Zelo malo ljudi dejansko uživa v gospodinjskih opravilih, kot je čiščenje kopalnice in kuhinje, pranje perila in likanje. Toda, ali ste se kdaj vprašali, kako bi vam ta vsakodnevna opravila lahko koristila na drugačen način? Kaj, če bi vam pomagala pri izgubi kalorij in izboljšanju vaše kondicije? Presenečeni boste nad tem, koliko kalorij lahko dejansko porabite s temi opravili.

Raziskava podjetja Waren Kitchens je razkrila, da povprečna oseba vsak mesec porabi več kot 50.000 kalorij zgolj z opravljanjem gospodinjskih opravil. To pomeni, da na dan porabite kar 1478 kalorij.

Tu je nekaj gospodinjskih nalog, ki bodo resnično koristile vaši formi:

Umivanje tal

Raziskava Waren Kitchens ocenjuje, da vsak teden porabimo 138 minut za umivanje tal, s čimer izgubimo kar 405 kalorij. To je enako, kot bi naredili 340 počepov, obenem pa še poskrbite za čistočo vašega doma.

Slike je simbolična.

Sesanje

Poleg tega, da s sesanjem poskrbite za čista tla, je tudi odlično za krepitev mišic na rokah in ramenih. S 132 minutami sesanja na teden porabite 387 kalorij.

Slike je simbolična.

Ni presenetljivo, da je tudi pometanje tal odlično za vadbo. Če združite umivanje, sesanje in pometanje tal, lahko vsak teden izgubite več kot 1000 kalorij brez potrebe po obisku telovadnice.  

Razkladanje avtomobila

Ste vedeli, da lahko z nakladanjem avtomobila in z razkladanjem tedensko porabite več kot 300 kalorij. Čeprav je dvigovanje nakupovalnih vrečk iz avtomobila dobro za kondicijo, ne pozabite na varnost. Pomislite na nasvete, ki vam pomagajo preprečiti morebitne poškodbe hrbta pri dvigovanju težkih predmetov.

Odpravljanje nereda

Vedno premikate stvari po hiši? Ne glede na to, ali gre za iskanje novega prostora za rastlino ali prestavljanje pohištva, lahko z odpravo nereda hitro postanete fit. Ko tečete gor in dol po stopnicah in premikate stvari, se ocenjuje, da porabite 240 kalorij dnevno.

Pranje perila

Pranje perila je lahko dolgotrajen in naporen proces. Ko napolnite pralni stroj, ga izpraznite, zlikate oblačila in jih pospravite, se verjetno počutite, kot da ste opravili vadbo.

Slike je simbolična.

Dobra novica? Opravili ste odlično vadbo. Vsak teden lahko z izvajanjem teh opravil izgubite več kot 700 kalorij.

Ko torej naslednjič opravljate gospodinjska dela, si zapomnite, da to ni le dolžnost, temveč je tudi priložnost za izgubo kalorij in izboljšanje vaše telesne kondicije. Tako boste lahko brez slabe vesti uživali v zasluženem počitku, dvignili noge in se bolje počutili v svoji koži.

Avtor: M.B.

Vir: goodhousekeeping.com