Sovražite čiščenje? Predstavljamo vam 10 nasvetov, ki so nam jih zaupali profesionalni čistilci in ki bodo vaša hišna opravila precej olajšali. Gremo na delo!

Ne pozabite na predpražnik

Gostje, ki pridejo k vam na obisk, predpražnik opazijo, še preden pozvonijo na zvonec. Predpražnik je lahko vaš najboljši prijatelj, saj bo ujel vso umazanijo, ki bi jo drugače imeli v stanovanju. Poskrbite, da boste doma imeli dva predpražnika; enega pred vhodom v stanovanje in drugega za vrati. To je še posebej uporabno pozimi, ko pridemo domov s slanimi in mokrimi čevlji. Seveda pa ne pozabite, da predpražnik potrebuje redno čiščenje.

Pri čiščenju kombinirajte opravila

Ubijte dve muhi na en mah.  Podobna opravila opravite hkrati. Ogledala lahko očistite hkrati z okni. In še en nasvet, ko smo že ravno pri steklenih površinah. Kar doma naredite čistilo za steklo. Zmešajte dve enoti vode z eno enoto mila in eno enoto kisa. Poškropite mešanico na steklo, obrišite s krpo in zdrgnite z vodo, da odstranite vse čistilo.

Pozabite na vedro

Če uporabljate vedro in krpo, lahko včasih za sabo pustite pravi nered, saj umazana voda pljuska povsod naokrog. Bolje bo, da uporabite tehniko čiščenja, pri kateri vedra sploh ne potrebujete – razpršilka z vodo in čistilom ter krpa iz mikrofibre bosta naredili čudeže.

Založite se s pripomočki za čiščenje

Ne, stekel nikakor ne čistite s čistilom za kopalnico. Izbira pravilnih izdelkov za čiščenje je izjemno pomembna, saj boste le tako lahko čistili učinkovito. Če vas skrbijo kemikalije v čistilih, pa razmislite o alternativnih čistilih – izdelate jih lahko sami ali pa jih poiščete v dobro založenih ekoloških trgovinah.

Imejte na zalogi vsa čistila, ki jih potrebujete.

Sesajte pravilno

Profesionalci priporočajo, da prostor posesate dvakrat, enkrat horizontalno in drugič vertikalno. Le tako se boste znebili vse umazanije. Zelo pomembno je tudi počasno sesanje, saj sesalec v tem primeru posesa precej več majhnih umazanih delcev.

Prevleka za vzglavnik je lahko pripomoček za čiščenje

Seveda pri tem ne mislimo, da uporabite prevleko, na kateri spite. A prevleka za vzglavnik je dejansko zelo uporabna, kadar čistite stropne ventilatorje. Obesite jo na ventilator in tako preprečite, da bi prah padel na mizo ali na posteljo.

Naredite plan čiščenja

Vsakemu od nas se kdaj zgodi, da nas popade nenadno navdušenje nad čiščenjem. A vseeno je bolje imeti pred sabo načrt čiščenja, saj bo postopek tako tekel bolj gladko. Profesionalci čiščenje primerjajo s plesom. Začnemo visoko in se pomikamo naokoli ter navzdol, pri tem pa skrbno opazujemo, kaj še potrebuje našo pozornost. Ko se premikate naokoli, očistite stikala luči, okvire vrat, stene. Delajte v krogu in ne skačite z enega konca sobe na drugega. Ne pustite,  da vas kaj zmoti – držite se načrta.

Uporabljajte pomivalni stroj

Ste vedeli, da lahko v pomivalnem stroju perete še kaj drugega kot samo posodo? V njem lahko učinkovito očistite različne okraske in spominke- vse, kar je steklenega ali keramičnega, se lahko pere v pomivalnem stroju. Nikakor pa v stroju ne perite plastike, ki bi se lahko pri visokih temperaturah stopila. Prav tako v stroj ne dajajte dragocenih posod, pa posod za prenašanje hrane, ki niso namenjene pranju v stroju. Prav tako ne uporabljajte pomivalnega stroja za pranje lesenih kuhinjskih pripomočkov ali lesenih desk za rezanje, kristalnih kozarcev, bakrenih posod, pripomočkov za ribanje, dragocenih nožev ali posod za hišne ljubljenčke.

Očistite stranišče vsak dan

Če vsak dan na hitro očistite stranišče s ščetko, potem je to relativno čisto ves čas. Vodo za izpiranje uporabite tako, da izperete celotno školjko. Kopalnica je med tistimi prostori v hiši, ki se umaže najhitreje, očistiti pa jo je najtežje. Vseeno je še nekaj izdelkov, ki jih uporabljate vsak dan, pa so bolj umazani kot sedalo školjke. Na njih je še precej več bakterij. Na primer deska za rezanje, posoda za hrano hišnih ljubljenčkov, vaše neoprano perilo, telefon, preproge, torbica ali pa tipkovnica na računalniku.

Preskočite poliranje

Leseno pohištvo in lesena tla potrebujejo poliranje, a ne ob vsakem čiščenju. Dovolj bo, da les spolirate enkrat ali dvakrat letno, takrat ko je že videti malce moten. Drugače pa zadostuje čiščenje s krpo. Profesionalni čistilci celo opažajo, da les hitreje postane moten, če ga prevečkrat poliramo.