Domači repelent proti komarjem je naraven način, ki odganja komarje in je preprost za pripravo. Piki komarjev lahko na vašem telesu pustijo velike, srbeče rane, včasih lahko pride tudi do alergijske reakcije. Domače pršilo proti komarjem žuželk ne ubije, ampak jih le odganja vonj sestavin. Komerciali repelenti proti komarjem običajno vsebujejo sintetične kemikalije, ki lahko povzročijo draženje kože in izpuščaje. Naravni repelenti proti komarjem pa žuželke odganjajo z vonjem eteričnih olj, ki so načeloma varna tudi za občutljivo kožo.

Naravne sestavine za domače pršilo proti komarjem

Za repelent proti komarjem se lahko uporablja več naravnih eteričnih olj, vključno z: EO cimeta, EO citronele, EO poprove mete, EO mačje mete, EO evkaliptusa, EO sivke, neemovim EO, EO limonske trave, EO soje, EO čajevca, EO geranije, EO timijana in EO rožmarina. Vendar po vsem svetu je več kot 3000 vrst komarjev in vsa eterična olja ne bodo na njih delovala kot repelent. Najučinkovitejša olja za odganjanje komarjev so odvisna od tega, kje živite in katere vrste komarjev so značilne na vašem območju.

Slika je simbolična.

Komarje odganjata tudi vonja po limoninem soku in kisu, kis pa lahko draži kožo. Razpršite pa ga lahko po zunanjih prostorih oz. predmetih.

Kako narediti naravni sprej proti komarjem

Recepti za naravno pršilo proti komarjem so sestavljeni iz tekoče osnove in eteričnih olj. Sledite tem korakom, da pripravite svoj repelent proti komarjem:

  1. Pripravite sestavine: potrebovali boste pol skodelice destilirane vode, pol skodelice hidrolata hamamelisa, čistilnega alkohola ali kisa in 30 do 40 kapljic eteričnega olja po vaši izbiri. Alkohol lahko povzroči draženje kože, hamamelis pa je najnežnejša možnost za razpršila.
  2. Ustvarite dišavo po meri: kombinirajte eterična olja, da ustvarite vonj po meri. Vaše doma narejeno pršilo proti komarjem lahko služi kot naravno sredstvo za odganjanje žuželk, odvisno od kombinacije olj. Na primer eterično olje cedre odganja tudi klope, eterično olje sivke pa komarje, muhe in klope.
  3. Sestavine nalijte v plastenko z razpršilom. Pretresite, da dobro premešate tekočino. Po potrebi jo razpršite. Pred vsako uporabo morate stekleničko pretresti, ker se bodo olja in tekočina sčasoma ločila.
Slika je simbolična.

Ali so eterična olja strupena?

Nekatera eterična olja so lahko strupena za majhne otroke, če jih nanesemo neposredno na kožo, zato se vedno prepričajte o varni uporabi eteričnih olj. V prodaji so tudi naravna razpršila proti žuželkam, ki so varna za otroke.

Recept: Pršilo proti komarjem iz sivke, vanilje in limoninega soka

Uporaba eteričnega olja sivke proti komarjem odganja škodljivce tudi takrat, ko je vonj sivke za nas tako prijeten in pomirjajoč. To je zato, ker ima eterično olje sivke spojine, kot so limonen, linalol, evkaliptol in kafra, ki so vsi naravni repelenti proti komarjem.

Slika je simbolična.

Vanilja je tudi močan repelent proti komarjem, kisla vsebnost limoninega soka pa prispeva k mešanici, da odžene komarje.

V destilirano vodo dodajte 10 – 12 kapljic eteričnega olja sivke, 3 – 4 žlice ekstrakta vanilje in 3 – 4 žlice limoninega soka ter vlijte v stekleničko z razpršilom. Mešanico pretresite in jo uporabite kot odlično naravno sredstvo proti komarjem.

Več receptov za naravna pršila proti komarjem

Avtor: M.B.

Vir: masterclass.com; indiatoday.in