Poletni dnevi so lahko težavni, če nimate klimatske naprave. Obstaja pa kar nekaj načinov za ohranjanje hladnega zraka v zaprtih prostorih, ne glede na to, kako vroče je zunaj.

Čeprav je klimatska naprava najbolj priljubljena izbira za hitro hlajenje prostora, ni vsak dom opremljen s centralnim sistemom klimatizacije. In čeprav lahko okenske klimatske naprave omilijo vročino, morda niso najlepšega videza in energijsko učinkovite.

Na srečo obstaja veliko možnosti za hlajenje prostora brez klimatske naprave. Za začetek lahko okna zakrijete s senčili, polkni ali izoliranimi zavesami. Tukaj je nekaj ustvarjalnih trikov za hlajenje doma v poletnih mesecih brez klimatske naprave.

Zagrnite okna

Če pustite okna nepokrita v najbolj sončnih urah dneva, prepustite precejšnjo količino toplote. Ko je zunaj peklensko vroče, je najbolj pametno preprečiti dostop sonca z uporabo rolet ali polken na zunanji strani stavbe. V notranjosti naj bodo žaluzije zaprte in zavese zagrnjene. Možnosti prekrivanja oken so različne: poskusite s senčili, izoliranimi zavesami ali zatemnitvijo oken. Te zaščitne pregrade so energetsko učinkovite in preprečujejo, da bi sončna svetloba in toplota vstopili v prostor.

Slika je simbolična.

Optimizirajte uporabo ventilatorjev

Ventilatorji so odličen način za hlajenje, vendar boste morali biti ustvarjalni, da jih kar najbolje izkoristite. Ustvarite osvežujoč prepih tako, da postavite ventilator nasproti odprtega okna. Če uporabljate okenski ventilator, mora pihati v vašo sobo ob najhladnejših urah dneva in navzven v najtoplejših urah dneva. Poskusite lahko tudi postaviti posodo z ledom pred ventilator, da dobite dodaten hladen sunek zraka. Če je mogoče, nastavite stropni ventilator tako, da se vrti v nasprotni smeri urinega kazalca, da potegne vroč zrak navzgor in ven.

Vklopite zračnike

Zračniki v kopalnici in kuhinji odvajajo toploto in vlago iz vašega doma. V poletnih mesecih pogosteje uporabljajte zračnike, ne le po tuširanju ali kuhanju, da ohladite svoj dom. Vključite jih čez dan, da bodo iz vašega doma odvajali vroč zrak.

Izklopite luči

Žarnice z žarilno nitko niso energetsko učinkovite. Le 10 % svoje moči uporabijo za oddajanje svetlobe in 90 % za oddajanje toplote. Prehod na LED diode lahko pomaga pri hlajenju vašega doma in hkrati zniža stroške energije. Poleg tega ugasnite vse svetilke, ko jih ne uporabljate.

Ne uporabljajte naprav, ki oddajajo toploto

Spremenite svoje navade v kuhinji tako, da ne uporabljate pečice. Namesto tega pecite zunaj na žaru ali se preusmerite na obroke, ki ne zahtevajo kuhanja. Hladne solate, zelenjava in jedi na osnovi sadja so poleti dobra izbira. Izogibajte se tudi dolgotrajni uporabi malih gospodinjskih aparatov, ki oddajajo toploto, kot so opekači kruha, mikrovalovne pečice, sušilni stroji ali sušilniki za lase.

Ponoči odprite okna

Ko sonce zaide, odprite okna in uživajte v svežem nočnem vetru. Uporabite mreže proti komarjem in muham, da spustite v notranjost svež zrak, ki hladi vaš dom čez noč. Samo ne pozabite zapreti oken in znova zagrniti zaves, preden se začne dan.

Slika je simbolična.

Zaščitite posteljo pred toploto

Postelje lahko zadržijo toploto, še posebej ponoči, ker se telesna toplota prenese na vzmetnice in blazine. Pomembno je, da za udobje ohranite hladen občutek. Uporabite hladilno blazino, hladilno vzmetnico, hladilne rjuhe ali posteljni nadvložek za lažje odvajanje telesne toplote in vlage. Lahko uporabite tudi naravni ajdov vzglavnik, ki ne zadržuje toplote kot običajne blazine. Bombažne ali lanene rjuhe vam lahko pomagajo ostati hladni v poletnih mesecih. Bombaž ima lastnosti uravnavanja toplote, saj hitro absorbira vlago in izboljša vaše udobje.

Trik je tudi, da spite na rahlo vlažnih rjuhah. Izhlapevanje vode bi vas moralo ohladiti. Za večji učinek prižgite še ventilator. Čeprav se sliši nenavadno, lahko poskusite posteljnino pred spanjem dati v zamrzovalnik.

Spustite se nižje

Toplota se dviga, zato je najhladnejši zrak tisti, ki je bližje tlom. Poskusite spati na kavču v kleti ali v pritličju vašega doma namesto v drugem nadstropju. Lahko pa tudi svojo vzmetnico postavite na tla, da izkoristite hladnejši zrak.

Osredotočite se na svojo telesno temperaturo

Poleg hlajenja prostora se osredotočite tudi na vašo telesno temperaturo. Na voljo je veliko načinov, kako ohraniti nizko telesno temperaturo med vročimi poletnimi meseci. Položite ledene ali hladne obkladke na točke srčnega pulza, kot sta vrat in zapestje. Ohranjajte hidriranost z ledeno vodo in brezalkoholnimi pijačami. Pametno izbirajte oblačila, ki so ohlapna, zračna (bombažni materiali) in svetlejših barv, ki ne absorbirajo toplote.

Avtor: M.B.

Vir: bhg.com