Z malo iznajdljivosti lahko ogrejete domači bazen, ne da bi za to zapravili kup denarja za grelnik bazena.

Ne bodite zadovoljni z ledeno mrzlim bazenom

Kopanje v bazenu je lahko osvežujoč način, da se ohladite v vročih poletnih dnevih. Vseeno vas zaradi temperature vode lahko trese in hitro iščete toplino brisače. Čeprav se preference razlikujejo med posamezniki, je temperatura vode okoli 26° C prijetna za večino otrok in odraslih. Vendar ne dovolj topla, da bi spodbudila rast alg in bakterij.

Slika je simbolična.

Toda ogrevanje vode v bazenu na 26° je lahko težka naloga. Električni ali plinski grelniki za bazene so eden od običajnih načinov za ogrevanje vode v bazenih. Vendar so tudi dragi načini same uporabe. Če ste pripravljeni biti malo ustvarjalni, obstaja veliko cenovno dostopnejših načinov, kako to ledeno vodo v bazenu spraviti na prijetno temperaturo.

Razširite solarno pokrivalo

Voda v bazenu izgublja toploto z izhlapevanjem. Ko sonce segreje vodo v bazenu, se ta topla voda dvigne na površje, od koder izhlapi. Solarno pokrivalo ustvarja oviro, ki preprečuje, da bi ogrevana voda ušla iz bazena. Prevleke imajo tudi majhne zračne žepke, ki so po videzu in občutku podobni foliji iz mehurčkov. Ti zajemajo toploto sonca in jo prenašajo na vodo. S tem pokrivalom bazena lahko dvignete temperaturo vode v bazenu za kar 11 stopinj.

Slika je simbolična.

Uporabite črno vrtno cev

Navijte 100 do 150-metrsko vrtno cev črne barve v bližini bazena tako, da prejme veliko neposredne sončne svetlobe. Taka cev bo absorbirala sončno toploto. En konec cevi povežite s črpalko, ki je nastavljena za črpanje vode iz bazena, ali celo uporabite kar črpalko iz bazena. Drugi konec pa postavite v bazen. Ko črpalka črpa vodo iz bazena in jo potiska skozi cev, črna cev segreje vodo, preden jo vrne nazaj v bazen.

Slika je simbolična.

Plavajoči solarni obroči

Solarni obroči delujejo podobno kot solarno pokrivalo, vendar so enostavnejši za uporabo. Vsak obroč ima premer okoli 150 cm. Ko je združenih več v bazenu, delujejo kot solarno pokrivalo, ki preprečuje, da bi ogrevana voda zapustila bazen, medtem ko absorbira toploto sonca in jo prenaša v vodo. Solarne obroče je lažje namestiti in odstraniti kot pokrivalo polne velikosti. Vendar pa niso tako učinkoviti pri segrevanju vode.

Položite solarne podloge

Uporaba solarnih podlog za ogrevanje bazena je podobna uporabi črne cevi za segrevanje vode. Solarna podloga je sestavljena iz ravne črne vinilne blazine in v njej se nahaja vrsta, ki zadržujejo vodo. Podloga leži ravno na strehi ali drugi površini, kjer lahko absorbira toploto sonca. Črpalka črpa vodo iz bazena in jo potiska skozi cevi v podlogi. Tako segreva vodo, preden jo vrne nazaj v bazen.

Črne vreče za smeti

Ker temno obarvani predmeti absorbirajo sončno toploto, bo polaganje črnega materiala z veliko površino na vaš bazen pomagalo segreti vodo. Eden od načinov za uresničitev tega je, da v bazen položite velike črne vreče za smeti. Ja prav ste prebrali – vreče za smeti. Vreče bodo absorbirale toploto in jo prenesle na vodo v bazenu. Hkrati pa bodo služile tudi kot ovira, ki preprečuje izhlapevanje tople vode s površine bazena. Vreče lahko plavajo samostojno, za najboljše rezultate uporabite debelejše vreče.

Ustvarite grelnik bazena na drva

Če imate na svojem dvorišču kurišče, razmislite o pripravi preprostega grelnika bazena na drva. Kupite nekaj bakrenih cevi in majhno črpalko. Popeljite bakreno cev skozi ognjišče, nato pa oba konca cevi pritrdite na vrtno cev. Eno vrtno cev napeljite do črpalke v bazenu ali filtrirne črpalke bazena, drugo pa spustite v bazen. Zakurite velik ogenj in nato zaženite črpalko. Ognjišče segreva vodo, ko teče skozi bakreno cev, in vrača toplo vodo nazaj v bazen.

Tekoče solarno pokrivalo

Tako kot standardno solarno pokrivalo obstaja tudi tekoče, ki ustavi izgubo tople vode. Pregrado tvori tanek sloj alkohola. Alkohol je manj gost od vode, zato ostane na površini bazena. Ustvari film, ki preprečuje izhlapevanje vode. Čeprav ni tako učinkovito kot standardno solarno pokrivalo, lahko vseeno zmanjša izhlapevanje tople vode iz bazena za kar 85 odstotkov.

Zgradite ali kupite vetrobransko steklo

Veter, ki piha po površini bazena, lahko pospeši proces izhlapevanja, zaradi česar voda v bazenu hitreje izgubi toploto. Če živite na vetrovnem območju, razmislite o gradnji ali nakupu vetrobranskega stekla. S tem zaščitite svoj bazen pred vetrom in mu omogočite boljše zadrževanje toplote. Če zaustavite veter, se bodo tudi kopalci v bazenu počutili bolje.

Investirajte v solarni grelnik za bazen

Slika je simbolična.

V solarnem sistemu za ogrevanje bazena se voda črpa iz bazena v sončne celice, ki so nameščene na strehi doma. Celice nato segrejejo vodo, preden ta steče nazaj v bazen. Po podatkih Energy.gov solarni grelnik za bazene z namestitvijo stane od 3.000 do 4.000 dolarjev. Za razliko od običajnih plinskih in električnih grelnikov za bazene vas ta za uporabo in delovanje ne stane nič. Za najboljše rezultate uporabite sončne celice v tandemu s solarnim pokrivalom.

Avtor: M.B.

Vir: bobvila.com