Začnite pomladno sezono v stilu in ustvarite svež, poživljajoč videz vašega doma

To sezono privoščite svojemu domu pomladno osvežitev. Barve, vzorci in lahkotnost materialov naj spremljajo ideje pomladne dekoracije. Pomembni so tudi cvetlični vzorci in sveže spomladansko cvetje, ki prijetno vzpostavijo sinergijo med notranjostjo in zunanjostjo.

Tukaj je nekaj idej strokovnjakov za notranjo opremo, kako lahko v dom vnesete pomladni pridih.

Dekoracija mize s pomladnim pridihom

Tako kot dekoracija praznične mize, je pomladna miza lahko čudovit način za praznovanje pomladne sezone s prijatelji in družino. Tako za vašo jedilno mizo ustvarite edinstveno, elegantno in vabljivo vzdušje. »Paleta pastelnih barv je odlična osnova za ustvarjanje svežega, energičnega zaključka. Za sodoben pogled na velikonočno mizo vključite sproščene elemente, dodajte steklo s teksturami ali naravne poudarke za eleganten videz. Če želite nepozabno vzdušje, razmislite o dodajanju osebnih poudarkov, kot so pogrinjki ali cvetlični aranžmaji,« svetuje vodja notranje opreme pri Ikeji, Clotilde Passalacqua.

Slika je simbolična.

Nekaj stvari, ki jih izberite za ustvarjanje mize s pomladnim pridihom:

 • barvit namizni prt,
 • namizni prtički,
 • držala za prtičke,
 • ročno tkani pogrinjki,
 • jedilni pribor, kozarci in krožniki v pastelnih barvah,
 • sveče in svečniki,
 • vaze s cvetjem ali lončnice,
 • čokoladna jajčka, ki so lahko odlična popestritev velikonočne mize.

Pomladni venček za okrasitev vhodnih vrat

Pomlad povezujemo s prebujanjem narave in čudovitimi cvetočimi rožami. Številne rože cvetejo v tej sezoni in zakaj ne bi tega obeležili s čudovitim pomladnim venčkom? Lahko naredite tudi korak dlje in oblikujete lepo pomladno sliko, ki jo obesite na svoja vrata.

Slika je simbolična.

Kako izdelati dolgotrajni spomladanski venček:

 • Uporabite mešanico živih čebulnic, ki postopoma rastejo in se odpirajo v čudovito dišeče cvetove – hijacinte in pritlikave narcise so odlična izbira.
 • Dodajte sveže listje, veje s cvetovi in rože, nabrane z vrta ali iz cvetličarne, kot na primer šopki narcis.
 • Vpletite jih v venec, nato pa jih zamenjajte, ko začnejo veneti, saj bodo vaše čebulice še vedno močne.
 • Ko čebulice dočakajo svoj dan odcvetelosti, jih posadite na vrt, kjer bodo naslednje leto lahko spet zacvetele.

Osvežite dekorativni tekstil

Hiter, enostaven in poceni način, kako lahko domu dodate svežino in barvitost pomladi, je, da svoj prostor opremite z novim dekorativnim tekstilom, kot so vzglavniki, blazine, odeje in pregrinjala.

Nikoli ne boste zgrešili s cvetličnimi blazinami ali blazinami svetlejših barv, kot jih imate običajno. Za večji učinek zamenjajte eno ali dve blazini z rožnatimi odtenki ali naravnimi vzorci. »Soba, polna tekstur, plasti in barv, je vznemirljiva in poživljajoča,« pravi ustanoviteljica in glavna oblikovalka pri Rise Interiors, Mary Jo Major. »Kot vodilo, blazine za kavče so najboljše v velikosti 50 x 50 cm, za postelje 60 x 40 cm in majhne blazine za fotelje.«

Dekorativni tekstil iz debelejših materialov shranite za zimski čas, za pomlad pa uporabite lahkotnejše materiale s svetlejšimi barvnimi odtenki ali s cvetličnimi motivi.

Ustvarite zabavno velikonočno vzdušje

Večina nas pomlad povezuje z verskim praznikom veliko nočjo. Čas za druženje s prijatelji in družino, ko si mnogi od nas izmenjujejo čokoladna darila in sodelujejo v iskanju velikonočnih jajc. Velikonočna dekoracija doda pravo piko na i temu prazničnemu vzdušju.

Ustvarite ali kupite lahko številne velikonočne okraske, kot so pobarvana jajca, domače velikonočne košare, velikonočno drevesce, okraski za mizo …

Z zavitimi darili v obliki zajčjih ušes, okrašenimi z rožicami in trakovi, ter z majhno skledo čokoladnih jajc lahko ustvarite čudovito dobrodošlico vašim gostom.

Slika je simbolična.

Zamenjajte okenske zavese

Ko dnevi postanejo toplejši in svetlejši, pospravimo svoja težka zimska oblačila in jih zamenjamo za lahkotnejša. Enako velja za zavese. »Opustite temne in težke zimske zavese in jih zamenjajte za svetlejše lepše barvne odtenke pomladi,« predlaga urednica revije Country Homes & Interiors, Andréa Childs.

Težke okenske zavese zamenjajte z lažjimi tkaninami ali popolnoma odstranite zavese, da boste v prostor spustili čim več svetlobe.

Izberite sezonske barve

Če želite v svoj dom prinesti pomladno vzdušje skozi vse leto, so ključne ideje o barvnih odtenkih prostora. Te barve so lahko na tapetah, stenah ali celo pohištvu.

Preproste zamenjave, kot so blazine, zavese in pregrinjala, lahko spremenijo videz celotne sobe, vendar pomislite tudi na manjše kose pohištva ali celo na dodatke sezonskega cvetja.

Preuredite pohištvo

To seveda lahko storite kadarkoli v letu. Svoje domove uporabljamo v različnih letnih časih in temu se radi prilagodimo.

Spomladi boste morda ugotovili, da vam je bolj udoben bivalni prostor odprtega koncepta. Pogosteje se premikate med hišo in vrtom ali celo odprete sobo. Ali pa premaknete kavč, da imate boljši pogled na vrt, ko zacveti.

»Preprosto in popolnoma brezplačno premikanje pohištva ima lahko velik vpliv na videz in počutje. Potrebujete le malo mišic in morda dodatnega pomočnika,« se strinja Ginger Curtis iz Urbanology Designs.

Lahko se poigrate tudi s stranskimi mizicami, usmerjenostjo klubske mizice, talnimi oblogami …

Osvežite prostor z rožami

Sveže cvetje je sinonim za ideje pri spomladanskem dekorju. Prepogosto se osredotočamo na formalne aranžmaje in pozabljamo na vsakodnevne šopke, ki lahko vnesejo v naše domove pomlad. Samo nekaj sveže nabranih cvetov ali lonček s spomladanskimi čebulicami lahko spremenijo vzdušje prostora in ga popeljejo iz zimske strogosti v pomladni optimizem.

»Pripeljite zunanjost z izbiro popolnih odtenkov cvetov,« pravi Cortney McClure iz Cortney McClure Design.

Avtor: M.B.

Vir: homesandgardens.com