Večina nas nima časa za temeljito čiščenje doma. Vendar čiščenje kopalnice ni tako neprijetno, če zanjo redno skrbite. Zaradi vsakodnevne uporabe kopalnica postane umazana: umivanje zob, sušenje las s fenom, ličenje, peneča kopel. Čeprav morda redno čistite prho, umivalnik in stranišče, lahko zlahka spregledate zahrbtna mesta, kjer se skriva umazanija.

Redno čiščenje vaše kopalnice vam bo pomagalo omejiti mikrobe, umazanijo in nered ter neprijetne težave, kot so vodni madeži in zamašeni odtoki. Osvojite dnevne in tedenske navade, da bo vaša kopalnica enkrat za vselej čista.

 

1. Obrišite stene prhe

Z majhno krpo obrišite vodo s sten ali stekla prhe, da preprečite vodne madeže in kopičenje mineralov. Če tega ne storite, ne boste videli le vodnih madežev na stenah, ampak bodo kasneje ti vodni madeži ustvarili strjeno belo strukturo. Če želite kar najbolje zaščiti svoje stene pred vodnimi madeži, jih obrišite vsak dan.

2. Očistite umivalnik

Za lažje čiščenje imejte zalogo razkužilnih robčkov vedno blizu kopalniškega umivalnika. Hitro brisanje umivalnika in pipe, po tem ko ste si umili roke ali zobe, bo vašo kopalnico pustilo sveže očiščeno. Tako preprečite nabiranje vodnih madežev in umazanije.

 

3. Čiščenje tal

Verjeli ali ne, čiščenje tal se vam bo zdelo manj zastrašujoče, če boste to opravilo dodali na dnevni seznam ali vsak drugi dan. V kopalnici imejte mini sesalnik ali metlo, da lahko hitro počistite tla, preden odidete. V kopalnici se naberejo lasje in prah. Ne pozabite na bolj zakotna mesta, kjer se umazanija in prah neopazno nabirata – pod omaricami, za straniščem in v kotih.

 

4. Poskrbite za stranišče

Če zanemarjate stranišče, se izpostavljate mikrobom. Čiščenje stranišča s čistilno raztopino ohranja bakterije pod nadzorom. Školjka pa je videti čista. Čistilo za straniščno školjko shranite tik ob straniščni školjki, da vas bo opominjal na čiščenje. Higienske robčke lahko uporabite tudi za čiščenje straniščnih površin. Čistite straniščno školjko vsakodnevno ali vsaj tedensko.

 

5. Ohranjajte površine čiste

Ko imate malce več časa, izkoristite priložnost za čiščenje vseh zgoraj opisanih kopalniških površin (prhe, kadi, umivalnika, omaric, tal). Ta tedenska naloga vam bo pomagala vzdrževati osnovno raven čistoče. Če se kdo pojavi nenapovedano, vam ne bo treba skrbeti za lase na tleh kopalnice, umazan pokrov straniščne školjke ali madeže zobne paste po vsej pipi.

Združite svoje najljubše čistilo s kompletom rokavic in seznamom glasbe, da ustvarite prijetno razpoloženje, ko se lotite dela. In če uživate v tem, kako je vaša kopalnica sveža, lahko to opravilo vedno dodate na vaš tedenski ali dvotedenski urnik.

Enkrat na mesec (ali manj pogosto)

Vzemite si čas za reorganizacijo svojih omaric in prostora za shranjevanje ter odstranite vse, česar ne potrebujete. Preprečevanje nereda in sprostitev dragocenega prostora za shranjevanje bo prispevalo k splošni čistoči vaše kopalnice. In nenazadnje očistite žaluzije, zavese za prho in prezračevalne rešetke. Tako se bo kopalnica skoraj bleščala od vrha do tal.

 

Avtor: M.B.

Vir: allrecipes.com