Biti sam ni enako kot biti osamljen. Biti sam pomeni, da ni nikogar okoli in s tem ni nič narobe. Vsak rabi trenutek zase, da se odpočije in razmišlja o svojih načrtih za življenje. Medtem, ko je biti osamljen stanje duha. Osamljeni smo lahko tudi takrat, ko smo obkroženi z ljudmi. Ljudje se počutijo osamljene iz različnih razlogov. Vsak se občasno sooča s tem, ni pa ta občutek nikoli prijeten.
Da bo vse skupaj lažje, smo vam pripravili 10 nasvetov, kako se z osamljenostjo čim bolje spopasti.
V nobenem primeru za občutke ne krivi sebe
Počutili se boste samo še slabše. Kriviti sebe za to, kako se počutite, ni nikoli uspešno. Skupek vzrokov in situacij vas je pripeljal do tega, kar pa ni vaša krivda.
osamljenost
news.uchicago.edu
Zateci se k nečloveškemu prijatelju
Možnosti je ogromno. Lahko si omislite domačo žival, katera bo s svojimi vragolijami hitro pregnala dolgčas, privoščite si kakšno dobro tortico ali poizkusite nov okus sladoleda, ponovno preberite vašo najljubšo knjigo ali pa si na televiziji oglejte dokumentarec o naravi. Pomaga tudi, če greste na zrak, pa čeprav samo do prve klopi v najbližjem parku. Eksperimentirajte in videli boste kaj vam najbolj odgovarja in v čem najbolj uživate.
Pokliči prijatelja
Pomislite na nekoga, ki vam vedno stoji ob strani in vas spravlja v smeh. Pokličite ga ali mu pošljite sporočilo. Ali pa pokličite prijatelja, s katerim že dolgo nista bila v stiku. Na začetku bo verjetno težko in se vam bo misel na to upirala. Težko je doseči druge, ko se počutite osamljeni, a ko prebijete zid vam bo jasno, da je to lahko samo pozitivno.
Počni nekaj kreativnega
Ni nujno, da ustvarjate nekaj velikega. Poskusite s pobarvanko, puzzlami, naredite kolaž, itd. Skratka kar koli vas pomirja in spravlja v dobro voljo.
osamljenost
shapecollage.com
Pomagaj nekomu v stiski
Pomoč drugim osvobaja. Medtem, ko nekomu pomagate, ste manj osredotočeni nase. Lahko je ostareli sosed, nekdo na socialnih omrežjih, ki potrebuje odgovor na vprašanje ali pa spodbuden komentar. Naredili boste dobro delo in ne samo, da boste pregnali osamljenost, tudi osrečilo vas bo.
Ljudem, ki se počutijo osamljeni pošlji prijazne in sočutne misli
Delite dobre misli ljudem, ki so osamljeni. Med vami se bo ustvarila posebna vez. Še več, ko se zaveste, da niste sami v tem, se boste počutili manj sami.
Vizualiziraj si kraj, kjer bi bil trenutno najraje
Morje, športni dogodek, hribi, novo mesto…  in videli boste ali ste lahko vsaj za trenutek srečni za tiste, ki so tam. Veselite se za tiste, ki počnejo to, kar bi si želeli vi. Osamljenost bo odšla vsaj za trenutek, vi pa boste napolnjeni z veseljem.
osamljenost
shapecollage.com
Osamljenost obravnavaj kot starega prijatelja, ki je prišel na obisk
S tem se ne upirate trenutnemu počutju. Upiranje občutkom lahko zadevo samo še poslabša. Sklenite prijateljstvo s tem kako se počutite, zato obravnavajte osamljenost kot starega prijatelja. Recite si: »Pozdravljena osamljenost. Vidim, da si se ponovno oglasila«. Ko si dopustimo, da spustimo naše tegobe in bolečine v srce z sočutjem, jih v resnici razorožimo.
Prepevaj
Skoraj nemogoče se je počutiti osamljen, ko poješ. Naj ti tvoj najljubši pevec dela družbo. Skupaj zapojta na karaokah.
Opomni se, da življenje ni samo lepo in zabavno
In da je jutri nov dan! Nihče od nas ni vedno dobre volje in vesel, življenje pa tudi ni ena sama zabava. Osamljenost je le neprijetna situacija v življenju in nič več. Vsa čustva so minljiva, pojavijo se in grejo.
Sporoči nam, kako se ti soočaš z osamljenostjo.