Večno starševsko vprašanje v mesecu juniju – kaj kupiti ali podariti šolarju za zaključek šolskega leta. Oziroma, ali je nagrada za zaključek šolskega leta sploh potrebna in vzgojna?
Ker živimo v potrošniški družbi, se obeleževanju konca šolskega leta z obdarovanjem bržkone ni mogoče izogniti. Tudi če kot straši prisegate na nematerialne vrednote, bo otrok ali mladostnik težko razumel, zakaj so vsi njegovi sošolci in prijatelji dobili takšno ali drugačno darilo, le on pa ničesar.
Kljub temu ne gre vreči puške v koruzo. Za darilo ob koncu šolskega leta ni treba, da je materialno. Ni treba, da je mobilni telefon, tablica, računalnik, kolo ali bankovec v kuverti. Sami najbolje poznate svojega šolarja ali šolarko, a vseeno zapišimo nekaj namigov za lažji razmislek in možgansko viharjenje pri iskanju idej.
druženje v naravi
Redkokateri šolar ali dijak se ne bi razveselil poletnega tabora v naravi. Vir fotografije: mountain.org
NEPOZABNO DOŽIVETJE:
Marsikateri otrok in mladostnik se bo razveselil nenavadnega doživetja. Spanje na seniku, rafting, nočni orientacijski pohod, obisk adrenalinskega parka, spanje v divjini, ogled njemu ali njej najljubšega športnega dogodka, obisk tematskega parka, vstopnica za koncert ali glasbeni festival … izkustveno darilo bo ostalo v spominu mnogo dlje kot elektronska naprava. Ob tem ne gre pozabiti tudi na to, da izkustva človeka trajno obogatijo.
KDAJ STE NAZADNJE POČELI KAJ NENAVADNEGA?
Verjetno poznate zgodbo, ko otrok vpraša očeta, koliko zasluži v eni uri in ga nato prosi za 10 evrov, da bi kupil eno uro očetovega časa. Če zaradi številnih obveznosti med letom nimate časa za kaj več kot vsakodnevno rutino, podarite svojemu osnovnošolcu ali dijaku svoj čas. Kot družina si privoščite kaj nenavadnega, odštekanega. Za to ne potrebujete nujno veliko denarja. Odpravite se na peš popotovanje od Ljubljane do Pirana, zajahajte kolesa in se odpeljite v Prekmurje ali pa se odpravite na organiziran vikend preživetja v notranjske gozdove.
igra na prostem
Bolj kot materialno darilo si bodo vaši šolarji zapomnili nepozabno doživetje. Podarite jim ga!
PODARITE ZNANJE NA ZABAVEN NAČIN
Se vam zdi, da vaš šolar ali dijak nad ničemer od naštetega ne bi bil navdušen? Še vedno lahko posežete po bolj tradicionalnih darilih v obliki poletnih tečajev, taborov in športnih dejavnosti. Je navdušen nogometaš? Podarite mu udeležbo na poletnem nogometnem taboru. Podarite lahko tudi tečaj preživetja v naravi, tečaj potapljanja, poletni jezikovni tabor, delavnico programiranja, udeležbo na LAN-partyju … možnosti je nešteto.
Ne glede na to, kaj boste izbrali, bo vaš šolar z izkustvenim darilom zagotovo pridobil mnogo več kot z najnovejšim modelom mobilnega telefona ali tabličnega računalnika.