Bi radi vedeli, ali bo vaš otrok uspešen v življenju? Znanost je izpostavila nekaj poudarkov s področja obnašanja otrok, ki nakazuje na uspeh kasneje v življenju; na izobraževalnem, poslovnem ali katerkoli drugem področju. Razumljivo, saj je pojmovanje uspeha precej subjektivno.

Tukaj so ugotovitve raziskovalcev o tem, kaj počnejo otroci s posebej svetlo prihodnostjo.

Dobre bralne in pisne sposobnosti

Raziskava, ki jo je objavil Journal of Personality and Social Psychology, je pod drobnogled leta 1960 vzela več kot 364 tisoč šolarjev v ZDA. Ponovno so jih testirali 11 in 50 let kasneje. Tisti, ki so bili že kot šolarji bolj pismeni, so kasneje v življenju dosegli višjo stopnjo izobrazbe, našli so si boljše službe, zaslužili več in bili tako bolj uspešni.

Šola jih res zanima

Raziskava Marion Spengler je ugotovila, da uspeh kasneje v življenju nakazuje tudi stopnja zanimanja. Specifično obnašanje v srednji šoli ima tako dolgoročen vpliv na življenje v odrasli dobi.

uspešna v šoli

So odgovorni študentje

Življenje bo precej bolj radodarno z učenci, ki se že zgodaj naučijo prevzemati odgovornost. Mednje spadajo; redno obiskovanje pouka, delanje domače naloge in resnost pri opravljanju izpitov.

Pomagajo pri gospodinjskih opravilih

Strokovnjaki so jasni: če otrok za sabo ne pospravi krožnika, ga mora nekdo drug. In v tem primeru ne le, da ne opravijo svojega dela, niti se ne naučijo, da delo mora biti opravljeno in da vsakdo prispeva k celoti.

Zgodaj se učijo matematiko

Študija, ki so  leta 2007 opravili pri 35 tisoč predšolskih otrocih v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji je pokazala, da lahko zgodnje učenje matematike pomeni veliko prednost. Otroci, ki znajo pred vstopom v šolo šteti in so jim jasni tudi drugi osnovni matematični koncepti,  so boljši tudi na drugih področjih, recimo pri branju.

Izmikajo se staršem

Če so vaši otroci pravi uporniki potem stisnite zobe, kajti nekaj dobrega se vendarle lahko izcimi iz tega. Študija je vzela pod drobnogled prihodke in izobrazbeno stopnjo otrok, ki so obiskovali šolo v Luksemburgu v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Otroci, ki so se upirali staršem in avtoriteti, so dlje časa ostajali v izobraževalnem sistemu.

So neustrašni

Neustrašnost je osebnostna lastnost, ki je tesno povezana z uspehom. V osnovi pomeni,  da taki otroci vztrajajo pri svojih ciljih, še posebej dolgoročnih in se ne predajo kar tako.