Hygge ali umetnost dobrega življenja. V zadnjem času veliko slišimo o sreči in  srečnem življenju Dancev in o vzgoji danskih otrok. Zbrali smo nekaj napotkov, ki jih v svojem priročniku navaja Meik Wiking, direktor inšituta za srečo iz Københavna.

Vzdušje

Ko Dance vprašajo, kaj najbolj povezujejo z življenjskim slogom hygge, jih kar 85% omeni sveče. Dobra polovica Dancev skoraj vsak jesenski ali zimski dan prižge vsaj eno svečo, najraje pa imajo naravne in ekološke- dišeče sveče namreč tam veljajo za umetne.

Poleg sveč Danci veliko pozornosti namenjajo tudi ostali razsvetljavi, ki se je razvila zaradi pomanjkanja svetlobe, od oktobra do marca je na Danskem dovolj le ene stvari: teme.

svečke
Svečke bodo pričarale domače vzdušje.

Prisotnost

Bodite prisotni tukaj in zdaj. Ugasnite telefon!

Užitek

Kava, čokolada, piškoti, kolači, sladkarije – privoščite si te pregrehe.

Glede na poročilo evropskih proizvajalcev sladkarij Danci letno pojedo 8,2 kilograma slaščic in zaostajajo le za Finci – ti so svetovni prvaki v sladkosnednosti in pospravijo dvakrat več sladkarij kot povprečni Evropejci. Najbolj znana danska sladica je dansko pecivo iz listnatega testa in kremastega nadeva iz sladkorja, sadja ali oreškov.

Dance pa osrečujejo tudi topli napitki. Čaj, vroča čokolada ali kuhano vino so zelo priljubljeni, vendar pa še vedno najraje pijejo kavo.

vroča čokolada
Privoščite si skodelico vroče čokolade.

Hvaležnost

Bodite hvaležni za vse in ne pozabite, da bi lahko bilo še slabše.

Udobje

Sprostite se. Vzemite si odmor. Sprostitev je pomembna.

In ne samo to – v modi je tudi sproščen slog oblačenja. Danska moda je preprosta, minimalistična in elegantna, a še zdaleč ne zategnjena.

Nujno morate imeti šal – to velja za moške in ženske. Čim daljši je ta modni dodatek, tem bolje je videti.

Na Danskem se skoraj vsi oblačijo v črno. Poleti je sicer dovoljen nekoliko širši izbor odtenkov. Če ste izjemno drzni, lahko celo oblečete sivo.

Povezanost

To je morda najpomembnejši pogoj za srečo. Večina znanstvenikov se strinja, da so socialni odnosi ključni za človekovo zadovoljstvo. Skoraj 60% Dancev sicer meni, da je najprijetneje v družbi treh ali štirih oseb.

In kako živeti hygge čez vse leto?

Januar – filmski večer

Februar – smučarski izlet

Marec – pričarajte si doma utrip najljubše države

April – pohod in kuhanje na odprtem ognju

Maj – uživanje na kakšnem podeželskem vikendu

Junij – skuhajte bezgov sirup

Julij – poletni piknik

Avgust – gledanje zvezdnih utrinkov

September – nabiranje gob

Oktober – kostanj

November – mesec kuhanja juh

December – kuhano vino in sladkarije