Če ste med tistimi, ki se neprestano sprašujejo kdaj postanete zares odrasli, vam bomo zadevo malce olajšali. Pravzaprav se resnično odraščanje dogaja nekje med 21. in 27. letom starosti. V tem času se spreminjamo oziroma se prelevimo iz mladostnika v odraslo in odgovorno osebo.

Nepopolna odraslost pri 27. letih pomeni da se oklepate vloge večnega otroka, ki ne želi odrasti.
ISKANJE SVOJEGA STILA
Kot najstniki smo kupovali obleke, ki smo jih oblekli le nekajkrat in jih nato zamenjali z novimo. Takrat smo dejansko iskali svoj osebni stil. Mislimo, da je v teh letih že vsakdo vsaj okvirno oblikoval svoj osebni stil in tako kupuje tudi oblačila.

iskanje svojega stila

Odraslost se pokaže, ko investirate v nekaj kakovostnih kosov oblačil, ki so primerni za različne priložnosti. Obleka res naredi človeka, saj se boste v takih oblačilih počutili drugače in ne več kot raztreseni najstnik.
CENITE SVOJ ČAS
Najstnik počne kar si želi, edina obveznost je šola in dobre ocene. Kar počne s preostalim časom, je popolna slika, kjer svojega časa ne ceni. A za najstnika je to popolnoma razumljivo in sprejemljivo. Kot odrasel človek, bi moral razmisliti kdo in kaj je najbolj vredno vašega časa. Najlažje boste opazili ali zapravljate svoj čas pri zmenkih. Se dobivate z ljudmi, od katerih lahko pričakujete resnost?
zmenek s pravo osebo
Odraslost je obdobje, kjer je čas preveč dragocen, da bi ga zapravljali z ljudmi, za katere globoko v sebi vemo, da niso pravi za nas.
Dajemo vam majhen nasvet, če ste še vedno samski, poslušajte svojo inuticijo in svojega časa ne zapravljajte s površinskimi ljudmi.
POSLUŠANJE MNENJA DRUGIH
Določena družba je sestavljena tako, da obsoja druge. Tisti drugi pa so navajeni tega obsojanja. Zaradi tega včasih pademo pregloboko v obremenjevanje z mnenjem drugih. Težko je preseči navado in glas, ki nam ves čas govori negativne stvari – kaj si bodo mislili drugi, nisem zmožen, ne znam, …

izstopanje iz družbe

Odraslost se resnično pokaže, ko premagamo strahove in dobimo “debelejšo kožo” in smo imuni na mnenja drugih.
Množica vas drži nazaj, a stopite iz nje in stojte za svojimi odločitvami. Kritizirajo namreč tisti, ki nikoli niso stopili na svojo pot. Tisti, ki uresničujejo svoje cilje, pa vas bodo spodbujali, ker vedo kako težko je včasih stati za svojimi odločitvami!
ŽELJA PO UGAJANJU DRUGIM
Vljudnost in prijaznost sta zelo lepi vrlini, a po drugi strani je pretirana prijaznost zamaskirana nesamozavest in želja po ugajanju drugim. Kot najstniki smo vsi iskali pripradnost določeni družbi, zaradi česar je včasih prišlo do pretirane prijaznosti. Odrasla doba je čas, ko znate uporabljati besedo “NE”. Je čas, ko veste kaj so vaše vrednote, stališča in želje.
S poznavanjem tega ste se nehali prilagajati in ugajati vsem, ker se zavedate da ste vi najbolj pomembni. S pretiranim ugajanjem drugim namreč pozabite nase, na svoje želje in stališča ter vrednote.
To ni arogantnost, neprijaznost ali nesramnost. Je le življenjska odločitev, da z vami nihče ne bo “pometal”. Bodite najprej iskreni do sebe, natobodite do drugih. Počasi boste videli, kdo resnično sprejema vas in vašo iskrenost!
ODGOVORNOST DO FINANC sestavljanje denarnega načrta
Finance so najboljši pokazatelj vaše odgovornosti, zrelosti in odraslosti. Zgodnja dvajseta leta so še sprejemljivo obdobje, kjer se še učite o financah. Vendar je proti koncu dvajsetih let definitivno čas, da si uredite finance.
Resnično finančno svobodni odrasli imajo narejen denarni načrt, ki se ga držijo. Kot najstnik je bilo vse lažje, saj ste z nasmeškom hodili k staršem po denar, a sedaj je čas, da se osvobodite od najstniškega razmišljanja!
Se prepoznate kot odrasla oseba ali ste še vedno v najstniških obdobjih?