V vsakem gospodinjstvu je pralni stroj nepogrešljiva naprava, ki nam prihrani veliko truda pri pranju oblačil. Da bi ohranili svoj pralni stroj v vrhunski formi in obvarovali svoja oblačila, morate biti pozorni na to, kaj lahko perete v njem. Neprimerna oblačila ali predmeti povzročijo poškodbe pralnega stroja ali uničijo naša najljubša oblačila.

Predstavljamo vam seznam 13 stvari, ki jih nikoli ne bi smeli dati v pralni stroj:

Oblačila, ki zahtevajo kemično čiščenje ali ročno pranje

Prva pomembna stvar je, da vedno upoštevajte oznake za nego na oblačilih. Ta opozorila so na etiketah natisnjena z razlogom. Če oblačilo zahteva kemično čiščenje ali ročno pranje, ga nikoli ne dajte v pralni stroj. Ta oblačila so običajno preobčutljiva, da bi zdržala grobo pranje v pralnem stroju.

Slika je simbolična.

Občutljive tkanine

Tudi če na določenem kosu oblačila ni izrecno navedeno, da ga ni mogoče dati v pralni stroj, bodite pazljivi. Oblačila iz svile, satena, čipke ali šifona se med pranjem zlahka uničijo. Tudi če se odločite za program za občutljivo perilo, se ti predmeti lahko skrčijo ali strgajo. Zato se raje odločite za ročno pranje vseh oblačil, ki vsebujejo te materiale, da se izognete nepotrebnim težavam.

Oblačila s potiskom in okraski

Oblačila, ki imajo na bleščice, sijoče okraske ali nalepke, niso primerna za pranje v pralnem stroju. Lepilo, ki drži te drobne okraske, se lahko raztopi v vroči vodi, kar lahko povzroči odstopanje okraskov. Tudi okraski, ki so prišiti na blago, se lahko strgajo med pranjem. Zato pri takih oblačilih raje uporabite ročno pranje.

Nekatere vrste puloverjev

Večina puloverjev je primernih za pranje v pralnem stroju. Toda puloverji iz kašmirja in volne so pogosto označeni kot primerni le za kemično čiščenje. Tu pa gre za eno izjemo glede tega pravila: preveč kemičnega čiščenja lahko poškoduje oblačila iz teh materialov. Zato jih raje operite ročno ali tvegajte in jih operite v pralnem stroju na programu za občutljivo perilo ali volno. Vedno uporabite hladno vodo, da preprečite krčenje. Volnene plašče pa le občasno predajte v kemično čiščenje, ko je to nujno potrebno.

Usnje in semiš

Oblačila iz usnja ali semiša niso namenjeni temu, da se zmočijo. Voda lahko povzroči madeže na usnju in razpoke v semišu. Namesto tega za čiščenje madežev na usnju uporabite krtačo za odstranjevanje umazanije, madeže pa obdelajte z belim kisom ali blagim milom, ali jih odnesite k strokovnjaku v čistilnico.

Usnje, ne glede na to, ali je pravo ali ne, se bo posušilo in začelo pokati, ko bo med pranjem izpostavljeno vodi. Namesto tega z mehko krpo in vodo, pomešano z blagim milom, očistite madeže ali pa odnesite v čistilnico.

Večina čevljev

Nekateri pari čevljem so povsem primerni za pranje v pralnem stroju, zlasti tisti iz platna, bombaža, najlona ali poliestra. Vendar, tako kot je zgoraj omenjeno, čevljev iz usnja ali semiša nikoli ne perite v pralnem stroju. Namesto tega se držite podobnih metod za čiščenje obutve, kot jih uporabljate za oblačila iz usnja ali semiša.

Slika je simbolična.

Modni dodatki in kopalke

Za nekatere modne dodatke, kot so kravate, kopalke ali nedrčki, je bolje, da jih ne dajete v pralni stroj. Kravate iz svile ali volne je priporočljivo ročno prati ali jih predati v kemično čiščenje. Nedrčki lahko hitro izgubijo svojo obliko, kovinski deli pa se lahko zataknejo v bobnu pralnega stroja ali poškodujejo druga oblačila v isti pralni seriji. Kopalke predstavljajo podoben problem, zato jih je najbolje ročno oprati ali pa jih damo v mrežasto vrečko z zadrgo, da med pranjem ostanejo na varnem.

Oblačila, ki so bila izpostavljena vnetljivim snovem

Če ste se slučajno polili z bencinom na črpalki, razredčilom, alkoholom ali katero koli drugo vnetljivo snovjo, potem taka oblačila ne smete takoj dati v pralni stroj. Vnetljive snovi lahko povzročijo nevarnost požara v pralnem stroju. Da ostanete varni, madež predhodno obdelajte z odstranjevalcem na osnovi topil, da vpijete maščobo, nato pa oblačilo rečno operite z vročo vodo in detergentom za pranje perila.  

Oblačila, prekrita z dlakami

Oblačila, ki ste jih nosili med ljubkovanjem svojega kosmatega najboljšega prijatelja, niso idealna za pralni stroj. Oblačila, odeje in brisače, ki so prepojene z dlakami hišnih ljubljenčkov, lahko pomenijo katastrofo za pralni stroj. Voda bo povzročila, da se dlake zlepijo in zataknejo ob straneh stroja, lahko pridejo v odtok in povzročijo zamašitev. Dlake hišnih ljubljenčkov na oblačilih se vedno lotite z valjčkom, preden jih perete v pralnem stroju.

Blazine iz spominske pene

Čeprav lahko navadne blazine operete v pralnem stroju, če le niso prevelike, blazine iz spominske pene vedno operite ročno. Spominska pena se lahko razgradi med mehanskim pranjem v pralnem stroju. Blazine iz spominske pene vedno ročno operite s hladno vodo, da preprečite razgradnjo vlaken v notranjosti.

Veliki predmeti

Velike kose posteljnine, kot so odeje, blazine, velike plišaste igrače in podobno, prav tako ne smete prati v pralnem stroju. Poleg tega, da jih je na ta način težko temeljito očistiti, lahko poškodujete tudi pralni stroj. Preobremenitev pralnega stroja povzroči pregrevanje motorja ali poškodbe bobna. Da preprečite draga popravila pralnega stroja, te predmete občasno odpeljite v javno pralnico, ki je opremljena s pralnimi stroji velike zmogljivosti ali čistilnico.

Slika je simbolična.

Premajhni predmeti

Nasprotno lahko premajhne stvari tudi škodujejo vašemu pralnemu stroju. Na primer, otroške nogavice se lahko zataknejo v ceveh ali prezračevalnih odprtinah pralnega stroja, kar na koncu povzroči poplavo. Te predmete pred pranjem dajte v mrežasto vrečko z zadrgo. Če pa tega ne morete zagotoviti, jih raje ročno operite.

Kovanci v žepih

Preden zaženete pralni stroj, bodite še posebej previdni, da odstranite drobiž iz žepov in druge predmete. Kovanci, ključi ali lasnice se pogosto naključno znajdejo v pralnem stroju, kar lahko povzroči ogromen hrup ali poškodbo bobna. Lahko se zagozdijo v odtoku in sčasoma povzročijo prelivanje vode. Navadite se vedno preveriti vse žepe, preden pričnete s pranjem.

Vedeti, kaj ne bi smeli prati v pralnem stroju, je pomembno za daljšo dobo vašega pralnega stroja in tudi vaših najljubših oblačil. Upoštevanje teh nasvetov vam bo prihranilo težave, visoke stroške popravil ali zamenjavo pralnega stroja.

Avtor: M.B.

Vir: bhg.com