Kis je nepogrešljiv pripomoček v vsakem gospodinjstvu, ne samo za kuhanje, ampak tudi za čiščenje. Uporaben je kot čistilo za različne načine, na katere morda še niste pomislili.

Čistilo za okna

Ni vam treba kupovati komercialnih čistil za okna. Lahko si ga naredite preprosto sami. Napolnite čisto embalažo z razpršilom, v katero vlijete enako količino kisa in destilirane vode. Označite steklenico z etiketo ali napisom in vaše čiščenje se lahko začne.

Namig: Če vam kis ne diši, lahko v stekleničko dodate približno 10 kapljic vašega najljubšega eteričnega olja.

Čiščenje kopalnice

Pogosto se v kopalnici srečujemo z ostanki mila in vodnega kamna. Če želite odstraniti ostanke mila s keramičnih ploščic in stekla, napolnite embalažo z razpršilom z dvema deloma kisa in enim delom detergenta za pomivanje posode. Razpršite domače čistilo na umazane površine in pustite stati pet minut, da začne z delovanjem. Nato zdrgnite s krtačko ali obrišite s krpo iz mikrovlaken.

Isto raztopino lahko uporabite za čiščenje umivalnikov in pultov.

Za vodne madeže na steklenih vratih prhe nalijte kis v skodelico in ga segrejte v mikrovalovni pečici za 30 do 45 sekund. Topel kis nalijte v embalažo z razpršilom, nato pa dodajte še nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Poškropite čistilo po vratih prhe in pustite delovati pet minut. Nato ga odstranite z gobico, vrata sperite z vodo in jih do suhega obrišite s krpo iz mikrovlaken.

Opozorilo: Ne uporabljajte raztopine s kisom, če imate tuš kabino ali tla iz naravnega kamna, saj lahko kislina trajno poškoduje kamen.

Čiščenje prhe

Če vam glava prhe zaradi usedlin vodnega kamna ne deluje več pravilno, vam bo kis pomagal raztopiti usedline, ki zamašijo vodne curke. Dobro deluje tako pri odstranljivih kot tudi neodstranljivih prhah.

Namig: Postopek čiščenja začnite pred spanjem. Čez noč pustite, da se glava prhe namoči v kisu in raztopi usedline vodnega kamna.

Čiščenje WC školjke

Čistila za straniščno školjko so lahko draga. Naredite sami domače čistilo z le nekaj sestavinami, ki jih imate gotovo doma in prihranite.

Ključ do bleščeče čiste WC školjke je uporaba sode bikarbone skupaj z belim kisom.

Izboljšajte svojo rutino pranja perila

Pri pranju perila bo steklenica belega kisa nepogrešljiva. Ta dramatično izboljša vašo rutino pranja perila.

Kis pomaga odstraniti vonj po plesni, odstrani ostanke detergenta in usedline s pralnega stroja in vodnega kamna iz likalnika.

Čiščenje kuhinje

Kulinarično moč kisa pozna vsak mojster kuhinje, z njim pa lahko očistimo tudi številne površine v kuhinji. Ste vedeli, da vam kis pomaga pri:

  • odstranjevanju madežev in vonjav iz mikrovalovne pečice,
  • poskrbi, da bodo naprave in površine iz nerjavečega jekla brez madežev,
  • odstrani vodni kamen iz kavnih aparatov in kuhalnikov vode,
  • očisti zamaščeno kuhalno ploščo ali kuhinjsko napo,
  • pri čiščenju lepljivosti na silikonskih pekačih,
  • odstranjevanju vonjav iz pomivalnega stroja.

Odmašite umivalnike

Če želite s kisom odmašiti kopalniške umivalnike ali kuhinjske odtoke, v odtok zlijte vsaj en liter vrele vode.

V srednje veliki skledi zmešajte eno skodelico vroče vode, eno skodelico sode bikarbone in eno skodelico kisa. To bo precej zašumelo.

Mešanico kisa nato zlijte v odtok in pustite delovati vsaj 10 minut.

Končajte s spiranjem odtoka z drugim litrom vrele vode.

Naravno uničite plevel

Ko bo vaš dom bleščeče čist, vam kis lahko pomaga tudi pri urejanju zunanje okolice. Če plevel prodira skozi razpoke dovoza ali pešpoti, ga na hitro popršite s kisom. Ocetna kislina deluje pri zatiranju plevela, ne da bi naravi dodali močne kemikalije.

Avtor: M.B.

Vir: thespruce.com