V zadnjih letih je vrtnarjenje doživelo pravi razcvet na družbenih omrežjih, tudi med mlajšo generacijo. Iščejo ideje, kako izboljšati kakovost svojega življenja z naravnim okoljem, gojenjem rastlin v svojem domu ali na prostem.

V tem članku bomo raziskali ideje, kako oživiti vrtnarjenje in kako z rastlinami popestriti dekoracijo vašega doma.

Vsestranski sadilniki

Če vprašate izkušenega vrtnarja, kako pomembni so sadilniki in lonci v vrtovih, boste odprli Pandorino skrinjico predavanj o njihovih splošnih značilnostih in prednostih. Sadilniki so opremljeni s prirejeno prednostjo, da so prenosni. To vam daje priložnost, da jih dodate ali odstranite iz katere koli vrtne zasnove, ki si jo zamislite.

Izberite edinstven videz in estetiko oblikovanja, ki jo ponujajo, in imeli boste ogromno kombinacij za popolno ujemanje vašega vrtnega vzdušja.

Zelišča v izobilju

Če radi jeste ali kuhate, obstaja velika verjetnost, da zelišča dodajo piko na i vaši hrani. Zakaj jih kupovati v trgovini, če pa imate lahko doma neomejeno količino zelišč? Vse kar potrebujete za to, je nekaj manjših lončkov, napolnjenih z zemljo, in poljubna zelišča po vaši izbiri. Tako preprosto je.

Ponovna uporaba kozarcev

Verjetno vsem po domovih leži kar nekaj steklenih kozarcev, ki zlahka postanejo novi dom za rastline. Čez steklo imate tudi možnost spremljati ukoreninjenje rastlin. Kontrastne barve zemlje in zelenja pa poudarijo vaše prostore in jim dajo ozelenjeno vzdušje.

Viseče zasaditve

Obstaja kar nekaj čudovitih rekvizitov, ki stvari dvignejo na višji nivo. Pogled na gomolje, ki visijo z robov teh visečih sadilnikov, brez truda popestri dekoracijo vašega doma in vsakemu prostoru doda barvitost. Obesite jih na viseče tramove, veje, da pripravite ročno izdelano in čudovito ozelenitev vašega prostora.

Popestrite svoj vrt

Če je za vaše območje značilna kamnita zemlja, potem izkoristite to kot prednost. Posadite rastline, ki so odporne na sušo in bodo uspevale v takih razmerah. Hkrati pa bodo poskrbele, da bo kraj zaživel z bujnim zelenim vrtom. Kombinirajte kamne in skale različnih velikosti, da ustvarite umetno pokrajino, polno rastlin, ki ozelenijo vaš vrt.

Moč spremljevalnih žuželk

Strokovni nasvet izkušenih vrtnarjev na vašem zelenjavnem vrtu je gojenje rož, ki privablja lokalne čebele in druge koristne žuželke. Večji pridelek boste dosegli s čebelami, ki obiščejo vaš vrt, da srknejo nektar in izmenjajo cvetni prah.

Sajenje čebelam prijaznih rož v bližini vaših posevkov pomaga biotski raznovrstnosti. Da pritegnete metulje in druge zaželene vrste žuželk, lahko gojite tudi določene rože, ki jih privabljajo.

Vertikalno vrtnarjenje

Imate veličastne načrte za izgradnjo čudovitega vrta, vendar ste omejeni s prostorom? Spremenite načrt v vertikalno vrtnarjenje. Lahko bi imeli kar 3 ali 4 sadilnike namesto enega in jih razvrstili v vrsto, da ustvarite zeleno ali predelno steno.

Če spadate med ljudi z bolečinami v hrbtu, boste tako za rastline še lažje skrbeli. Zmagovalni scenarij.

Dodajte palete za razburljivo barvno paleto

Tiste lesene palete, ki jih običajno zavržemo, lahko nadgradite v svojo novo izložbo za sajenje. Preprosto jo postavite navpično in v reže pritrdite nekaj sadilnikov. Dobili boste pravo pašo za oči in dekoracijo vašega vrta. Isto paleto lahko uporabite za navpično vrstno gredico.

Lestev življenja

Preuredite staro lestev, da bo delovala kot rustikalna izstopajoča razstava za lončke. Vse kar potrebujete, je nekaj desk, ki ležijo med prečkami z nekaj podpore na nasprotnem koncu.

Ista lestev bi lahko delovala tudi kot opora za plezalne rastline, skozi katero najdejo pot in jo dobesedno spremenijo v lestev življenja.

Še druge ideje, kako na enostaven način ustvariti čudovite vrtove

Na spletu najdete veliko idej, da si ustvarite čudovite vrtove, ki bodo cveteli in dali značaj vaši okolici. Preizkusite jih, da si ustvarite svetlejšo, bolj barvito in živahnejšo prihodnost.

Nekaj namigov:

  • Kreativne vrstne poti za poudarjanje lepote (kosi večbarvnih keramičnih ploščic ali lesena steza iz debla, narezanega na kroge).
  • Mešanje cvetja in zelenjave za osupljiv vrt.
  • Ideje za elegantno vrtno razsvetljavo.
  • DIY vrtni projekti za edinstven videz (majhna speča lisica, ki je naslikana na skali, stare prazne steklenice, ki jih uporabite za dekoracijo kot vaze za rože, stol iz starih gum …).

Avtor: M.B.

Vir: housing.com