Čist zrak v domu je izjemno pomemben, še posebej v spalnici, kjer preživimo veliko časa. Ste vedeli, da določene sobne rastline še bolj izboljšajo kakovost zraka v notranjih prostorih, saj zmanjšujejo koncentracijo škodljivih plinov, kot so formaldehid, benzen, ogljikov dioksid in ogljikov monoksid ter številne druge kemične snovi?

Strokovnjaki, vključno s tistimi z Univerze Cornell, se strinjajo, da lahko katerakoli sobna rastlina naravno izboljša kakovost zraka s filtriranjem in izločanjem čistega zraka. Pomembno je, da je rastlina zdrava, ima dovolj svetlobe, vlage in hranil.

V nadaljevanju predstavljamo najkoristnejše rastline za čistejši zrak v spalnici, ki zmanjšajo vsebnost strupenega formaldehida in s svojim delovanjem uničujejo škodljive glive, bakterije in dvignejo procent relativne zračne vlage. Sproščajo pa nas tudi s svojo barvo, lepoto in vonjem.

Palma Areka – zlata palma

Velika sobna rastlina, kot je zlata palma, ne le izboljša videz prostora, ampak tudi filtrira formaldehid iz zraka. Je odlična izbira za spalnice z novimi preprogami, saj je prisotnost formaldehida takrat višja.

Taščin jezik

Ena najbolj odpornih sobnih rastlin, ki preživi tudi v najslabših razmerah. Iz našega domačega ozračja vztrajno odstranjuje benzen, formaldehid in druge toksine iz zraka.

Slika je simbolična.

Bostonska praprot

Bostonske praproti uspevajo v hladnih, vlažnih okoljih z indirektno svetlobo. Potrebujejo redno zalivanje in lahko pripomorejo k večji vlažnosti zraka v spalnici. Praprot je ena najučinkovitejših rastlin za odstranjevanje onesnaževalcev zraka.

Bromelijevke

Te čudovite rastline so odlične za izboljšanje kakovosti zraka in dobro uspevajo v slabih svetlobnih pogojih. Ponoči sproščajo kisik, kar lahko pomaga pri boljšemu spancu.

Dracaena – zmajevec

Obstaja veliko vrst zmajevcev, ki rastejo v različnih velikostih in barvnih vzorcih. Gre za palmi podobno rastlino, ki nam popestri prostor s tropskim navdihom. Njeni listi absorbirajo zrak in izločajo kisik, kar je odlično za čistejši zrak v spalnici.

Zlati potos

Zelo pogosto rastlina, ki jo najdemo v vseh vrstah prostorov, saj je pripravljena na skoraj vsako okolje. Potrebuje srednjo nedirektno do nizko svetlobo. Ta viseča rastlina absorbira ogljikov monoksid in formaldehid ter sprošča veliko kisika.

Slika je simbolična.

Lilija miru

Pogosto je na seznamu daril ob žalovanju, vendar je odlična za filtriranje benzena, formaldehida in amonijaka iz zraka. Vlažilne lastnosti rastline lahko pomagajo tudi vlažiti zrak v spalnici.

Filodendron – drevoljub

Drevoljubi spadajo med ene najbolj pogostih sobnih rastlin, ki jih najdemo v naših domovih. So enostavni za vzdrževanje in ne prenesejo neposredne sončne svetlobe, zato veliko bolje uspevajo na manj svetlih rastiščih. Med seboj se razlikujejo po listih, v različnih barvah in velikostih. Iz zraka učinkovito odstranjujejo formaldehid.

Božični kaktus ali schlumbergera

Ta zanimiva rastlina prihaja iz tropskih deževnih gozdov in je priljubljena sobna rastlina, ki nas v hladnejših mesecih leta razveseljuje s svojimi čudovitimi cvetovi. Izboljšuje kakovost zraka in je zelo vzdržljiva. Običajno ne zraste več kot 60 cm.

Slika je simbolična.

Zelenčica

Če izberete samo eno rastlino za spalnico, naj bo to zelenčica. Gre za eno najbolj nezahtevnih sobnih rastlin, ko gre za vzdrževanje, saj preživi večino pogojev. Poleg tega je rastlina učinkovita pri zmanjševanju onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih, saj filtrira formaldehid, benzen in ksilene iz zraka.

Slika je simbolična.

Opozorilo za lastnike hišnih ljubljenčkov: Niso vse sobne rastline varne za hišne ljubljenčke, saj nekatere vsebujejo snovi, ki so zanje lahko škodljive. Pred izbiro rastlin se posvetujte z vrtnarijo ali veterinarjem, da zagotovite za vaše hišne ljubljenčke varne rastline v vašem domu.

Avtor: M.B.

Vir: forbes.com

Vir slik: Freepik