprave, lahko pa uporabimo tudi medicinsko razkužilo v pršilki. Slednjega temeljito napršimo po hladilnih rebrih, loputah za usmerjanje zraka in kanalu za odvod kondenza. Razkužila ne brišemo, temveč počakamo, da izhlapi.
  Ko smo opravili tudi dezinfekcijo, namestimo nazaj protiprašni filter, zapremo pokrov klima naprave ter preizkusimo njeno delovanje. Nastavimo najnižjo temperaturo in največjo moč pihanja in pustimo, da tako deluje nekaj minut.
 • PREIZKUS HLAJENJA
  Če imamo termometer z zunanjim temperaturnim tipalom (na žici), slednjega potisnemo v loputo za usmerjanje zraka in počakamo nekaj minut. Temperatura zraka na izhodu klima naprave mora biti nižja od 10°C. Če je višja, klima naprava ne deluje optimalno. V tem primeru bo potreben obisk serviserja.
  Katero klimo imate doma? Ste zadovoljni z njo? Zapišite v komentarju.